5 utazásra termett, izgalmas könyv

Tudjuk, hogy úton lenni nagyon jó, de alapvetően ingerszegény. Ha sem a táj, sem az útitársunk szövevényes történetei nem kötnek le bennünket, akkor marad egy jó könyv. Sokat utazó ismerőseink megosztották velünk a legutóbbi, kedvenc olvasmányaikat, amelyeket utazáshoz ajánlanak. Travelo tippek.

Paolo Bacigalupi - A felhúzhatós lány

Galéria: 5 könyv utazáshozForrás: Travelo

A sci-fi utazáshoz tökéletes. Már önmagukban a repülőgépen kapható ételek is sokszor a tudományos, fantasztikus kategória termékei, ezt az élményt csak fokozhatja, ha mellé olvasunk is. "A Felhúzhatós lány nagyon jó sci-fi. És még valamennyi környezettudatosságot is belecsempész az ember életébe azzal, hogy a globális felmelegedés és a géntechnológiai holokauszt utáni időkről szól. Ez mindenképp elgondolkodtató" - mondta Ákos, bár hozzátette, tengerentúli utazáshoz mostanában inkább Murakamit vinne magával, ha elég nagy lenne a bőrödje.

Visszatérve az amerikai Paolo Bacigalupira, nem indult könnyen a pályája, első regényével hiába kilincselt, nem akarták kiadni, mígnem egy kis sci-fi kiadó fantáziát nem látott benne. Azóta sorra gyártja a történeteit. A Felhúzhatós lány (Ad Astra, 2012) egy remek, biopunk regény, amely a kétszáz évvel későbbi Bangkokban játszódik.

Jo Nesbo - A denevérember

Galéria: 5 könyv utazáshozForrás: Travelo

A skandináv krimik olyan népszerűségnek örvendekek a magyar olvasók körében, hogy lassan a rockzenészből lett író, Jo Nesbo klasszikusnak számít a műfajban. "Jól nevelt módon az első regénnyel kezdtem a Harry Hole-sorozatot, pedig úgy tűnt, nálunk össze-vissza adják ki az egymás után következő részeket. Imádom, hogy a nyomozó kicsit zakkant, iszik, éjjel tud csak jól dolgozni és akkor viszont meglepően, néha ijesztően ösztönös. Alapvetően feszült krimi, néha egy kis helyzetkomikummal jelezve, hogy nem kell annyira komolyan vennünk. Amikor utazni készültem, hezitáltam, őt vigyem-e, vagy inkább Stieg Larssont. Szerintem jól döntöttem" - mondta Gábor.

A Denevérember (Animus Kiadó 2012) nem a hűvös északon, hanem Sydneyben játszódik, ahol a nyomozó is részt vesz egy gyilkossági ügy felderítésében, és közben az éjszakai élet minden mocskát megismeri. Azért is érdemes ezzel a regénnyel kezdeni a Harry Hole-sorozatot, mert a későbbi történetekben előfordulnak visszautalások, amelyeket így jobban lehet érteni.

Ken Follett - A megfagyott világ

Galéria: 5 könyv utazáshozForrás: Travelo

"Akár metrón, akár buszon, akár repülőn nem érzem az idő múlását, ha Ken Follettet olvasok. Annyira leköt az ábrázolásmódja, a gondolatmenete, a mondatai, hogy észre sem veszem a körülöttem lévő embereket" - lelkesedett Tamás, aki legutóbb az Évszázad trilógia 2. részével, A megfagyott világgal (Gabo Kiado, 2012 )múlatta az idejét és mindenkinek ajánlja, akit alapvetően untat az utazás, és inkább csak a megérkezést szereti átélni.

A regény a harmincas évektől 1946-ig követi végig a korszak főbb történelmi eseményeit, a Harmadik Birodalom megerősödését, a spanyol polgárháborút, és persze a második világháborút egészen az atombomba élesítéséig. Mindezt egy német, egy angol, egy amerikai, egy walesi és egy orosz család sok szálon összekapcsolódó, majd végleg összekuszálódó történetén keresztül. A 2014-re várható harmadik kötet pedig a családok következő generációjának az életét mutatja be a hidegháború idején.

Kolozsi László - Mi van a reverenda alatt?

Galéria: 5 könyv utazáshozForrás: Travelo

"Persze, a skandináv krimi uralja a műfajt, minden, ami bűntény, északon történik. Jó hírem van, vannak magyar krimik is, sötét, magyar alakokkal, magyar fordulatokkal és magyar megoldásokkal - méltatta Annamária a kortárs hazai krimiirodalmat, amelyből legutóbb a katolikus egyház zavaros ügyeivel foglalkozó Mi van a reverenda alatt? (Jószöveg Kiadó, 2012) című regényt olvasta.

A Ki köpött a krémesbe? szerzőjének 2012-es krimije Szegeden játszódik a kilencvenes években, amikor is két, nagyban eltérő mentalitású nyomozó igyekszik feltárni egy szövevényes ügyet, amelyben a katolikus egyház vastagon érintett.

Pál Ferenc - A szorongástól az önbecsülésig

Galéria: 5 könyv utazáshozForrás: Travelo

Spirituális irodalmat és önfejlesztő könyveket sokan visznek magukkal az utazásaikhoz. Ha már a napozást a mentális feljesztéssel szeretnénk összekötni, akkor remek olvasmány az ország legnépszerűbb katolikus papjának tavaly ősszel megjelent könyve.

"Nem szeretem azt a kifejezést, hogy Pálferi-jelenség, de tény, hogy a mindennapi pszichológiának egy olyan, hiteles képviselőjéről van szó, aki mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Régi rajongó vagyok, és ez a könyv is sokat adott nekem, de élőben valahogy mégis karizmatikusabb ő. Röviden, amit tud: egyszerű megközelítés, mély spiritualitás, imádnivaló humor "- mondta Anikó.

A szorongástól az önbecsülésig című könyv (Kulcslyuk kiadó, 2012) az önbizalom, önértékelés, és önelfogadás problémáival foglalkozik, melyek a magyar emberek tömegét érintik. Meglátása szerint erősíteni a saját hitünket abban, hogy értékesek, szerethetők vagyunk, egy kis munkával megoldható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek