» Cucc

Vidám temető, kripta-utca, nemzeti sírkert

| | 1 komment
Szép és különleges temetők Magyarországtól Japánig. New Yorkban cseresznyefák, Szaploncán mókás fejfák, Londonban a természeti környezet, Prágában a zsúfoltság teszi különlegessé a sírkerteket.

Mindenszentek és halottak napja alkalmából összegyűjtöttük a világ legszebb és legérdekesebb temetőit. Gyűjteményünkben legendás, turisztikai látványosságként is funkciónáló óriási temetőkomplexum éppúgy akad, mint eldugott hazai, és külföldi gyöngyszemek. Sőt, még vidám temetőt is mutatunk, tartsanak velünk! Ha pedig az említett helyek felé visz az útjuk, nézzenek be ezekre a gyönyörű helyekre. Nem csak halottak napján.

Gyönyörű temetők a közelben

A magyarországi sírkertek közül elsőként biztosan mindenkinek a Fiumei úti Nemzeti Sírkert ugrik be. A Fiumei út 16. alatt található temető a hazai nagyságok dísztemetője. Olyan neves emberek nyugszanak itt, a teljesség igénye nélkül, mint Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Arany János, Kossuth Lajos, Jókai Mór és Ady Endre. A szép mauzóleumok, síremlékek és árnyas fák között bármikor jó tenni egy sétát, ha csendre és nyugalomra vágyunk. Persze, ha halottak napján keressük fel, biztosan nem leszünk egyedül a kertben.

Távolabb esik a belvárostól, ezáltal talán kevesebben tudják, milyen szép sírboltokat rejt a Kozma utcai Izraelita temető. A Budapest tizedik kerületében, az Új köztemető mellett található sírkertben nyugszik többek között Bródy Sándor, Hajós Alfréd, Kabos László, Popper Péter és Seress Rezső is. Persze nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is találunk szép, vagy érdekes temetőket. Mi a Balatonudvariban található temetőt mutatjuk meg galériánkban különleges fejfái miatt.

Szomszédaink sem szűkölködnek különleges temetőkben. A horvátoknak a zágrábi Mirogoj temető az, ami nekünk a Fiumei úti: nemzeti panteon. Olyan nagyságok nyugszanak itt, mint Ljudevit Gaj nyelvész, akinek ezen a területen volt a nyaralója, Vatroslav Lisinski zeneszerző, az ő nevét viseli Zágráb legnagyobb koncertterme, vagy Franjo Tudjman, a független Horvátország első elnöke. Az ökomenikus sírkertet sokan Európa egyik legszebbjének tartják, a legismertebb része az a neo-reneszánsz árkádsor, amely 500 méter hosszú, és 20 kupola díszíti. Nyaranta ingyenes elektromos-autós túrát is lehet itt tenni.

Erdélyben mindenképpen említésre érdemes a házsongárdi temető, és a szaploncai is. Előbbi a középkori Kolozsvár várfalaitól délre fekvő Házsongárd nevű domboldalon elterülő temetőkert. A házsongárdi temetőbe vallásfelekezeti és nemzetiségi különbség nélkül temetkeztek magyarok, románok, szászok az évszázadok folyamán. Ritka szép fekvése, dús növényzete, monumentális emlékművei már a 19. század végén híressé tették – írja róla a Wikipedia vonatkozó szócikke. Híres emberek is nyugszanak itt: Apáczai Csere János, Kós Károly, és Szilágyi Domokos végső nyughelye ez a szép temető.

A szaploncai temető Máramaros megyében, Szaplonca faluban található. A temető különlegességei az 1935-1977 között  Stan Ioan Pătraș fafaragó, később pedig tanítványa, Dumitru Pop-Tincu által készített vidám síremlékek. Az élénk színekkel, olajfestékkel megfestett fejfák száma meghaladja a nyolcszázat. Archaizáló nyelvezetű, gyakran humoros sírfeliratok, és naiv festmények láthatóak a sírokon arról, hogyan hunyt el az ott nyugvó. Az évtizedek folyamán sajnos a régebbi keresztek alja korhadni kezdett, színeiket a nap kiszívta, de még így is nagy élmény meglátogatni a szaploncai vidám temetőt. Egyébként a fafaragónak a faluban emlékmúzeuma is van.

Randevú Jim Morrisonnal és Edith Piaffal

Ha pedig távolabb tekintünk, Európa más tájain is bőven találunk izgalmas temetőket. Párizsban több gyönyörű, hangulatos sírkert is várja a látogatókat. Ezek közül a legismertebb kétségkívül a Pére-Lachaise, ahol számos híresség sírja megtalálható. Itt nyugszik többek között Balzac, Chopin, Molière, Edith Piaf, Oscar Wilde és Jim Morrison is. Sétáljunk egy nagyot, keressük meg kedvenc művészeink sírját. (A belépés ingyenes, viszont térképet csak pár euró fejében tudunk szerezni. Ha nem szeretnénk erre költeni, töltsünk le és nyomtassunk ki egyet még otthon.) Vihetünk egy szál virágot, mécsest vagy valamilyen emléket. Érdekes hely még a montmartre-i és a montparnasse-i temető is. A belépés mindegyikbe ingyenes, és előbbiben olyan hírességek sírja tekinthető meg mint Edgar Degas, Alexandre Dumas, Stendhal, Émlie Zola vagy Francois Truffaut. Utóbbiban pedig Simone de Beauvoir, Jean Paul Sartre, Baudelaire vagy Man Ray előtt róhatjuk le tiszteletünket.

Szintén népszerű turistacélpont a világon egyedülálló Régi zsidó temető Prágában. A 15. századtól a prágai zsidókat arra kötelezték, hogy halottaikat a városukon belül temessék el, a többi temető felszámolásakor pedig minden sírt a Široká u. 3. alá helyeztek át. Így összesen tizenkétezer síremlék zsúfolódik itt össze. A helyszűke miatt több rétegben temetkeztek, így valójában több mint százezer ember nyugszik itt. A Wikipedia szerint „Az utolsó temetés 1787-ben volt. Az ide temetettek közül legismertebb a Löw rabbiként ismert Judah Löw ben Bezalel – a legenda szerint ő készítette a Gólemet. A sírkő repedéseibe sokan cédulára írt rövid üzenetet dugdosnak három kívánsággal, hogy Löw rabbi teljesítse ezeket. A sírkövekbe faragott szimbólumok az egyes családok származási helyét, nevét és foglalkozását fejezik ki. Így például a kanna a templomi szolgálatot teljesítő levitákat jelöli, a szarvas a Cebi családot, a szabó sírkövén ollót, a zenészén hegedűt, a nyomdászén könyvet láthatunk.”

Londonban a Highgate temetőt ajánlanánk a szép sírkertekre fogékonyaknak. Körülbelül százhetvenezren nyugszanak itt, nagyjából ötvenháromezer síremlékben. A temető nemcsak gótikus sírjai, híres halottai – itt helyezték végső nyugalomra például Karl Marxot, és Douglas Adams írót is – miatt különleges, hanem azért is, mert természetvédelmi területen található. A sírkert főbejárata az Oakshott Avenue-n van, a legközelebbi tömegközlekedési eszköz a metró, az Archway megállónál kell leszállni. Innen már csak egy ugrás Írország, ahol még azok is szívesen bolyonganak a temetők misztikus kelta keresztjei között, akiket amúgy kevésbé vonzanak az ilyen helyek. Dublinban a Glasnevin temetőt érdemes megnézni, ahol több mint kétszáz év temetkezési szokásait ismerhetjük meg, és az ír történelem nagy alakjai is itt nyugszanak.

Rójuk le tiszteletünket az utazók védelmezőjének!

Természetesen nemcsak az öreg kontinensen vannak izgalmas temetkezési helyek. Japánban a Kója-hegyen az Okunoin temetőt érdemes megemlíteni. Ez Japán legnagyobb temetője, több mint kétszázezer sírral – írja a Japan-guide.com. Különösen népszerűek a kertben a Jizo istenséget ábrázoló szobrok: a látogatók felajánlásokat tesznek, és vízzel hintik a szobrokat, így imádkoznak elhunyt családtagjaikért. Jizo emellett a gyerekek, és az utazók védelmezője is, így nem árt jóban lenni vele. Különleges hely még a Torodo-terem, ami az Okunoin temető fő imahelye is. A teremben tízezer lámpás ég folyamatosan, ezeket a hívők adományozták a temetőnek. Amerikában pedig a Green-Wood temetőről találnak szép fotókat galériánkban. A tavacskájával, japáncseresznye fáival kellemes parknak is beillő sírkert New Yorkban, Brooklyn legmagasabb pontján található, gyönyörű kilátással Manhattanre. Itt nyugszik többek köztött a festőművész Jean-Michel Basquiat, és Leonard Bernstein karmester, zeneszerző is.

További képek a galériában - kattintson a fotókra!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.