Titanic élmény pisztránggal és Rigó Jancsival

A fitt menütől a halrudacskán és marha vadason át a Kajla csokiig és a paleo-almatortáig mindenki ízlésének szeretne megfelelni a december óta nyitva álló Hotel Nemzeti. A hegedűvel kísért sunday brunchon a hely hangulata miatt nem ettük magunkat pihegősre, inkább kóstoló volt sokféle fogásból. Rigó Jancsi legendájáról most már két verziót tudunk.

Ha valaki szeretné megtapasztalni, milyen érzés lehetett a Titanic főúri vacsoráján tobzódni, mialatt a fedélközben az egereket hajtják ki a kabinokból káromkodva, ehhez némileg hasonlót átélhet a Hotel Nemzeti vasárnapi büféebédjén, ha a Blaha Lujza tér felől érkezik. Az aluljárón átvágva a hétvégi szagokat, és hangulatokat egy perc múlva rendezett svédasztal, színes ólomüvegtető, kifényesített étkészlet és az Ipanemai lányt játszó hegedűs váltja a hotel éttermében, pontban délben. 

Pezsgővel indítani

Galéria: Sunday Brunch NemzetiFotó: Travelo

Aki szociálisan érzékeny, és kis időre van szüksége az átálláshoz, indíthat egy pohár pezsgővel - benne van az ebéd árában -, mielőtt körbenéz és felméri a kínálatot. A hotel március elején vezette be a több, pesti szállodában már újragondolt és különféle marketingeszközökkel népszerűsített sunday brunchot. Mi a második alkalomra kaptunk meghívást.

A 2008 óta üresen álló, 117 éves épületet az egyik legnagyobb szálloda operátora, az Accor csoport részeként működő MGallery Hotel újította fel korabeli képeket és alaprajzokat felhasználva, és nyitotta meg decemberben. Az első nyitása idején, 1896-ban az akkor Rémi szálló néven futó épület a kor legmodernebbje volt. 

Ahol a színészek voltak, ott volt mindenki 

A pesti vendéglősdinasztia egyik tagjának, Rémi Róbertnek a tulajdonában álló épület az első volt a fővárosban, ahová liftet szereltek be, minden szobához fürdőszoba tartozott folyó hideg-meleg vízzel, beépített angol vécével. Ez, a mostani hoteligazgató szerint különlegességnek számított a hotelek akkori felszereltségét nézve. Az elhelyezkedése nagy előny volt, mert szemközt a Nemzeti Színházzal a művészek egyik, környékbeli törzshelye lett. Ahol ők gyakran időztek, oda vonzották a budapestieket is. Nem volt ritka az sem, hogy a színészek hetekre, hónapokra a szállodába költöztek. 

Rigó Jancsi románca 

A hotel Rigó Jancsi legendáját is magáénak tudja. A történet szerint cigányprímás hungarikumunk 1896-ban a párizsi Payard étteremben játszott, amikor a belga Chimay herceg felesége, az amerikai Clara Ward beleszeretett. A hercegné később, néhány titkos találka után megbizonyosodva arról, hogy Rigó az igazi, elhagyta a férjét, a prímás pedig elvált Barcza Mariskától.

Az egyik verzió szerint amikor Budapesten randevúztak, a prímás meghívta új szerelmét egy pesti cukrászdába csokis süteményre. A cukrász meglátva ebben a marketingértéket, a desszertet Rigó Jancsinak nevezte el. A hotel verziója szerint a nő a sütizést követően szeretett bele Rigó Jancsiba, ami pedig ezen a helyen esett meg, a szálloda cukrászának közreműködésével. Annyi biztos, hogy a nagy költségvetésű házasság több évtizedig tartott, és az idő alatt a pár állítólag 8 millió dollárt költött el. 

Specialitások a szőnyegtől a süteményig

Galéria: Sunday Brunch NemzetiFotó: Travelo

"Mostanra egyre többen fedezték fel hogy megnyitottunk, és beülnek egy kávéra, süteményre. A Rigó Jancsit a mai kor ízlésének megfelelően újragondoltuk, a régi, nehéz margarinok helyett könnyű zsiradékot, és egészségesebb cukrot használunk"- mondta Vaszily Edit, a hotel igazgatója. A legendás sütemény a bárban kapható, ahol az átlagos cukrászdai áraknál drágábban juthatunk desszertekhez, jellemzően 1190 forintért.

A vasárnapi ebéd díszleteinél maradva, a főlépcsőházban a lépcsőfokokat carrarai márvány borítja, a hotel közösségi terein futó padlószőnyeg mintája pedig a szobák 117 évvel ezelőtti tapétamintája alapján készült. További specialitás, hogy az étterem ólomüveg teteje nyáron nyitható. Rémi idejében ez a helyiség a télikert volt, a strapabíró tető túlélte a háborúkat. 

A vadastól a franciadrazséig 

Ha sunday brunchon jártam, úgy láttam, ez főleg a kisgyerekes családosok műfaja. Ha megszokott, hogy délben ebéd van, akkor a hétvégi bábszínház, vagy állatkert után jól jön egy hely, ahol ebédidőben akár reggelifélét is lehet választani, van dackorszakban is tolerálható kínálat, vannak halrudacskák krumplipürével és más okosságok, amelyekhez a gyerekek részben azért is ragaszkodnak, mert a szülők belefáradtak az ellenkezésbe. Két helyen szoktak ritkán felbukkanni a gyerekek, a gyümölcstálak és a salátapult közelében.

Itt is hangsúlyos a gyerekekre kalibrált, halrudacskás, panírozott húsos kínálat, bár az igazgatónő elmondta, a fiatalokat, a gyereket még nem tervező párokat, és az idősebbeket is szeretnék megcélozni. Ezért aztán igyekeztek mindenre gondolni a fitt menütől a marha vadason át a franciadrazséig és Dianás cukorkáig. A büféebéd 6500 forintba kerül a felnőtteknek, a gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes, 12 éves kor alatt 3300 forint. 

Az előételek a legkreatívabbak 

A teljes kínálat felsorolása jó néhány bekezdést jelentene. A gyümölcspult a mentás körteturmixszal és áfonyavelővel kimaradt a kóstolásból, az a kompozíció egy darabig háborítatlan maradt. A családosok érkezése a salátapult hidegen sajtolt olajos, himalája sós csendéletét sem érintette egy ideig, az előételekhez előbb kezdtek visszajárni.

A fetás, rukkolás, bébispenótos saláta, a hideg spárga capuccino, vagy a kacsamájpástétom lilahagymalekvárral finom volt, a szemközti pulton pedig francia péksüteményekből volt sokféle. Ezeket most szintén kihagytuk, hogy inkább a desszertnek tartsuk fönt a helyet. 

Mandulás pisztráng frissen, a serpenyőből

Galéria: Sunday Brunch NemzetiFotó: Travelo

A főételekben már kevésbé voltak kísérletezőek. A marhavadas, a malacsült, vagy az indiai jellegű csirkecomb curry az állófogadásos színvonalat hozta a csévingben. A tésztaféléket ebben a tálalásban nem könnyű al dente állapotban tartani, de tészta mindig kell, hogy legyen, sláger, ahogyan a burgonya is. A komplikáltabb köreteket például az erdei gombás rizottó képviselte, ami valójában nem rizottó volt, inkább gombás, kevert rizs, az alternatív köreteket pedig a sült padlizsán mozzarellával, amelyből keveset nehéz szedni, a sajt egységbe olvaszt több padlizsánt is.

A gyereksarok mellett készültek a frissensültek, például szürkeharcsa szeletet, vagy mandulás pisztrángot lehetett kérni a szakácstól, amit serpenyőben átsütött minimális fűszerezéssel. "A pisztráng Lillafüredről származik. Minden alapanyagunk magyar, törekszünk rá, hogy a húsokat, zöldségeket is csak hazai beszállítóktól rendeljük"- állítja Papp Márk séf. 

Nem centre mérték

Az ebédhez választható borok a soltvadkerti Frittmann pince válogatása volt a fehér Generosával, egy rozéval és a vörös Aurora cuvée-vel. Nem centre mérték láthatóan, ha valamelyik vendég pohara üres lett, jöttek és újratöltötték. A desszertpult egy részét retro édességekkel, dunakaviccsal, Kajla csokival és a nyolcvanas évek más édesipari vadhajtásainak a ma beszerezhető változatával töltötték fel, a másik rész a süteményeké volt.

Az apró Esterházy torta, a korszerűsített Rigó Jancsi és a tavalyi ország tortája, a szabolcsi almás máktorta saját verziója mellett egyfajta paleo almás süteményt is készítettek. Ez a hagyományos süteményekhez hasonlóan édes, amitől az étrenden élők egy része lehet, már elszokott, mindenesetre figyelmesség, ritkán gondolnak az éttermek maguktól azokra, akiknek valamiért egyszerre esik ki az étrendjükből a liszt, a cukor és a tejtermék is. Más, egyébként színvonalas helyeken inkább olyan megoldásokat láttam a candidásokra, paleósokra, vagy épp a cukorbetegekre tervezve, hogy ott a natúr tengeri halfilé puhára párolt, mirelit zöldséggel, hadd élvezzék az életet.

Ha épp nem vasárnap van, dél és három óra között, akkor a hotelben á la carte étkeztetés folyik, hétköznaponként pedig be lehet térni egy 1600 forintos ebédmenüre. A Titanic élmény más napokra is kiterjeszthető. A hotel időszakosan zenés gasztroesteket szervez, ahol a vacsorán és borokon kívül a zene is külön fogás. A zenészek előre megkapják a borokat kóstolásra, és azok alapján tervezik meg a partira szánt dalaikat.

Szintén nem a hotelvendégeknek szól elsősorban a gyerekek számára indított illemtanfolyam. Mint megtudtuk, itt a 6 évesnél idősebb gyerekek Zsolnay-val terítenek, megtanulják, milyen sorrendben tegyék az asztalra az étkészletet, mekkora a szociális falat, hogyan üljenek egyenesen, hogy ne könyököljenek, és hasonlók. Az etikettóra végén aztán szüleikkel haza indulhatnak a Blahán átvágva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek