A kínai turisták nem tudnak viselkedni?

Köpködés és hangoskodás. A kínai hatóságok kemény harcot folytatnak a tengerentúlra áramló turistáik viselkedésének és utazási szokásainak megregulázása érdekében.

Az elmúlt időszakban egyre több helyen kelt felháborodást, undort, vagy értetlenséget a kínai turisták provokatív viselkedése – írja a skift.com. Hangoskodás, szabályok áthágása és helyenként teljesen abszurd megnyilvánulások jellemzik világszerte egyre gyakrabban a kínai turistákat. A kérdés, vajon miért viselik ilyen rosszul magukat külföldön és mit lehet az ügyben tenni?

Galéria: Kínai turistákFotó: Bildagentur-Online/tom Craig / Northfoto

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia Turisztikai Kutatóközpontjának munkatársa szerint sajnos a kínai turisták nagy része igen alacsony civilizáltsági fokon áll. Mivel az elmúlt években hirtelen lehetőségként, egyfajta luxusként került be a tengerentúli utazás a kínai turisták szórakozási repertoárjába, a célország előzetes tanulmányozása, vagy a helyi kultúra ismerete teljesen váratlanul éri őket, sőt értetlenül állnak velük szemben.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb botrányát az ügyben az a 15 éves kínai fiú kavarta, aki nemes egyszerűséggel egy 3500 éves egyiptomi templom falába karcolta a nevét emlékül, hogy arra járt. Az ügy nagy port kavart és egészen a külügyminisztériumig jutott. A szóvivő, Hong Lei ennek ellenére azt reméli, hogy a kínaiak külföldi utazási kedve inkább az országok egyre jobb megismerését és barátságát hozza majd, mintsem az ellenségeskedést, és hogy a kínai turisták is megpróbálják majd ehhez tartani magukat.

Ugyanígy hasonló felháborodást váltott ki, amikor egy kínai anya a taiwani Kaohsiung Repülőtéren a földre rakott wc-papír darabkákra helyezte üríteni gyermekét, ráadásul alig pár méterre a repülőtér mosdójától.

A jelenség már a legmagasabb kínai hivataloknak is problémát okoz. Wang Yang kínai alelnök az állami médiában fejezte ki azt az aggodalmát, hogy a tengerentúlon az események hatására romlik a kínai országimázs. A fent említett esetek mellett kiemelte, hogy a kínai turisták összevissza köpködnek az utcán, valamint az úton való átkelésnél egyáltalán nem veszik figyelembe a piros lámpát.

A kormány honlapján ennek megfelelően határozott útmutatást lehet találni arra vonatkozóan, mit tekint a kormány elfogadható öltözéknek turistái számára külföldön, illetve mik a sorban állás és beszélgetési hangerő rájuk vonatkozó szabályai.

Galéria: Kínai turistákFotó: Upi Photo / Eyevine / Northfoto

Az biztos, hogy a kínai turisták külföldre áramlásának gazdaság-élénkítő hatását sokan üdvözölték külföldön, és a turisták nagy része képes kulturáltan viselkedni.

Tavaly több mint 83 millió külföldi turista utazott a tengerentúlra, és az ezzel járó kiadások elérték a 102 billió dollárt. 2020-ra pedig előreláthatóan 200 millió turista utazik majd külföldre.

A szakértők szerint idővel majd megtanulják a helyi viselkedési szokásokhoz való alkalmazkodást és szabályok betartását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek