Vége a tolakodásnak az easyJet járatain

Sikeres volt a teszt, ezért november végétől az easyJet összes járatán bevezetik az ülőhelyfoglalást. A legjobb helyekért fizetni kell, aki nem akar, azt oda ültetik, ahová éppen sikerül.

Mivel takarékossági megfontolásokból általában fapados légitársaságokkal utazom, az utazásaim egyik legstresszesebb pillanatai közé tartozik az ülőhelyem elfoglalása. Pedig nekem aztán teljesen mindegy, hogy ablak mellé ülök, vagy a folyosóhoz – na jó, középen ülni én sem szeretek, de ha kell, az sem nagy gond. De a sok tülekedő ember, az ablak melletti ülésekért hangosan nyafogó nagy- és kiskorúak kórusa nem egyszer borított már ki. Nem beszélve arról, hogy azon is folyton aggódni kell, lesz-e az ülőhelyem fölött tér a kabinbőröndömnek, vagy annak máshol kell majd helyet keresnem.

Ezért aztán nagyon boldog voltam, mikor idén két fapados társaságnál is automatikusan kijelölték a helyemet a becsekkoláskor. Az egyik még a nyáron, az Aer Lingus dublini járatán, a másik a napokban a Transavia.com Amszterdamba induló gépén történt. Sőt, ez utóbbinál még a mérethatároknak megfelelő, tíz kiló alatti kabinbőröndömet is feladhattam ingyen, mert annyian voltak a gépen, hogy nem tudták garantálni, hogy biztosan találok neki helyet a gépen idegösszeomlás nélkül. Túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen, de így volt.

Galéria: EasyJet helyfoglalásFotó: Easyjet / Northfoto

Úgy néz ki, az easyJet vezetése is rájött, mennyivel kellemesebb a repülés élménye úgy, ha az utasok lökdösődés helyett oda ülnek, ahová kiválasztották a helyüket, vagy ha nem fizettek, akkor ahová kijelölték nekik. A cég a Lutonból induló járatain tesztelte a tervezett új rendszert még a nyár folyamán, a pozitív visszajelzések miatt pedig úgy döntöttek, november végére pedig több fázisban, minden járaton bevezetik azt. Arról, hogy melyiken mikor, a társaság időben tájékoztatni fogja az utasokat – olvasható az easyJet weboldalán. A Daily Mail értesülései szerint egyébként a légitársaság megkérdezett utasainak hetven százalékának jobban tetszett az új rendszer a korábbi tülekedésnél, hatvan százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy a választható székek miatt szívesebben dönt majd az EasyJet mellett, ha útnak indul.

Az easyJet három árkategóriát alkalmaz: a nagyobb lábtérrel rendelkező ülőhelyekért 15 eurót, az elöl lévő ülésekért 10 eurót, minden más helyért 4 eurót számol fel utanként. Ha a barátaink vagy családtagjaink mellé szeretnénk ülni, a légitársaság azt javasolja honlapján, hogy az ülőhelyeket együtt válasszuk ki, és közösen vásároljuk meg. Persze azok is kapnak ülőhelyet a gépen, akik nem akarnak ezért külön fizetni, de ők oda kapnak helyet a becsekkoláskor, ahol éppen marad – más légitársaságoknál szerzett korábbi tapasztalataink alapján ez általában a középső üléseket szokta jelenteni. Hova juthatunk el az egy fokkal kényelmesebbé váló easyJettel? Fővárosunkból Bázelbe, Berlinbe, Genfbe, Londonba és Párizsba lehet jelenleg repülni.

Galéria: EasyJet helyfoglalásFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Más, budapesti indulással közlekedő fapadosoknál csak a fent említett Transavia.com és Aer Lingus esetében tapasztaltunk előzetes ültetést, a Ryanair és a Wizz Air gépein továbbra is vadászni kell a helyeket. Akinek ehhez nincs kedve, segíthet magán ezeknél a társaságoknál is: az elsőbbségi beszállás a Ryanairnél 1700 forintba, a Wizz Airnél 1100 forintba kerül utanként. A nagyobb lábtérrel rendelkező székek – ezek általában a legelső sort, illetve a vészkijárat melletti helyeket jelentik – a Ryanairnél 3400, a Wizz Airnél 2200 forintért foglalhatók el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek