Ötcsillagos kádban pecáztunk a Marriottban

Az elnöki lakosztályban külön vacsorázhatnak testőrök, és egy egész násznép napozhat a teraszon. A konferenciák résztvevőinek pedig nem kell pogácsára vadászniuk a szünetben, a dögunalmas ételek helyett vannak egészséges és kreatív falatkák is. A Budapest Marriott Hotel nyílt napján jártunk és bejártuk a ház egy részét.

Egy budapesti ember ritkán tölti az éjszakát pesti szállodában, pláne ötcsillagosban. Ritkán horgászik nyereményekre a fürdőkádban, napozik az elnöki lakosztály teraszán, és valószínűleg az sem túl gyakori, hogy gluténmentes falatkákkal kínálják. Ezen tevékenységekből szerettünk volna ízelítőt adni, amikor a Budapest Marriott Hotel nyílt napjára készültünk, ahova újságírókat és a sales csapat szakmai partnereit hívták meg egy sok turnusos házbejárásra.

Jeremy Irons kultúrált csapata

Galéria: MarriottFotó: Páth Dániel / Travelo

A pesti ötcsillagosok leginkább olyankor szoktak szerepelni a nem szakmai lapokban, ha nemzetközi celebritások érkeznek és az újságírók olyan érdekességeknek járnak utána, mint hogy beluga kaviár kivonattal mostak-e hajat, vagy hogy rendeltek-e szuvidolt marhapofát a kiskutyájuknak. Ez a nap viszont nem erről szólt.

A showbiz érdekességei közül annyi derült ki, hogy a javarészt Etyeken, Jeremy Irons főszereplésével forgatott Borgiák szereplői itt szálltak meg, és hogy kulturált társaság volt, illetve hogy a 2005-ben bemutatott München című film egyes jeleneteit ebben a dunaparti hotelben vették fel. A folyosón forgatott jeleneteket nem a legkönnyebb beazonosítani, mert akkoriban a folyosók még nosztalgikusabb állapotban voltak.

Tényleg minden szoba a Dunára néz

Házbejáró csoportunk kísérője, Kocsis Mária a szálloda értékesítési és marketing igazgatója elmondta, a folyosó paneljei még a 69-es építkezés idejéből származnak, amelyeket 94-es érkezése után a Marriott lánc átfestett, de azóta a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően is át kellett alakítani, például elhagyták a beépített szekrényeket.

"Mindannyian nagyon vártuk már a szobák és a folyosók felújítását. Ez a 2005-2008-as időszakban kimaradt, részben a válság miatt, de azóta megtörtént a modernizáció"- mondta a marketing igazgató. A nyolcadik emeleten egy összenyitható standard szobába léptünk, amelynek ablakából a jelenleg még mindig bővízű Margitszigetig is ellátni. Nem legenda, tényleg igaz, hogy a T-alakú épület mind a 364 szobája a Dunára néz, a belső oldalon nincsenek kiadó szobák.

Az üdítő kiméréstől az ötcsillagig
Az amerikai szállodavállalat története egy üdítőital kiméréssel kezdődött 1927-ben. Ma már többezer, a Marriott International lánchoz tartozó szállodát üzemeltetnek világszerte. Az európai piacon öt különböző márkát vezettek be, JW Marrott Hotels & Resorts, Marriott Hotels & Resorts, Renaissance Hotels & Resorts, Courtyard by Marriott, illetve Marriott Executive Apartments néven. Ezenkívül két partnerszállodalánc, a Ritz- Carlton és a Ramada International házait is működtetik. A Courtyard szállodák négycsillagosak, ezek megfizethetőbbek szélesebb réteg számára.


A japánok szeretik a kádat

A felújított fürdőszobában a világítás jótékony és trükkös, a tükörben mindenki jobban néz ki, mint a hagyományosan felülről érkező, hideg fényű lámpáknál, de a kádakkal is variáltak. "A napokban vettem részt egy konferencián, ahol a fürdőkád használatáról igyekeztek lebeszélni a felújítást tervező hoteleket, mivel azokra a vendégek nagy része már nem tart igényt. Nálunk a szobák felében található fürdőkád, mert például a japán vendégeknek fontos, ők nem szeretik a zuhanyzót."

Az ágy, ahogyan képzeltük is, hatalmas, több rétegű takaró és paplanrendszerrel, valamint hat párnával felszerelt. Az ötcsillagos láncoknak külön szabályzata van arra vonatkozóan, hogyan kell az ágyat bevetni, és több helyen a szobaasszonyokat külön gyógytornász edzi, hogy az ágyazáskor hogyan tartsák a derekukat, hogyan térdeljenek, hajoljanak, hogy ne sérüljenek. Egy felső kategóriás hotel house keeping részlegén dolgozni minden bizonnyal a legjobb alakformáló és zsírégető edzésfajta.

Kezdődik a pecázás

Galéria: MarriottFotó: Páth Dániel / Travelo

Az viszont különös, hogy bár a luxusszállodák előszeretettel hangsúlyozzák a fenntarthatóságot, spórolnak a törölközővel, fát ültetnek, az ágyakon felhalmozott rétegek nem kis mennyiségű, fölösleges mosást igényelnek. Ritkán használ ugyanis alváshoz az ember egyszerre hat párnát. A belvárosi testvér, a Courtyard by Marriott a szállodalánc legzöldebb brandjéhez tartozik. Ott többek közt úgy oldják meg a környezetvédelmet, hogy például a szobákban nincsenek minibárok, mert azok plusz áramot fogyasztanak. Az italokat egy éjjel-nappal nyitva tartó, szállodai shopból szerezhetik be a vendégek.

Miután diszkréten rugóztunk egy keveset az ágyon, kísérőnk a fürdőszobába invitált bennünket, ahol a vurslikban népszerű horgászós játékkal ajándékra pecázhattunk. A játékhalakkal olyan repi ereklyékre lehetett szert tenni, mint törölköző, klasszikus, fehér fürdőköntös, papucs, fürdő kozmetikumok, vagy felfújható labda. Ilyenkor könnyű megfigyelni, hogyan válik egy csapatnyi felnőtt nyolc éves gyerekké.

Ahol a testőr is maga főz

Galéria: MarriottFotó: Páth Dániel / Travelo

A következő utunk a külön biztonsági berendezéssel és súlyos bejárati ajtóval felszerelt elnöki lakosztályba vezetett. Mint kiderült, ezt nem csupán elnökök veszik igénybe, mostanában egyre gyakoribb, hogy esküvőkhöz, kis létszámú, zártkörű rendezvényekhez, vállalati tűzijáték nézéshez, vagy fotózásokhoz bérlik ki. Ha viszont mégis elnökről van szó, vonzó lehet a számára, hogy testőreit a lakosztályon belül külön szobában tudhatja, akiknek még az ételrendelés idejéig sem kell elhagyniuk őrhelyüket, mert a külön konyha néhány alap étel elkészítésére használható.

A TripAdvisor szerint a Budai Várban található Hilton panormájája olyan szép, mint Las Vegas felülről, a Niagara vízesés, vagy a mexikói Cabo San Lucas tengerpartja. A szomszéd parton álló Marriott nem szerepel a listán, pedig elnöki panorámájának megvan az az előnye, hogy nem Pestre, hanem a dombokban gazdag Budára néz. Néhány órát szívesen időztünk volna még a teraszon, de a csoport már indult tovább a Váci utca 1. szám alatti, leendő luxusáruházba.

Bejárás a Váci 1-be

A műemlékvédelem alatt álló százéves épületről már a híradásokból hallhattuk, hogy a felújítás után közép és felső kategóriás divatáruházzá alakítják. Az eredeti funkciója szerint banképület felújítása már jó ideje megtörtént, áruház azonban még nem nyílt itt. A Marriott pedig lecsapott a lehetőségre, hogy vendégeinek nagy létszámú rendezvények lebonyolítására ajánlja ki az épület meghatározott részeit. A Szamos Gourmet Palace helyisége mögötti, klasszikus állapotban meghagyott tér része az az ötszáz négyzetméteres terem, ahol eredetileg a tőzsde működött. Érkezésünkkor éppen hang és fénypróbát tartottak egy esti állófogadásra készülve.

Mint azt Kocsis Mária elmondta, a szálloda több külső helyszínnel is együttműködik, ha úgynevezett outsider cateringről van szó, például a Szépművészeti Múzeummal, Műcsarnokkal, más budapesti múzeumokkal, a Vasúttörténeti Parkkal, vagy akár az Operaházzal.

Amiért Magyarország különleges konferenciahelyszín

"Ha egy háromszáz-ötszáz fős rendezvényről van szó, nehéz lenne olyan éttermet találni, ahol ennyi embert színvonalasan ki tudnak szolgálni, ezért is jó, hogy elegáns, külső helyszínt igénybe lehet venni. Európában nagyon kevés ország van, ahol ilyen célra engedik a múzeumokat használni, az olaszoknál például tilos. A nemzetközi konferenciáknál többek közt ezért számít Magyarország különleges helyszínnek." Mondjuk a festények szempontjából valószínűleg nem a legideálisabb, ha egy 1600-as évekből származó, németalföldi tájkép alatt a csévingben gőzölög a töltött káposzta, de úgy látszik, ki kell valamivel egészíteni a kultúrafogyasztásból befolyó bevételt.

A marketing igazgató elmondása szerint ezek a rendezvények több száz fő esetén érik meg az árukat, mert egy exkluzív helyszín bérleti díja egy estére akár egymillió forint is lehet. A konferenciaturizmus egyébként az adott szállodalánc hagyományos vendégkörének megfelelően alakul, a Marriottot például főleg brit és amerikai cégek választják, de a svájci gyógyszercégek foglalása is jelentős. Az Accor csoporthoz tartozó hotelek, például a Sofitel, vagy a Mercure szállodák a franciák körében népszerűek, a Kempinskit hagyományosan többségében a németek választják konferenciákra.

Kanapé a belváros tetején

Galéria: MarriottFotó: Páth Dániel / Travelo

A banképület alsó szintje és az emeleti szintek között egy jó száz éves ugrás következett a mai belsőépítészeti megoldásokig, amelyeket egy francia építész tervezett. A legfelső szinten éttermet szerettek volna nyitni hatszáz négyzetméteres terasszal. Az eredeti szándékból egyelőre néhány kanapé és fotel lett, valamint egy fagylaltospult.

Visszatérve a szállodába, utoljára a rendezvényszintre vezettek bennünket, ahol ezerhétszáz négyzetméteren alakítható különtermek, és kiállítási terület található, valamint a több mint hatszáz négyzetméteres, panorámás bálterem. A szintnek külön konyhája van, amely a földszinti Peppers! étterem mellett a második konyha.

Vége a pogácsa terrornak

Miután a hotel Béres Alexandrával szerződött, a konferenciákra érkező vendégeknek nem kell feltétlenül croisannal és pogácsával feltölteniük magukat a szünetben, könnyű, gluténmentes, súlykontrollos falatkákat is kaphatnak. Ebből egy különteremben kaphattunk ízelítőt, ahol a Szerencsekeréken szintén lehetett repiajándékot nyerni, de ott nem annyira adták szívesen, inkább nem erőltettük.

A reformfalatok viszont szuperek voltak. "Ez itt grapefruit vaníliával, az tonhal csilis-gyömbéres uborkával, az zabpelyhes pogácsa paradicsomos túrókrémmel, és érkezik a zablisztből, mandulalisztből és almából készült tésztájú csokis muffin. Ez cukormentes, agavé sziruppal édesítettük" - mutatta be a kínálatot Tatár Péter a belvárosi testvér Marriott Oleo Pazzo nevű éttermének séfje. A nem hízlaló konferenciáknak úgy látszik, nagy keletje van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek