Velük repüljön, ha kedves az élete

Ausztrálok 425 légitársaságot teszteltek két éven át, hogy kiderítsék, melyik a legbiztonságosabb, és melyik az, aminél még a távolsági busz is jobb. 137 kimagaslóan biztonságos társaságot találtak, de ezek közül csak 11 volt olyan, aminek a további szolgáltatásaival is elégedettek voltak az utasok.

Bemutatkozott a világ első, biztonságon alapuló, átfogó légitársaság-értékelési rendszere. Az Airlineratings.com kitalálója az ausztrál Geoffrey Thomas, kollégáival két éven át összesen 425 légitársaság szolgáltatását tesztelte és osztályozta. Egy csillagot kapott a legkevésbé megbízható, hét csillagot pedig a legbiztonságosabb társaság.

A cuki repülőfestéseiről híres EVA Airnél a kényelemmel és a biztonsággal sincs gond, mindkettőből jól vizsgázott
Galéria: Repülőtársaságok
(Fotó: Eva Air)

137 légitársaság kapta meg a maximális hét csillagot, köztük olyan cégeket találunk, mint a British Airways, a Virgin Atlantic, a Lufthansa, vagy az Aer Lingus – olvasható a Daily Telegraph cikkében. A fapadosok közül egyébként nem csak az ír Aer Lingus teljesített kiemelkedően: öt csillagot kapott a Ryanair,az easyJet és a Jet2.com is.

"Ha valaki egy évben több mint hetvenötször repül, nagyon fontos tudnia, hogy melyik légitársaságban bízhat igazán. A tesztelés során kiderült például, hogy a világ néhány táján egyszerűen érdemesebb a földi közlekedést választani, mint megkockáztatni a repülést" – mondta el az oldal tulaja a Daily Telegraphnak.

Több mint negyven olyan társaságot találtak ugyanis, amik csak három, vagy annál is kevesebb csillagot érdemeltek. Ilyen az indonéz Lion Air, a nepáli Yeti Airlines, vagy a Solomon Airlines is.

De azt is jó tudni, hogy nem minden légitársaság megbízhatatlan, csak azért, mert nem közismert a neve. "Szívesen venne repjegyet a Belavia Airlines London-Moszkva járatára? Többségünk valószínűleg inkább egy ismertebb cégre szavazna, pedig a tesztjeink alapján a Belavia nagyonis megbízhatóan vizsgázott, a maximális hét csillagot kapta" – tette hozzá Geoffrey Thomas.

A Yeti Airlines nem szerepelt valami fényesen, de itt a körülmények sem könnyítik meg a légitársaság helyzetét
Galéria: Repülőtársaságok
(Fotó: Yeti Airlines Facebook)

Az Airlineratings.com-on nem csak a biztonságot pontozzák, de a további szolgáltatások minőségét is. Csupán 11 olyan légitársaságot találtak, ami a biztonság és az utazói elégedettség alapján is maximális pontszámot ért el. Ezek az Air New Zealand, az Asiana Airlines, a Cathay Pacific, az Emirates, az Etihad, az EVA Air, a Korean Air, a Qantas, a Royal Jordanian, a Singapore Airlines és a Virgin Atlantic.

Egy korábbi német felmérés eredményei szerint a Finnair a világ legbiztonságosabb légitársasága, az Air New Zealand, a Cathay Pacific, az Emirates és az Etihad került még az első ötbe. A Virgin ezen a listán a 15., az easyJet a 17., a Ryanair pedig a 32. lett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek