Turista, viselkedj! Infografika mutatja, hogyan ne idegesítsük halálra a helyieket Kiotóban

Kioto városa megelégelte, hogy a turisták hadai koszos illemhelyeket hagynak maguk után és nem tudnak a helyi szokásoknak megfelelően viselkedni. Ezért infografikával hozzák az utazók tudomására az etikett szabályait.

A Tourism and MICE (Meetings, Incentives, Conventions, Exhibitions) promóciós iroda két, kiotói etikettel kapcsolatos útmutatót is készített, írja a cnn.com.

Az első a WC-használat (a nyugati és a japán) szabályaira hívja fel a figyelmet négy nyelven, és a nyugati és a japán toalettekre is kitér. A képes útmutatókat a város nyilvános illemhelyeiben ragasztják fel.

A másik, AKiMaHen ("amit nem szabad") című prospektust a Trip Advisorral közösen állították össze. Összegyűjtötték azokat a viselkedési módokat, amelyek garantáltan az infografikán szereplő arckifejezést (mérges) varázsol a helyiek arcára. Ilyen például a borravaló adása, a nem szabályos sorban állás, vagy a kalapok és napszemüvegek viselése a templomokban.

Fotó: Tripgraphics

Nem árt tudni, hogy a japán taxik ajtaja magától nyílik és csukódik, így nem kell rángatni azokat. A kimonóba öltözött maikókkal is illik udvariasan viselkedni, nem mindig érnek rá ugyanis a közös fotóra. Az egyik legsúlyosabb vétség a beltérben való dohányzás. Míg ezt 8 dollárunk bánhatja, az ittas kerékpározás 8000 ezer dollárral vagy 5 év börtönnel is büntethető.

A város célja, hogy megelőzzék a kulturális különbségekből adódó konfliktusokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek