Rubikkocka-tál a gasztro-világbajnokságon

Először került a szakácsok világbajnokságának tartott Bocuse d'Or világdöntőjébe magyar versenyző. Széll Tamás, az Onyx séfje különleges, Rubik-kocka ihlette hústállal készül a január 30-án esedékes megmérettetésre.

"Az, hogy Széll Tamás kijutott a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjére, olyan a magyar gasztronómiának, mint amilyen a hazai labdarúgásnak lenne, ha a magyar csapat kijutna a focivébére" - foglalta össze a tegnapi, Gerbeaudban tartott sajtótájékoztatón a nívós nemzetközi szakácsversenyen való részvétel fontosságát Hamvas Zoltán, az Onyx étterem F&B igazgatója.

Galéria: Magyar versenyző a Bocuse d'Or szakácsversenyenPáth Dániel / Iworld.hu

 Az 1987 óta, két évente megrendezésre kerülő gasztronómiai világverseny döntőjében most fordul először fordul elő, hogy magyar csapatért szoríthatunk. A világ 24 legjobb szakácsa között tehát már biztosan van egy magyar: az egy Michelin csillaggal büszkélkedő, budapesti Onyx étterem fiatal séfje, Széll Tamás. A csapatban pedig ott találjuk a már idézett Hamvas Zoltánt, aki edzőként segíti majd a versenyen Tamást, de Bíró Lajos séf, a magyar Bocuse d'Or akadémia elnöke is erősíti őket.

Tálalás Rubik kockán

A Bocuse d'Or versenyről tudni kell, hogy a döntőbe jutott 24 szakácsnak a húsos és halas menünek nemcsak az ízével, de annak kreatív tálalásával is el kell kápráztatnia a nemzetközi zsűrit. Ezért a sajtótájékoztatón leleplezték a január 30-án, Lyonban elkészítésre kerülő tál koncepcióját is: a magyar versenyfogások tálalását a Rubik kocka ihlette, és kis bográcsok is helyet kapnak majd rajta.

A fejüket csóváló újságírókat Bíró Lajos igyekezett megnyugtatni: a Rubik-kocka ihlette tálat fiatal magyar dizájnerek tervezték, és a bográcsoktól sem kell megijedni, azok is igényes darabok. Mivel fotót vagy látványtervet nem mutattak - a pontos kivitelezés és a konkrét menü a versenyig titkos - csak bízunk benne, hogy tényleg dizájnos lesz a végeredmény, és egy kicsit sem fog hasonlítani arra a képre, ami az emberben elsőre felsejlik, ha bűvös kocka formájú tálalást, és bónuszként bográcsokat emlegetnek neki.

Véreshurka mangalicából, almapürével

Lyonban nem csak Széll Tamás és csapata képviseli majd hazánkat: a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon, a SIRHA-n is megjelenik Magyarország, egy negyven négyzetméteres, látványkonyhás standdal. Itt többek között gulyáslevest, mangalicából készült véreshurkát almapürével, vagy zserbó szeletet is kóstolhatnak majd a látogatók, és tokaji aszút, szekszárdi kadarkát vagy éppen agárdi pálinkát ihatnak hozzá.

Galéria: Magyar versenyző a Bocuse d'Or szakácsversenyenPáth Dániel / Iworld.hu

 "Egy ilyen több százezres látogatottságú szakmai rendezvény, ahol a vendéglátó- és szállodaipar képviselői vannak jelen, kiváló lehetőség arra, hogy a döntéshozók figyelmét Magyarországra mint lehetséges turisztikai célpontra irányítsuk" - mondta el Simon Péter, az Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettese.

Gulyásleves fehérkaviáros lángossal

A sajtótájékoztató záróakkordjaként megkóstolhattuk a versenymenü részét képező gulyáslevest és túrós-tejfölös-kaviáros lángosfalatkát. Be kell hogy valljuk, nem különösebben dőltünk el a fogásoktól, de valószínűleg ez a mi hibánk. Kellett nekünk a nagyi gulyásának ízét várni egy üvegpohárban érkező fine dining levestől, és a mi ízlésünknek talán egy kicsit túl zsíros is volt. A lángossal viszont pont az volt a baj, hogy csak egy átlagos falat lángos volt, semmi különös. Tudjuk, nekünk semmi sem jó.

Ettől függetlenül biztosak vagyunk abban, hogy Széll Tamás remekül fog szerepelni 30-án a Bocuse d'Or-on, hiszen egészen egészen más műfaj egy nagy csapat újságírót gyorsan megetetni, mint 5,5 óra alatt, versenyhelyzetben kiválót alkotni. A csapat egyébként a kilencedik hely körül már elégedett lenne, szurkolunk, hogy sikerüljön nekik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek