» Cucc

Leszakadt a dínó-parti ösvény

| | Nem érkezett még hozzászólás
Komoly meglepetés érte az angliai Dorset sziklás tengerpartjára látogató turistákat, ahol a heves esőzések következtében átázott domboldalból leszakadt egy többezer tonnás darab. A népszerű turistaösvényen nyílt két méter mély szakadék több mint harminc méter hosszan húzódik a dombtetőn, az instabillá vált szikla pedig bármikor a tengerparti sétálókra zúdulhat.

A parti őrség lekerítette a Weymouth városához közel eső területet, melyet nemcsak a kutyasétáltatók és turisták, de a kövületvadászok is szívesen látogatnak. A Jura-part néven ismert, vad szépségű tengerparti sziklák ugyanis a világörökség részét képezik, mélyükben rengeteg megkövült ősállat és -növény rejlik. A mintegy 155 kilométeres sziklás partszakaszon számtalan Jura-kori fosszíliát találtak már, köztük egy plioszaurusz-koponyát is. Ez a valaha élt legnagyobb tengeri hüllő.

A kövületvadászok persze ritkán találnak egész dínókoponyákat, a 100-200 millió éves, megkövült tengeri élőlények azonban igen gyakori leletnek számítanak. A világörökségi terület különlegessége, hogy a délnyugati parti ösvény nevű turistaút a teljes 155 kilométeren végighúzódik – persze a veszélyes részeket érdemes elkerülniük a túrázóknak.

A Daily Mailnek nyilatkozó geológus, Richard Edmonds szerint a Redcliff Point és a Bowleaze-öböl közötti földcsuszamlást az okozta, hogy az esővíz a szikla tetejét alkotó, porózus mészkőn átszivárogva eljutott a domb mélyén rejlő agyagos részekig, melyek megszívták magukat vízzel, a megnövekedett súly miatt pedig a tenger felé kezdtek el csúszni. Elképzelhető, hogy a leszakadt szikladarab tovább mozdul a part felé, ezért a veszélyt jelző táblák figyelmeztetéseinek betartására kérik a sétálókat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.