» Cucc

Indiai szentély 50 millióért egy Airbus gyomrában

| | 2 komment
Egy indiai fémhulladék-kereskedő egy kiszolgált Airbus A320-ast szállíttatott hátsó kertjébe, hogy múzeumot és szentélyt alakítson ki benne. Szíve szerint egyébként egész Indiát telepakolná repülőkkel, melyek hotelként vagy kávézóként üzemelnének. Ötlete nem újdonság: Svédországban és Costa Ricán régóta üzemel ilyen szálloda.

Rakesh Dixit fémhulladék-kereskedelemből él Indiában, Újdelhi közelében. 2012-ben egy jól sikerült aukció után egy Airbus A320-assal lett gazdagabb, ami korábban az Air India szolgálatában állt. A kiszuperált gépért 40 000 brit fontos, vagyis közel 14 millió forintos összeget fizetett ki, majd Mumbaiból közúton a közel 1500 kilométerre található Újdelhibe szállíttatta azt.

A gép – mely szállításakor komoly forgalmi dugót is okozott – jelenleg a Rakesh Dixit házához tartozó kertben áll Alipur városában. Az Airbusban a kereskedő a spirituális szent és csodatévő Sirdi Szái Bába számára templomot és múzeumot akar létrehozni, a munkálatok összköltsége 150 000 brit fontra, vagyis közel 52 millió forintra rúghat.

"Ez lesz az első ilyen jellegű múzeum és szent hely egész Indiában. Magam is Szái Bába követője vagyok, és jobb ajándékot el sem tudok képzelni a többi hívő számára annál, mint hogy átutazva az egész országot, megnézhetik ezt a repülőből átalakított múzeumot és templomot" – nyilatkozta Dixit a Hindustan Timesnak.

De a férfi nem elégszik meg a kertjében álló Airbus-szentéllyel. Egy videóinterjúban arról beszélt, India több pontján szeretne kiszolgált repülőkből átalakított hoteleket, kávézókat nyitni. Ötlete nem egyedülálló a világon, például Svédországban és Costa Ricán is van ilyen hely.

Stockholmban az Arlanda reptéren, Jumbo Stay Hostel néven működik egy hasonló szálló, ami egy Boeing 747-200-asból került kialakításra. 29 szobával rendelkezik, a legmenőbbet a pilótafülkében találjuk. A fedélzeten étterem is van, ahol a reggelit hajnali háromtól szolgálják fel, hogy az is jóllakjon, aki egy korai járatra várakozik a hostelben.

A Costa Ricán, a Manuel Antonio Nemzeti Park közelében található Costa Verde Resort egyik lakosztálya pedig valaha egy 1965-ös Boeing 727-es volt. A gépet korábban Dél-Afrikában utasszállítóként használták, most egy két hálószobás lakosztály található benne, az esőerdő szélén, óceánra néző kilátással. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
18 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.