Profi fényképezőgép gazdag amatőröknek

A Samsung a technika számos területén bizonyította már, hogy mennyire tanulékony és elszánt, hiszen manapság már a mobiltelefonok és tévék piacán egyeduralkodónak számít. A két bástya elfoglalása után új, meghódítani való csúcsok után nézett, így talált rá a fotózásra és készítette el az amatőröknek szánt NX300-at.

2013. április 10-én mutatta be Budapesten a Samsung a legújabb, közösségi alapokra helyzett fényképezőgépét. A bemutatónak a Római fürdőnél található Beton Fotóstúdió adott helyet és a helyszínre érkező újságírók megbizonyosodhattak arról, hogy a Samsung nem viccel: nem egy általános sajtótájékoztatónak lehettünk ugyanis részesei, hanem egy igazi közösségi, ismerkedős szeánsznak, ahol a technika helyett az élmények, és a felfedezés öröme kapta a főszerepet.

A kimondottan rövidre fogott megnyitó pozitívan hatott mindenkire, tényleg csak annyit tudunk meg a fényképezőgépről, amennyit fontos és muszáj, nem a technikai részleteken volt a hangsúly, hanem az élményen, amit mi is megtapasztalhattunk hamarosan.

Az NX300 és a hozzá kapható objektívek.
Galéria: Samsung NX300
Fotó: Tomi / Travelo

Aki otthoni felhasználásra és főként "sharingre", azaz megosztásra játszik a fotózás során, rendszerint okostelefonnal készíti a képeit, majd különböző módokon osztja azt meg: emailben, Facebookon és egyéb, közismert csatornákon. A Samsung a megosztás oltárára hívta tavaly a Galaxy Camera-t, ami nem volt más, mint egy Galaxy S3 okostelefon telefonképességektől megfosztott, de egy nagy objektívvel felszerelet mása. Attól függetlenül, hogy fotózásra alkották, egy teljes értékű Android operációs rendszert is kapott, annak minden csínjával és bínjával együtt.

Így nem csak képeket lehetett vele készíteni, hanem Facebookozni, játszani, internetezni, egyszóval mindent, amit egy androidos telefontól megszokhattunk és elvárhatunk. Sokan értetlenül álltak a készülék előtt, mivel olyan hibridnek készült, ami telefonnak és fényképezőgépnek is kevés, mégis egy nagyon komoly elegye mindkét platformnak. A kezdeti megdöbbenésből a Samsung is megriadt, és elkészítette azt a gépet, ami már ténylegesen, és jó iparosmunkaként ötvözi a két szegmens legjobb tulajdonságait: az NX300-at.

A fényképezőgép

Az akár 20 megapixeles képeket is készíteni tudó 23,5 x 15,7 mm-es CMOS képérzékelő szolgáltatja a kamera lelkét, amit a Samsung egy rendkívül jól és könnyen használható objektívvel dobott fel, aminek nem csak fókuszálási, de navigációs szerepet is szántak, hiszen miért is nyúlnák "hátra" a kijelzőhöz, ha úgyis egész idő alatt az objektívet matatjuk. Ennek hála az objektíven elhelyezett vezérlőkkel is tudjuk irányítani a fényképezőgép menürendszerét.

Ahhoz, hogy mindvégig képben maradjunk, a hátlapon elhelyezett 3,31"-os 800x480 Android-standard AMOLED érintőképernyő lesz a segítségünkre, a jól megszokott Samsung minőségben. A félhomályban fényképezkedők nagy örömére a fényérzékenységet egészen ISO 25 600-ig tornázhatjuk fel, úgyhogy innentől kezdve nincs az a naplemente, ami kifogna rajtunk, és zajos merne maradni.

London és Dél-Korea találkozása.
Galéria: Samsung NX300
Fotó: Tomi / Travelo

Arról, hogy fényképezőgép-módban ne maradjunk le semmiről, a hihetetlenül gyors záridő gondoskodik, amit sikerült 1 / 6000 sec-re csökkenteni. A sorozatképek is gyorsan készülnek: 1 másodperc alatt 8,6 képet lőhetünk el vele. A kamera fázisérzékelőjét sem hanyagolták el, jelenleg ez a piacon kapható legnagyobb felbontású eszköz. Attól függetlenül, hogy nem a profiknak készítették a kamerát, igen derék dolog a Samsungtól, hogy az amatőr fotózás szerelmeseinek kínálták fel először. A fényképezőgép ennek hála akár 10 arcot is képes felismerni és megkülönböztetni egymástól, a vörös-szem effektus szűrő és a gyors záridő pedig összedolgozva fog minket biztosítani arról, hogy az elkészült képeken egy vámpír sem fog szerepelni.

Természetesen videókat is készíthetünk a kamerával, a képkocka / másodperc felső határa ez esetben 60-at fogja elérni és amellett, hogy FULL HD felbontásban videózhatunk, egy kiegészítő kamera segítségével 3D-s filmeket is készíthetünk. A fotózáshoz és filmezéshez persze nem árt, ha van energia, amit egy 160 percnyi filmezésre vagy 320 kép elkészítésére szavatolt 1130 mAh-es tölthető akkumulátor fog nekünk biztosítani, ami elsőre nem hangzik rosszul, de hosszabb útra jó, ha viszünk magunkkal egy mobil töltőegységet vagy egy jó hosszú elosztót.

A Ford Mustang mindenkinek a kedvence lett, ha lehetett volna, biztos, hogy hazavisszük.
Galéria: Samsung NX300
Fotó: Tomi / Travelo

Oszd meg és uralkodj

Amit manapság nem osztunk meg, az már szinte nem is létezik. A Samsung ezt jól tudta, úgyhogy számos megosztási lehetőséget épített az NX300-ba: email, AllShare (a Samsung saját készülékei közötti megosztási lehetőség), Cloud és Social Sharing (a jól ismert és elkerülhetetlen Facebook). A fotókat 2 csatornás Wi-Fi-n keresztül küldhetjük és az opcionális GPS-modullal a készítési koordinátákat is hozzáadhatjuk a képekhez.

Kérdezhetnénk, hogy ezeken felül mi kell még? Mondjuk távirányítás. A kérdés a dél-koreiai főhadiszálláson is elhangozhatott, mert tényleg távirányítósra hegesztették a készüléket: az okostelefonunk és egy Wi-Fi kapcsolat segítségével messziről is irányíthatjuk a gépet, így nem csak családi fotókat, hanem a jelenlétünkre érzékenyebb közegről is készíthetünk képet, legyen szó makróról vagy vadfotózásról, ahol tényleg nem a legjobb, ha ott téblábolunk a kamera mögött.

Bizony, ezzel forgatták a Körhinta című filmet.
Galéria: Samsung NX300
Fotó: Tomi / Travelo

Az élmény a fontos, a többi nem számít

A kamerához talán a fenti szlogen illene a legjobban, mivel a Samsung kizárólag az élményteli és egyszerű fotózást tartotta szem előtt, amikor betolta a műtőbe az NX300-at. Sok embernek, köztük nekem is, nagy gondom az, hogy a képeim nem életszerűek, nem hollywoodiak, szerepelnek rajtuk azok, akiket akartam, hogy rajta legyenek, de mégsincs az a "hűűű" érzés, amikor megnézem őket. Tudom, hogy nem vagyok profi, de talán nem vagyok ennyire ügyetlen sem.

Feltehetően hasonló cípőben járó dél-koreaiak is jól tudták, hogy ez az az életérzés, amit likvidálni kell. A sajtóbemutató is ennek fényében zajlott: kaptunk egy csodaszép Ford Mustangot, egy freestyle-os focistalányt, egy táncospárt, egy fotómodellt és LEGO építményeket, akiken/amiken vígan gyakorolhattunk, és végre eljuthattunk ahhoz a nyugodt élményéhez, ahol már nem azon görcsöltünk, hogy vajon jó lesz-e a kép. Elég volt arra figyelnünk, hogy melyik az a pillanat, amit a legjobban meg szeretnénk ragadni.

Mindenki csak a fényképezőgépre figyelt.
Galéria: Samsung NX300
Fotó: Tomi / Travelo

A fotóstúdió tökéletes volt arra, hogy kipróbáljuk, hogy mit is tudunk kihozni egy nekünk készített kamerából, és többek között megcsodálhattuk az elődöket is, köztük egy olyan kamerával, amivel a Körhinta című filmet forgatták. Az NX300 tehát nagyon tetszetősre sikerült, egyetlen dolog ami belerondít a képbe a kamera ára: Amerikában 748 dolláért, azaz közel 170 000 forintért árulják, és a Samsung árképzést ismerve ennél olcsóbban itthon sem lehet majd megkapni a megjelenése utáni első hónapokban.

Kiknek ajánljuk?

Akik mostanában kezdik a fényképezést, vagy ráuntak a kattintás előtti sebészi pontosságú beállításokra, mindenképpen jó vétel lehet, mert a bíbelődés helyett elég, ha a témákat keressük a többit pedig a gépre bízzuk. A profi fotósokat ismerve valószínűleg maradnak a nem túl kompakt, de tükörreflexes és nagyobb odafigyelést igénylő megoldásoknál. Bár másodlagos, hirtelen előkapós kameraként ezt is el tudjuk a képzelni a kezükben, már ha a 170 000 forintos árát erre költik és nem egy igazi profi gépre, ami ennyi pénzért már ha használtan is, de beszerezhető. Ha a fő témánk az utazás, család, élmények, akkor funkciójában megfelelő és príma társ lesz, ha makrózni akarunk, vagy egy kiállítóterem falára alkotni, akkor még nem árt egy kicsit nézelődnünk a boltok polcain.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek