» Cucc

Napenergiával működő repülőgépeken dolgoznak

| | Nem érkezett még hozzászólás

Manapság, amikor szinte minden nagy légitársaság azon dolgozik, hogy spóroljon a drága üzemanyagon, nagyon is indokolt lenne a napenergia hasznosítása a repülésben is – írja a turizmusonline.hu.

Így születhetett meg az ötlet a két svájci mérnök és pilóta, Bertrand Piccard és André Borschberg fejében, hogy olyan saját tervezésű repülőt építsenek, amely csak napenergiát használ. Az általuk tervezett, speciális nagy szárny és farok felületű, napelemekkel felszerelt egy személyes gépet Svájcban engedélyeztették, majd szétszerelt állapotban szállították Franciaországba. A gép első útját a Franciaország- Spanyolország-Gibraltár-Észak Afrika útvonalon tette meg.

A HB-SIA felségjelű gép első útján kitűnőre vizsgázott. Így született meg az elhatározás, hogy hosszabb távon is teszteljék. Az USA repülési hatóságának engedélyével a San Francisco-Phönix-Dallas-Atlanta-Washington-New York útvonal megtételét tűzték ki célul.

A napenergiával működtetett, egy motoros, egy személyes repülőgép a nagy hordfelületek miatt, lassan repül, nagyon sérülékeny és nagyban függ az időjárási viszonyoktól. Ellenszélben például nagyon lelassul. Az eddigi tapasztalatok szerint a gép a napközben összegyűjtött energiát nagyszerűen tárolja, így hosszabb éjszakai repülésekre is alkalmas lehet.

Az amerikai kaland a napokban zajlott. Az Egyesült Államokba szintén szétszerelt állapotban érkezett meg a gép, amelyet már egy fényáteresztő műanyag hangárban illesztettek újból össze San Franciscóban. A Solar Impulse június 13-án szállt fel. A szélviszonyok miatt a repülés ezalkalommal nagyon hosszúra, 29 órásra sikerült. Amerkában persze ebből is show-t csináltak, a pilótát - hogy ne aludjon el a hosszú út alatt - egy megadott mobilszámon bárki felhívhatta, hogy történetekkel, viccekkel szórakoztassa, vagy sok szerencsét kívánjon neki. A gép a kedvezőtlen viszonyok miatt végül csak Washingtonig repült.

A kísérlet eddig sikeresnek bizonyult, a következő lépés pedig az óceán átrepülése lehet.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.