Kezd rákapni Kelet-Európára a világ, ám nekünk még van hova fejlődnünk

Kelet-Európa egyre vonzóbb célpont az amerikai és kínai utazók számára, ám Magyarország egyelőre nincs a top 5-ben egy friss jelentés szerint, míg Horvátország, Románia és a Baltikum néhány állama viszont igen.

Rengeteg utazó él-hal a gondolatért, hogy egyszer kikukkantson a London Eye-ból vagy az Eiffel-toronyból; így nem is csoda, hogy ezek lesznek a földkerekség leglátogatottabb városai. Idén viszont új fordulat jött: a kissé elhanyagolt Kelet- és Közép-Európa vett egyre erősebb lendületet az európai turizmusban – írja a skift.com az Európai Turisztikai Bizottság jelentésére hivatkozva. 

Bukarest szíve: az egyetem körútFotó: Bloomberg / Europress / Getty

Ugyanakkor megmaradtak a régi klasszikus célpontok is: a bizottság aktuális jelentése szerint idén Európán belül Spanyol-, Török- és Görögországba érkezett a legtöbb külföldi turista. Ugyanakkor Németországban is évről-évre nő a vendégéjszakák száma. A rövidebb utazások előretörése miatt a legtöbb európai célpont a vendégéjszakák lassabb növekedéséről számolt be. (A teljes jelentést innen tudja pillanatok alatt letölteni. )

Izland és Kelet-Európa jön fel

Az újabb játékosok a pályán elsősorban térségünkből, Kelet-Európából kerülnek ki. Az amerikai látogatók ugyanakkor mégsem itt eredményezték a legnagyobb évenkénti százalékos növekedést, hanem Izlandon, ahová tavalyhoz képest harminc százalékkal több amerikai érkezett. Izlandot követi Románia, Litvánia és Horvátország évi húsz százalékos emelkedéssel.

Reykjavik kikötője és a méltán híres Harpa konferenciaközpontFotó: Jonathan Mcmanus / Europress / Getty

Húsz országból, ahol az amerikai turisták növekedése tapasztalható, nyolc kelet-európai, Magyarország a legtöbb listán a második kétharmad vége felé helyezkedik el (vagy a harmadik egyharmad elején – ahonnan nézzük).

Több kínai jön felénk

Ha a kínai utazókat nézzük, Görögország, Románia és Észtország örülhetett a legnagyobb növekedésnek, mindegyik országba ötven százalékkal több kínai érkezett; de sok kínai keresi fel Horvátországot és Szerbiát is.

A kínaiak manapság ugyan egyre többet és gyakrabban utaznak, de Európára csak 13 százalékuk kíváncsi, és az előrejelzések alapján nem lesz nagy változás ebben a következő évtizedben sem.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek