» Cucc

Világuralomra tör a plasztikszusi

| | Nem érkezett még hozzászólás
Japánban járva sok helyütt gondot okoz a turistáknak, hogy nem tudják elolvasni a feliratokat. A legtöbb étteremben azonban nem kell megküzdeniük ezzel a problémával, mivel már a kirakatban ott találják valamennyi fogás tökéletesen élethű plasztikmását. Az ételmodell-ipar Japánban hatalmas biznisz: évente több milliárd jen értékben rendelnek műkajákat az éttermek.

Japánban nemcsak a turisták szeretnek fényképes étlapról rendelni: szinte valamennyi étterem kirakatában ott díszelegnek fogásaik tökéletesen élethű műanyag másai, így a vendégek pontosan tudják, mire számítsanak. A plasztikkaják ugyanis nem egy idealizált hamburgert vagy szusit ábrázolnak, hanem pontos másai a kérdéses étterem fogásainak: a rendelt étel tényleg olyan lesz, mint amit a kirakatban láttunk (bár remélhetőleg kevésbé rágós).

Régen viaszból, manapság PVC-ből készülnek a megdöbbentően élethű ételmodellek. A műkajaipar hatalmas biznisz Japánban: évente több milliárd jen forgalmat bonyolítanak a gyártásukkal foglalkozó kisebb-nagyobb cégek. Az egyik legnagyobb ételmodell-gyár, az Ivaszaki például évente mintegy 270 ezer egyedi plasztikfogást gyárt mintegy húszezer bel- és külföldi megrendelőjének. Nem ritka, hogy egy étterem az egész étlapját elkészítteti műanyagba álmodva: ennek a költsége több mint egymillió jen is lehet.

A műanyag ételeket nemcsak az éttermek, de a turisták is szívesen vásárolják szuvenírnek. Tokióban a Kappabasi nevű utcán vásárolhatunk ételmodelleket, ahol egyébként minden mást is megtalálunk, ami egy étterem berendezéséhez és üzemeltetéséhez kell: késeket, étkészleteket, konyhai gépeket, éttermi bútorokat és dísztárgyakat is.

A japánul szampuru néven ismert műanyag ételek (nevük az angol mintadarab, sample szóból származik) elismert művészeti ágnak számítanak, készítésükhöz komoly ügyesség és ízlés szükséges. 1980-ban a londoni Victoria és Albert iparművészeti múzeum külön kiállítást szentelt a Maizuru gyárban készített szampuruknak.

A szampuruk folyékony PVC-ből készülnek, melyeket formára öntenek, majd kézzel festenek, sőt gyakran fel is szeletelnek a nagyobb élethűség érdekében. A megrendelő étterem fényképeket küld fogásairól, a szampuruművész pedig igyekszik minél tökéletesebben reprodukálni azokat.

A plasztikételek gyártásához valódi ételekről készítenek öntőformát. Van olyan plasztikétel is, mint a leves például, amelyet az igazi ételhez hasonlóan készítenek: a levesnek megfelelő színű folyékony műanyagba plasztiktésztát, -húst, -zöldségeket helyeznek, így teljesen élethű plasztikleves lesz a végeredmény.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.