» Cucc

Megdöbbentő felvételek a Pokol Kapujából

| | Nem érkezett még hozzászólás
A türkmenisztáni Derweze falu közelében, a Kara-kum sivatagban több mint 40 éve lángol egy óriáskráter. Nemrégiben kutatók ereszkedtek le a titokzatos kráterbe, az expedícióról pedig tévéműsor készült.

 A hely legendája az 1970-es évekig nyúlik vissza, mikor a tudósok földgáz után kutattak a területen, és hatalmas, földgázt szivárogtató hasadékot hoztak létre. A krátert aztán felgyújtották, hogy elégessék a gázt, ám a tűz azóta sem aludt el.

A „Pokol kapujának” nevezett 210 méter kerületű kráter szélén közel 90 Celsius-fokos, mélyén 400 Celsius-fokos forróság van. George Kourounist és csapatát azonban ez sem tartja vissza attól, hogy belülről is megvizsgálják a helyet. A tudományos felfedező élete legnagyobb kihívására készül: megpróbál mintát venni a kráter mélyéről, ha ugyanis bármilyen életformát találna a szélsőséges körülmények között, azzal bizonyítékot szerezhetne arról, miképpen keletkezhet más bolygókon élet.

A kráter alatt eredetileg víz volt, majd valamiféle gáznemű anyag, ez bugyogtatta fel a sarat, amelyben elvileg megvoltak a mikorbiológiai élet kialakulásához szükséges alapvető feltételek. Hogy ennek utána járjanak, George Kourounis és csapata hónapokig készült a Közép-Ázsiában lévő, tűzben égő kráter meghódítására. “Ez a katlan egy idegen világot rejt itt, a Földön. Az apró organizmusok, amelyek forró mélytengeri kürtőkben, vagy 800 méter vastag jégtakaró alatt húzódó tavakban élnek, a Föld legősibb létformái. Ha tudnánk, hogy ilyen helyeken is túlélnek, azzal új lehetőségek nyílnának meg előttünk a kutatásokkal kapcsolatban, hogy hol létezhet még az univerzumban élet” – mondja a felfedező.

A négynapos expedíció során légzőrendszerrel ellátott, teljes tűzbiztos szkafanderben, kötelek segítségével próbálják meg a férfit a kráterbe jutattni, hogy a különböző területekről mintát vehessen, majd a talajmintákat laborban elemzik. A cseppet sem veszélytelen, egyedülálló Derweze-projektről videónapló készül. A felvételeket az egyéb túlélő expedíciókat is bemutató Halálos küldetés című sorozat egyik epizódjában láthatják a nézők a National Geographic Channel műsorán. A következő részt július 24-én, csütörtökön 21:00-kor adják le, ismétlés július 25-én, pénteken 23:00-kor - írja közleményében a tévécsatorna.

Ha tovább olvasna a Pokol Kapujáról és más hátborzongató helyekről, korábbi cikkünket erre találja a témában.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.