Kilencven perc alatt Európából Ausztráliába

Német űrkutatók a hangsebesség huszonnégyszeresével haladó repülőgép kifejlesztésén dolgoznak. A gép 2050-től szállítana utasokat.

A kölni központú Német Űrkutatási Központ olyan hiperszonikus repülőgépet tervez, amivel a fél világot átrepülhetjük kilencven perc leforgása alatt – írja az Inhabitat.com. Az ötven fősre tervezett repülő a hangsebesség huszonnégyszeresével fog haladni, és a SpaceLiner névre keresztelik, ha egyszer megépül.

A gép leginkább egy űrsiklóra fog hasonlítani. Képünkön az Endeavour és az Atlantis néz farkasszemet
Galéria: SpaceLiner
(Fotó: Nasa / Eyevine / Northfoto)

 

A szupergyors gép a tervek szerint 2050-től szállíthatna utasokat, a meghajtásról pedig folyékony oxigén és hidrogén gondoskodna, így a légkörben csak vízpermetet és hidrogént hagyna maga után.

 

2050-ben már kilencven perc alatt Sydneyben lehetünk
Galéria: SpaceLiner
(Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto)

 

A hordozórakétával felszerelt SpaceLiner a Föld felső légkörében haladna, így nem zavarná meg a szokásos légiforgalmat, és itt tudná a megfelelő sebességet is elérni. Az utazás két szakaszból állna: a rakétával segített, nyolc percig tartó felszállásból, majd a nyolcvanezer méteres magasság elérése után 24 000 kilométer per órával repítené utasait a célpontjuk felé. A SpaceLiner inkább egy második generációs űrsiklóként funkcionálna, mint rendes repülőként, így az utazás ára is az űrrepülés költségeihez közelít majd – figyelmeztet az Inhabitat.com.

Venne rá jegyet?
Igen. - 175
Nem. - 71

A gép formája, és az utaskabin felépítése már a tervezési és tesztelési fázisnál tart. Ha a kutatók találnak egy olyan megoldást, mely ellenáll a hiperszonikus sebesség keltette hőnek, a projekt befektetők keresésével folytatódik majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek