Koszos a sótartó, fényképes a menü? Meneküljön!

Mi teszi a rossz éttermet? Koszos vécé, fényképes étlap, túlbuzgó pincérek. És még sok minden más. Gyorsan álljon tovább, ha az alábbiakkal találkozik egy helyen.

Honnan tudja a legegyszerűbben kideríteni, hogy pocsék éttermet választott? A Zagat.com gasztromagazin feltette ezt a kérdést olvasóinak, mi pedig közzé tesszük az eredményeket itt a Travelón is. Tíz árulkodó jel, hogy érdemes lett volna venni a kabátunkat, mielőtt még a pincér megkérdezte, mit szeretnénk.

Vacsoraidő, és üresen kong? Baj lehet vele!
Galéria: Rossz éttermek
(Fotó: Magomed Magomedagaev / Northfoto)

A pincér megkér, hogy tartsuk meg az evőeszközünket

Fontos dolog a környezettudatosság, nem folyatjuk a csapot feleslegesen, és nem kérünk a hotelben minden nap tiszta törölközőt, ha nincs rá szükségünk. De ha a tányérunkon hagyjuk az evőeszközünket, akkor azért szeretnénk újat kapni. Sok helyen azonban nem akarnak érteni a pincérek a finom jelekből, és az asztalunkon hagyják a koszos villát – szüksége lesz még rá felkiáltással. Ennél már csak az jobb, amikor nem is mondanak semmit, csak lepakolják a tányér mellé a már használt evőeszközt. Ez már a menzán sem megy el, nemhogy egy jó étteremben. Szóval, ha ilyet tapasztal, irány a kijárat!

Fényképes étlappal csalogatnának be az étterembe

Kerüljük el az olyan helyeket is, ahol látványosabbnál látványosabb fényképekkel mutatják be a kínálatot. Mikor megrendeljük az áhított fogást, a tányérunk tartalma úgysem lesz még köszönő viszonyban sem a képpel. Ennél már csak az a brutálisabb, mikor egy teljes terített asztallal csalogatnának be az utcáról. Mi Rómában láttunk sok ilyen helyet – a régóta szomorúan száradó ételek mindent, csak vonzalmat nem váltanak ki az emberből.

Melyik a legárulkodóbb jel?
Koszos villával kell enni a következő fogást - 46
A csalóka, fényképes étlap - 29
A koszos mosdó - 142
A ragacsos fűszertartó - 78
Az üresen kongó étterem - 191
A túl közvetlen pincér - 18
A borzasztó zene - 21
A gyanús számla - 31
A rovarok és rágcsálók - 95
A tányérlopó pincérek - 10

Koszos a mosdó

Bár a legjobb éttermek mellékhelységeiben is lehet káosz ebéd vagy vacsoraidőben, a látványos koszra nincs mentség. Ha az üzemeltetőket ennyire nem érdekli a mosdók állapota, mi lehet a konyhában? Na ugye.

Ragacsos a só- és borsszóró

Ha a fűszerekért nyúlunk, és koszos-ragacsos szóróval szembesülünk, joggal merülhet fel bennünk, hogy jóformán le sem takarították az asztalt a korábbi vendégek után. Mondjuk, úgy tíz éve.

Csúcsidőben is üresen kong a hely

Előfordulhat, hogy nem az étterem minősége, sokkal inkább a rossz elhelyezkedése, drágasága vagy a hirdetés hiánya miatt maradnak távol a vendégek. Vagy éppen egyszerűen most nyílt a hely, és még nem fedezték fel maguknak az emberek. Amennyiben viszont nem erről van szó, fogjunk gyanút, hogy esetleg a kiszolgálás, vagy az ételek minősége lehet a ludas.

Keresztnéven bemutatkozó, kínosan haverkodó pincér

„Szia! A nevem Gizi, és én foglak ma kiszolgálni!" – sokak szerint az ilyen negédes hangnemmel az ételek gyengeségeit próbálják elfedni. Gondoljunk csak a nálunk nemrégiben megnyílt Hootersre, ahol a pincérnők még az asztalunkhoz is leülnek a rendelés felvételekor. Bájolgás ide vagy oda, a középszerű hamburger csak hamburger, a hagymakarika pedig csak hagymakarika marad.

Borzasztó a zene

Mikor belépünk egy helyre, menőnek tűnhet az éppen üvöltő aktuális sláger. Sőt, lehet, pont emiatt választjuk az adott helyet. Amikor viszont asztalhoz ülünk, és nekünk kell megemelni ahhoz a hangunkat, hogy a társaságunk hallja, mit akarunk mondani, egyből nem tűnik olyan jónak a dübörgő zene. Persze a jellegtelen középvezetői jazz ugyanolyan idegesítő tud lenni, mint a hörgő death metal, vagy egy bömbölő Lady Gaga-szám. A jól megválasztott, étteremhez passzoló zene tehát többet mond el egy hely minőségéről, mint azt elsőre gondolnánk.

Furcsa tételek a számlán

Egy kis plusz összeg az italban lévő jégért, még egy kicsi az asztalra került kenyérért – és máris jóval többet fizettünk, mint arra számítottunk. Nagyobb társaság esetén jó még odafigyelni az elfogyasztott italok pontos mennyiségére, különben könnyen pórul járhatunk, ha pár kört „véletlenül" még hozzászámolnak a végösszeghez. Arra is figyeljünk, hogy ha már csak egy másik társaság mellett maradt hely számunkra, nehogy a mi kontónkra egyenek-igyanak ők is.

Bogarak, rágcsálók és egyéb szörnyűségek

Egyértelműnek tűnik, de tényleg figyeljünk erre oda! Ha gyanús bogarat, rágcsálók nyomát, vagy akár csak rágcsálócsapdát látunk egy helyen, ne itt költsük el vacsoránkat, nehogy fertőzés legyen a vége.

Nem egy jó jel
Galéria: Rossz éttermek
(Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto)

Az asztalunkat lelkesen le akarják szedni – amikor még eszünk

Még rágjuk a falatot, de már azt kérdezik, befejeztük-e? Miért akarnak tőlünk ilyen gyorsan megszabadulni? Az ételek minősége attól még persze jó lehet, hogy a pincér folyamatosan akar tőlünk valamit – leginkább a tányérunkat –, mindenesetre intő jel lehet ez is.

Kimaradt valami? Tud ezeknél jobbat? Ne tartsa vissza! Véleményét kommentben, vagy az olvir@travelo.hu e-mail címen várjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek