Badárék bemutatták a túlélés titkait

Bear Grylls rajongói zokoghattak, amikor Badár Sándor és Horváth János legújabb, közös útibeszámolójuk megjelenése alkalmából bemutatták, hogyan éljük túl a telet Alaszkában. Long john, műnyúl és barna kacsa nélkül ki se lépjünk kunyhónkból, mert azonnal megfagyunk, ha viszont minden réteget felküzdünk magunkra a bűzgörény kesztyűig, akkor a medve fog kiröhögni minket. A túlélés törvénye a dall-juhok, és a sarkifény-turizmus mekkájában.

"Műanyag világban élünk. Az ember megvesz egy könyvet, elolvassa, vagy megnéz egy filmet. Ezt nem így kell csinálni. Mielőtt nekiállnak a könyvünk elolvasásának, kell az előképzettség. Segítünk felkészülni a könyv befogadására" – mondta Horváth János színész szerzőtársa, Badár Sándor mellett legújabb könyvük, a Határtalanul bemutatóján az Allée Libri könyvesboltjának pódiumán.

Újabb szürreális kalandok

Galéria: Badár HatártalanulFotó: Páth Dániel / Travelo

A két karakterszínész a hetvenes évektől kezdve utazik együtt, ez idő alatt a világ számos pontján keveredtek szürreális kalandokba. Ezekből az élményekből merít első közös művük, a Jaffa kiadásában megjelent Jappán - Retró útikalandkönyv, majd a Ámerika - Avagy a véredény nyomában, végül a Közép-európai kalandok. A trilógia negyedik részeként beherangozott, most megjelent, Határtalanul című opusz viszont javarészt azoknak az éveknek az abszurdba hajló történeteit eleveneti fel egyfajta írott stand up comedy formában, amelyet a két barát egymástól külön élt meg.

Egy klasszikus könyvbemutatón többnyire kiderül, miről szól maga a kiadvány, erről most le kellett mondanunk. Cserébe minden Bear Grylls-rajongó zokoghatott, amikor Horváth János szerzőtársa segítségével bemutatta, hogyan lehet túlélni két évet Alaszkában. A szerzőpáros negyven percet kapott a bemutatóra, amelynek a duplájába került végül felöltözni egy 22 évvel ezelőtti hidegtűrő outdoor kollekcióba. Az első negyven perc lényegében arra volt elég, hogy a szerzők néhány történettel megalapozzák, milyen érzés a csontig hatoló hideg.

Katymári hangolódás

Badár Sándor számára a hideg élménye a katymári katonai szolgálattal azonosítható, ahol másfél méteres hóban, térd hajlítására alkalmatlan, combig érő csizmában, lovas határőrként védte hazánk déli határszéleit. "A lefüggönyözött teherautóból kiszállva, mint egy pingvin estem pofára a mínusz 17 fokban. Mondták, őrizni kell a magyar határt. De hogy hol volt a határ, fogalmam sem volt a ködben. Jól van, harcoljon bárki, majd én vigyázok!"

Badár szerint a könyv egyetlen szépséghibája, hogy Katymár nem került bele. Ezt talán megbocsáthatjuk, bőven elég volt az is, hogy az itthon fél éve tartó tél megkoronázásaképp a mínusz 50 fokos alaszkai telekről hallhattunk élménybeszámolót.

Kalandok Májevő Johnson nyomában

Arra, hogy miért éppen Alaszka, a szerzők performanszbából nem kaptunk pontos választ. Horváth Jánost a kilencvenes években a felfedezés izgalma hajtotta elsősorban az USA 49. tagállamába. Önkéntes száműzetését olyan korszakos művek nem inspirálták, mint gróf Széchenyi Zsigmond Alaszkában vadásztam című írása, több szó esett a kettejük által csak Májevő Johnsonként emlegetett Jeremiah Johnsonról.

Az 1800-as évek közepén az akkori kor kihívásaitól megcsömörlött katona a coloradói hegyeket választotta új otthonának, hogy hegyi emberként, trapperként folytassa életét. A legendás figuráról Sydney Pollack forgatott filmet Robert Redford főszereplésével, amelyet 1972-ben mutattak be. Állítólag a Májevő Johnson rókaprém vadászfejfedőjéhez hasonló dizájnterméket vett fel tiszteletből az eseményre Badár Sándor, bár arcának egészen más karaktert kölcsönzött, mint ahogyan Robert Redford feltűnt a vadász szerepében.

Az ember már öltözés közben meg van alázva

Galéria: Badár HatártalanulFotó: Páth Dániel / Travelo

Itt fontos megjegyeznünk, aki alaszkai útinaplóra kíváncsi, érdemes Balogh Pál Alaszka Varázsa című könyvét is elolvasnia, mert Horváth János inkább a réteges öltözködés tundrai ökölszabályait mutatta be. Abból a célból, ha expedícióra készülnénk, vagy ha a klímaváltozás olyan mértékben befolyásolná az itthoni időjárást, hogy szükségünk lenne erre a tudásra. "A réteges öltözködés alapja, hogy az ember már öltözés közben is meg van alázva" – tudtuk meg.

A színész alsónadrágra vetkőzött, és arra egy másik, hónaljig felhúzható fehér alsót vett ki hatalmas utazótáskájából, amelyet alaszkai útjára is magával vitt, de a reptéri check in-ben elsőre tévedésből Argentínába küldték.

"A keleti filozófiából megtanulhattuk, hogy a has közepe, a hara, más néven tanden illetve a vese melegítése mennyire fontos" – magyarázta a ruhadarab létfontosságú szerepét a színész, majd egy felsővel kombinált, piros jégeralsó-overálba bújt.

A Long john és műnyúl kötelező

"Amit most Jancsi barátom felhúz, úgy hívják, hogy long john. Szerintem magáról nevezte el" – tette hozzá Badár. Az északi országokban gyakori ruhadarabot egyébként elvétve lehet kapni itthon, férfi aláöltözetre egy fehérmenűboltban nemrég a női legginst javasolta az eladónő, amelyet ott csak M-es méretig árultak.

Horváth János praktikus long johnja elöl és hátul is lekapcsolható arra az esetre, ha hívja a természet, ezt külön nagy hálával hangsúlyozta. Már csak az a kérdés, hogy oldja meg mindezt, ha még további rétegeket vesz magára. A következő, impozáns darab egy térdig felhúzható, szürke kötött zokni, majd egy királykék polár overál volt, amelyet állítása szerint műnyúlnak hívnak, és cipzárja ágyéktájon szintén nyitható.

Klímaváltozás ellen barna kacsa

Ezután egy vastag, Carhartt márkájú drapp vászon overál következett, amelyre egyszerűen csak carharttként, illetve barna kacsaként hivatkoztak a szerzőtársak. "Erről a darabról azt kell tudni, hogy borzasztóan drága. Amikor Amerikában forgattuk a Cadillac Drive-ot, Jancsi inkább nem reggelizett, mert 12 dollár volt, de a legváratlanabb pillanatban Alaszkában vásárolt egy carharttot. Azt mondta, majd ha otthon mínusz 70 fok lesz, nem fagyok meg, és mindenki kajája az enyém."

Az ezután következő, műanyag borítású, hatalmas csizma egészen elképesztő darab, talán a Delta főcímében is ilyet viseltek a sarkvidéki felfedezők. Az oldalán szeleppel levegő befújására alkalmas csizmára Badárék bonny bootsként hivatkoztak, ami egyébként a mindennapok divatjában egyfajta kalózcsizmát jelent. A névadója az 1700-as években élt karib tengeri kalóznő, Anne Bonny, akinek kalandos életénél csak agresszivitása volt legendásabb.

A medve ott hal meg a röhögéstől

Galéria: Badár HatártalanulFotó: Steven Kazlowski / Barcroft Medi / Northfoto

"Most nagyjából 40-45 fokra vagyunk felöltözve" – adott egy gyors helyzetjeletést Horváth János, majd egy lila vízhatlan, prémes kapucnival felszerelt télikabátot húzott magára, arra pedig egy neon narancsárga szélkabátot. A fejfedők következtek. Alulra hódprém usánka, azt követte a télikabát vastag kapucnija, végül a szélkabát kapucnija. "Most már legalább semmit sem hallok. A medve ott hal meg a röhögéstől, hogy ebben a felszerelésben utána kutatok."

Az arc azonban még védtelen. Erre szolgált az amerikai katonaság által kifejlesztett, az orrnál és a szájnál lecsatolható keki arcmaszk, amelyben látni nem sokat lehet Horváth szerint, de azért a fejlámpa felküzdése még szükséges, mert télen korán sötétedik. A szett utolsó darabja egy pár hatalmas, "bűzgörény szőrből készült, egyujjas kesztyű".

Mint az egy korábbi interjújából kiderül, Horváth Jánost a két éves alaszkai küzdelem még jobban megtanította a természeti erők tiszteletére. Megtapasztalta, hogy nem természetes, hogy van vezetékes víz, pláne nem melegvíz, áram, és más civilizációs sajátosság. És azt is, hogy ott élni csak a környezettel szimbiózisban lehet.

Ha nem túlélni, csak túrázni szeretnénk

A nem túlélésre szakosodott ökoturisták számára többek között a gleccsermászás, madárfigyelés, vadles, horgászat, a kutyaszán túra a vadvízi evezés és tengeri kajakozás lehet vonzó, ha Alaszkába utaznak.

A madár és vadállomány lenyűgöző. Több millió tengeri madár él a parvidékeken, Potter Marsh az állam egyik legjelentősebb madármegfigyelőhelye. A Denali nemzeti parkban esélyes, hogy a barnamedvék és jávorszarvasok mellett az Alaszkában őshonos dall-juhokra bukkanjuk. A Brooks folyó menti kilátón lazacra vadászó, csapatokba verődött medvéket figyelhetünk meg a folyóba merülve, míg Barter Islanden jeges medvéket. Pézsmatulok farm is van arra az esetre, ha nyugaton Seward Penisula területén elmulasztottuk volna őket a természetes élőhelyükön.

A hegyi folyók gyors sodrása a raftingolók mekkája. A Denali nemzeti parkbeli Nenana folyó jegyes vize népszerű vadvízi evezőhely, de a Lowe, az Eagle, vagy a Sixmile is alkalmas a raftingra. A tengeri kajakozók a Prince William Soundot, valamint a Kenai Fjord és a Glacier Bay nemzeti parkokat keresik. Az állam rengeget természeti látnivalója után az egyik legemlékezetesebb jelenség a sarki fény, amelybe Alaszka nagy részén belefuthatnak a turisták ősztől áprilisig. Úgy tartják, hogy a legaktívabb terület Fairbanks környéke, ahol virágzik a sarkifény-turizmus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek