Zürich a világ legdrágább városa

A világ legdrágább helyei svájci és norvég városok, míg a legolcsóbb Indiában élni. Budapesten pedig két és félszer olcsóbb az élet, mint Zürichben.

 

2014-ben Svájcban és Norvégiában lesz a legdrágább az élet, így a turistáknak is érdemes jó vastag pénztárcával elindulni, főleg, ha Zürich, Trondheim vagy Genf a célpontjuk. A Numbeo.com listáján ugyanis idén ez a három város került a dobogóra, ha a lakások bérleti díjával nem, csak az egyéb költségekkel számolunk. A legolcsóbb helyek Indiában vannak: ezek Thiruvananthapuram, Tiruchirapalli és Indaur.

 

Genf, Svájc
Galéria: Legdrágább városok
Fotó: Eyeswideopen / Europress / Getty

A Numbeo.com egyébként egy olyan ingyenes online adatbázis, amiből megtudható, hogy a világ különböző pontjain mennyibe kerül az élet, a lakhatás, milyen az egészségügyi ellátórendszer, a közlekedés, a bűnözési ráták és a környezetszennyezés mértéke. 48 termék és szolgáltatás árait vetik össze világszerte, több tízezer közreműködő segítségével. A vizsgált termékek köre egy üveg kóla árától kezdve, egy Nike cipő árán át a buszjegyekig számos cikkből áll össze. Az összehasonlítás alapját New York képezi, az itteni árak az indexen 100 pontot érnek. Ez azt jelenti, hogy például a 150,75 pontos svájci Luzernben háromszor olyan drága az élet, mint az 50,32 pontot elért romániai Konstancában.

A már említett, 154,47 pontos Zürichben a legdrágább az élet a világon, a norvég Trondheim 152,89 ponttal a második, Genf pedig 152,34 ponttal lett a harmadik. Érdekesség, hogy az első tizenegy helyen svájci és norvég városok sorakoznak, a tizenkettedik viszont a venezuelai Caracas lett, 122,82 index-ponttal.

Az első huszonöt helyen egyébként túlnyomó részt európai városokat találunk, Caracason kívül csak két ausztrál város (Pert és Darwin), illetve a szaúdi Dzsidda szerepel a legdrágábbak között. Észak-Amerikában a legdrágább hely Honolulu (106,27 index-ponttal), Ázsiában pedig Tokióban (104,20 pont) kell a legmélyebben a zsebünkbe nyúlni. A lista utolsó – 475. – helyezettje az Indiai Thiruvananthapuram 21,17 ponttal, ami azt jelenti, hogy hétszer olcsóbb itt élni, mint Svájcban.

 

Thiruvananthapuram, India
Galéria: Legdrágább városok
Fotó: Gemma Fletcher / Europress / Getty

Budapest a lista középmezőnyében helyezkedik el, 61,31 index-ponttal. Érdekes, hogy közel hasonlóak az árak a magyar fővárosban, mint a tajvani Tajpejben (61,97 pont), az orosz Jekatyerinburgban (61,84 pont), a kínai Sanghajban (61,67 pont), a szlovák Kassán (61,39 pont) vagy éppen a litván Vilniusban (61,20 pont). A világ legdrágább városában, Zürichben, a magyar fővároshoz képest a fogyasztói árak 159,46 százalékkal, az éttermi árak 243 százalákkal magasabbak. A helyi vásárlóerő pedig 168,22 százalékkal magasabb, mint Budapesten.

Ha a lakások bérleti díjait is figyelembe vesszük, Hongkongban a legnehezebb tetőt szerezni a fejünk fölé (az itteni bérleti árak 770 százalékkal haladják meg a budapesti árakat!), majd New York és Szingapúr következik a listán. A legolcsóbb Pakisztánban és Indiában lakást bérelni.

Böngéssze tovább az árakat!
Az ingyenes Numbeo.com nem csupán arra jó, hogy elámuljunk, mennyire drága Svájc, vagy milyen olcsó az indiai lakásbérlet. Az egyes városok összehasonlítása mellett az utazni készülőknek nagy segítséget nyújthat a költőpénz kiszámolásában. Pár kattintás, és kiderül, hogy Párizsban 3,41 eurót kell számolnunk egy kávézásra, de Bécsben 2,76 euró is elég lesz ugyanerre a célra.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek