» Cucc

Down-szindróma Fesztivál Bécsben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Március 21-ig tart az osztrák fővárosban első alkalommal megrendezett Down-szindróma Fesztivál, amelynek keretében színházi és táncelőadások, performanszok és egy szimpózium várja az érdeklődőket.

Mivel az ENSZ idén ismeri el hivatalosan is a Down-szindróma Világnapjaként március 21-ét, az osztrák főváros egy egész fesztivállal hívja fel a társadalom figyelmét a szindrómával élők mindennapjaira, problémáira, vágyaira, írja a Compress hírügynökség.

I Dance Company
I Dance Company Fotó: JuergenHammerschmid

A Down-szindrómát a 21-es kromoszóma triszómiája okozza, ami azt jelenti, hogy kettő helyett három 21-es kromoszómájuk van a 21-es triszómiával élőknek. A világnap dátumát is a szindrómát jellemző két szám jelölte ki.

A 2012. március 21-ig tartó rendezvénysorozatot az osztrák I Dance Company jegyzi, amelyben a Down-szindrómától érintett és nem érintett művészek dolgoznak együtt. Az előadásoknak a Kasino am Schwarzenbergplatz és a Wiener Kammeroper ad otthont, a fesztivál a különböző művészeti ágak – tánc, színház –  ötvözésére épít.

A szerelem nevében című produkcióban – amely március 16. és 18. között látható –, az osztrák társadalmat élesen kritizáló műveiről híressé vált író, Peter Turrini mesél Down-szindrómás művészek segítségével a szerelem eufóriájáról, az első parányi kételyfoszlányokról, majd az azt követő mindent felörlő harcokról.

Szerelem
SzerelemFotó: Volker Tenta

Az Egyéjszakás kaland Istennel című előadás egy félelemmel, reménnyel és szerelemmel teli világba enged bepillantást: egy örömlány egy éjszakára egyedül marad Istennel, és a lehetőséggel, hogy végre mindent megkérdezhessen. De vajon megteszi-e? Március 9-én megtudhatjuk a választ.

Válhat-e művész egy Down-szindrómásból? Képes-e önálló műalkotások létrehozására? – ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Tehetség és/vagy fogyatékosság? címmel megrendezett szimpózium március 18-án.

A programot a berlini RambaZamba társulat március 15-i vendégjátéka egészíti ki. A már egész Európát bejárt művészek Schubert Téli utazás című dalciklusának adaptációjával, viccel, gyengédséggel és végtelen fantáziával harcolnak az emberek szívében eluralkodó jégkorszak ellen.

Részletes program itt, szállásajálatokat pedig korábbi cikkünkben talál.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.