Ezek a jogok minden utasnak járnak

Itt a nyár, tervezzük a nyaralást, nem mindig megy ez gond nélkül. Törlik a járatot, késik busz, elveszik a poggyász - számos probléma teheti tönkre az utazást. Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága kidolgozott egy minden közlekedési eszközre érvényes utasjogi szabályozást.

Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága (DG MOVE) a közlekedési eszközökre érvényes utasjogi szabályozásáról szóló közleményük szerint az utasok kétharmada nincsen tisztában azzal, hogy milyen jogok illetik meg tömegközlekedésre váltott jegyükkel. Ezen kívül a hazai légi utasok 78%-a nem ismeri a repüléssel kapcsolatos jogait, ez az arány a második legmagasabb Európában. Az Utasjogot mindenkinek kampány célja az utazóközönség tudatosságának növelése, és az utasok figyelmét felhívni arra, hogy merjenek élni jogaikkal.

Forrás: Travelo

 

A legfontosabb EU utasjogok, mely mindenkit megillet:

- Mindenkit egyenlő jogok illetnek meg a hozzáférés tekintetében.
- A fogyatékkal élő és mozgásukban akadályozott utasokat asszisztencia illeti meg utazás
közben, mely semmilyen rájuk rótt plusz költséggel nem járhat.
- Az utasoknak az utazás minden fázisában joga van a megfelelő tájékoztatáshoz, különösen
speciális helyzet esetén.
- A szolgáltató hibájából történő utazás megszakítása esetén az utasoknak jogukban áll
lemondani az utat és kártérítésben részesülhetnek.
- Nem az utas által előidézett speciális helyzet esetén az utasok átszervezhetik utazásukat,
átfoglalhatják jegyüket.
- Indulás előtt vagy a csatlakozás közben bekövetkező hosszú késés esetén az utasoknak joguk van az azonnali segítséghez.
- Az utasoknak joguk van kompenzációhoz.
- Az utasokért és csomagjaikért a szolgáltató vállal felelősséget.
- Panasz kezeléséhez való jog.
- Az EU-s utasjogok végrehajtásához és érvényesüléséhez való jog.

 A kampányhoz egy Utasjogai mindig kéznél nevű, négy mobilplatformon elérhető applikációt is fejlesztettek, amellyel az utasok tudatosságát szeretnék növelni, és segíteni őket abban, hogy gyorsan és könnyen információt szerezhessenek a jogaikról, továbbá hogy kihez forduljanak panaszaikkal. Az alkalmazás magyarul is elérhető.
Az utasjogi rendelet érvényes az Unió mind a 28 tagállamában, emellett az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban is alkalmazni kell az előírásokat. A kampány részeként létrejött egy weboldal is, ahol az utasok minden információt megtalálhatnak az őket illető jogokról, közlekedési eszközökre lebontva. A honlap az EU összes tagállamának nyelvén elérhető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek