» Cucc

Prága, ahogyan még egyikőnk sem látta

| | Nem érkezett még hozzászólás
Prága ősi kastélyai és katedrálisai turisták millióit vonzzák évről évre – az idő és a természet erői azonban pusztítással fenyegetik az elmúlt ezer év hagyatékát. A cseh restaurátorok nekiláttak a veszélyeztetett építmények felújításának, ahová ezúttal a National Geographic Channel stábja is velük tartott, írja közleményében a tévécsatorna.

Prága a világ egyik legjobb állapotban megőrződött középkori városa – a szívében emelkedő fenséges vár pedig a világ egyik leghatalmasabb várkomplexuma. Az erődítmény hosszú évszázadokon át királyok és uralkodók székelye volt, ám a várnegyed híres építményein meglátszik az idő múlása. A restaurátorok aprólékos munkájába ezúttal a kívülállók is bepillanthatnak, a NatGeo stábja ugyanis kamerákkal követte nyomon a felújításokat, közben olyan titkos, föld alatti helyekre is eljutva, ahol évszázadok óta nem járt senki.

Bohumil Panek és csapata négy gótikus díszorom, úgynevezett vimperga pótlásán dolgozik. Lassú és nehéz munka ez, mert minden egyes követ kézzel kell méretre vésniük, ráadásul hajszálpontosan, hisz elég egy apró, néhány centiméteres eltérés, és a többhetes erőfeszítéssel kifaragott kő a beemeléskor nem fog beférni a helyére. „Minden egyes tömb egy új kihívás. Úgy kell dolgoznunk, hogy az új kő a régi tökéletes mása legyen. Ezt a munkát nem lehet anélkül csinálni, hogy szenvedélyesen szeretné az ember”- mondja Vaclav Fiala, az egyik kőfaragó.

Ezalatt odalenn a mélyben, a föld felszíne alatt, egy másik lelkes szakember is Prága kulturális örökségének felmérésén dolgozik. Vaclav Cilek geológus a város alatt több mint húsz kilométer hosszan kanyargó alagútrendszert tárja fel megőrzendő és megmentendő értékek után kutatva. A labirintusszerű járatokat a 16. században kezdték kivájni a föld alatt rejlő szén és más ásványok kitermelésére, ilyen módon az évszázadok során föld alatti termek, járatok és szobák sokasága jött léte, melyek utóbb ideális börtöncelláknak, vallatótermeknek és kínzókamráknak bizonyultak a mindenkori uralkodó osztály számára.

A különleges földalatti járatokat, és Prága legrejtettebb kincseit a Világörökségek kívül-belül: Prága című filmben lehet megnézni, amelyet 2014. augusztus 16-án, szombaton 18 órakor vetít le a National Geographic.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.