Sárkányáram, kisállatok, ingyenes városnézés

A Travelo tíz legolvasottabb cikke az elmúlt évben. Szabadstrandok, titkos tengerpartok, korcsolyapályák, medvebocsok, energiával feltöltő helyek, ingyenes látnivalók a legnépszerűbb cikkeink között.

 A Travelo olvasói szeretik a zseniális hazai kirándulóhelyeket, a strandokat, a hatalmas korcsolyapályákat, az olasz konyhát és a kerékpárokat. No és persze bájos jószágokat simogatni, a külföldi városnézést pedig lehetőleg ingyenesen abszolválni. Ezekre a megállapításokra jutottunk magazinunk 2012-es statisztikáit nézegetve. Az év végéhez közeledve áttekintjük az elmúlt év legnépszerűbb cikkeit, a tízediktől a mindent taroló első helyezettig. Tartsanak velünk!

10. Vadregényes szabadstrandok a Dunakanyarban

Június végén egy kiadós hőségriasztás a vízpartokra csábított minket. Azok kedvéért, akik számára a strandok a tömegek miatt nem annyira vonzóak, körülnéztünk Budapest környékén, hogy mit kínálnak a Duna-parti szabadstrandok. A pesti fürdőárak és szolgáltatások árai persze nem vetekedhetnek a benzinköltséggel, de a Dunakanyar látványa miatt megéri utazni.

Verőce partja

Galéria: Top10 cikk a Travelón

Fotó: Páth Dániel / Travelo

A gödi Homokszigetet aktuálisan nem lehetett megközelíteni, a horgászok viszont örültek, hogy ott magas a Duna. Verőcén mediterrán hangulatú szabadstrandot találtunk, a közelben birkapörköltet és vödrös koktél-lelőhelyet derítettünk fel, Nagymaros partján pedig családokkal és hekkező focirajongókkal találkoztunk. A teljes cikkért kattintson.

9. Saját tengerpartot mindenkinek!

Óriás hullámok egy kihalt, napfényes tengerparton – erről miért nem hallottam korábban? Cikkünkben a világ legjobb titkos üdülőhelyeit ajánlottunk olvasóinknak, olyan helyeket, amelyek a Travelo szerkesztősége szerint isteniek, de nem túl felkapottak. Összeállításunkban európai úticélokért lelkesedünk, a toplistánkon Bretagne tengerpartja, Olaszország egyik remek borvidéke és Montenegro szerepel. Kíváncsi rájuk? Kattintson!

8. Üres pénztárcával Párizsban

A divat és a fények városában hihetetlen mennyiségű pénzt el lehet szórni, legyen szó vásárlásról, kultúráról vagy remek éttermek meglátogatásáról. De úgy is jól érezhetjük magunkat itt, és tölthetjük értékesen szabadidőnket, hogy közben az egész teljesen ingyen volt.

Galeries Lafayette karácsonykor, Párizs
Galéria: Top10 cikk a Travelón
Fotó: Wikipedia

Összegyűjtöttük az öt legjobb, semmibe sem kerülő párizsi programtípust. Múzeumok, templomok, parkok és temetők várják ingyenes belépéssel a turistákat. De Párizsban még divatbemutatókra is el lehet jutni pénz nélkül. A teljes cikkért kattintson ide!

7. Dániában télen is bringázik mindenki

Naponta körülbelül félmillió ember ül biciklire Koppenhágában és az agglomerációban, sokan a gyerekeiket is biciklin szállítják az óvodába. Van mit tanulnunk a dánoktól a kerékpárutaktól kezdve a döntött szemeteskukákig. A dán biciklis kultúrát bemutató fotókiállításon jártunk januárban a Millenárison, ahol azt is elmondták, hogyan biciklizzünk itthon télen. Hogyan? Kattintson.

6. Menjen ingyen a harangok után!

Az álomnyaralások közt általában előkelő helyen szerepel egy jó kis római vakáció. Húsvéti cikkünkben összegyűjtöttük azokat a programtípusokat, amik nem kerülnek semmibe, mégis különleges élményekkel gazdagodhatunk általuk. Legyen szó világhírű látványosságokról, ókori emlékekről, a zegzugos Trastevere negyedről, kultfilmek helyszíneiről, vagy a kereszténység központjáról. A teljes cikkért kattintson.

5. Nyaraljon Toszkánában, távol a tömegektől

„A közismert, és ezáltal turistáktól hemzsegő, toszkán városok helyett válassza idén nyárra a meseszép Toszkána eldugottabb tájait" – javasoltuk májusban. Hiszen a középkori és reneszánsz műemlékeiről híres Firenze, Siena és Pisa mellett Toszkánának van egy másik arca is, amelyet kevés magyar ismer.

Tipikus toszkán táj Maremmánál
Galéria: Top10 cikk a Travelón
Fotó: Marcella Pedone Tips Rf / Northfoto

Etruszk eredetű kisvárosaival, jó boraival és érintetlen tengerpartjával a tartomány déli sarkát elfoglaló Maremma vonzó célpont lehet. Főként azoknak, akiknek elege van a tömegturizmusból. Olaszország legjobb bifsztekje, gyümölcsös-kesernyés olívaolaj és mézes-diós süti várja Maremmában. Hogy mi még? Olvasson tovább!

4. Cukiságok várják országszerte

Állatokat lesni mindenki szeret. Taperolni meg pláne. Ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a legklasszabb helyeket, ahol lehetőség nyílik némi cukiság-simogatásra. „Medvét etetne fakanállal, ormányosmedve kölyköket simogatna, elárvult bébipáviánt vigasztalna, vagy elolvadna egy törpe lajhármaki látványától? Hazánk vadasparkjaiban és állatfarmjain ez mind lehetséges!" – írtuk feburárban. A teljes cikkért kattintson.

3. Hatalmas korcsolyapálya nyílt Bécsben

„A bécsiek nagyon értenek hozzá, hogy az év legzordabb hónapjaiban is kicsalogassák az embereket a szabadba. Az év vége hagyományosan a csillogó-villogó adventi vásároké, most pedig itt a korcsolyaszezon" – írtuk feburár elején.

A bécsi korcsolyapálya
Galéria: Top10 cikk a Travelón
Fotó: stadt wien marketing gmbh

Ekkor nyitott ugyanis meg a hétezer négyzetméteren kanyargó korcsolyapálya a Rathaus előtt. A csúszkáláson kívül persze az ételekről, italokról is szóltunk. Kicsit közelebb, a Fertő-tavon pedig ingyenes korcsolyázási lehetőségeket javasoltunk. Ha Ön is irigykedne kicsit a bécsiekre ezúttal a korcsolyapályájuk miatt, ide kattintson.

2. Zseniális magyar helyek lapos és dagadt bukszához

Az M7-es vonzáskörzetén kívül eső Magyarország sok meglepetést tartogat. A rengeteg, sajátos hangulatú, és természeti csodákkal eleresztett magyar vidékek közül hármat mutattunk be bővebben: az Őrséget, a Fertő-tó környékét és a Káli-medencét. Ha kíváncsi rájuk, olvassa el cikkünket ide kattintva.

1. Töltsd fel magad sárkányárammal!

„Ha létezne energiaturizmus, talán a Pilis lenne a hazai központja" – írtuk januárban. A Visegrádi-hegységben sűrűn találhatók olyan helyek, amelyekről úgy tartják, gyógyító energiát áramoltatnak.

Bükkszentkereszt, Hideg-völgy
Galéria: Top10 cikk a Travelón
Fotó: Szepare / Indafotó

De ugyanez igaz a Bükk-hegységre és a Káli medencére is. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb hazai töltőállomásokat, Önök pedig igencsak értékelték ezt. Akinek kimaradt volna,itt olvashatja el a legnépszerűbb cikkünket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek