Szuvenír-kommandó: Amszterdam

Amszterdamból könnyű drogokat, viccesnek tűnő pucérnős emléktárgyakat vagy oltári kényelmetlen fapapucsokat hazahozni nem éppen a legjobb ötlet. Különleges tulipánhagymákat, ínyencségeket és apró kincseket viszont annál inkább.

Giccses hűtőmágnes, esetleg egy tábla csoki a boltból? Na, ne már! Honnan mit hozzunk szuvenírnek, aminek még némi értelme is van? Sőt, annyira nem is drága, viszont feltételezhetően örül majd az, aki megkapja tőlünk? Sőt, remélhetőleg mi magunk se szörnyedünk el később a sok porfogóra láttán. Emellett fontos szempont még az adott szuvenír mérete is, hiszen senki sem akar toronyórát lánccal hazacipelni. E gondolatok mentén próbálunk szuvenír-kommandó sorozatunkban tanácsot adni.

Mit hozzunk, és mit ne...

... Amszterdamból?

Forrás: Travelo

Úgy tartják, Hollandia a malmok, a fapapucsok és a tulipán országa. Na meg a könnyű drogoké és az örömlányoké. Sőt, ahogyan nemrégiben tapasztaltuk, a giccses bóvli szuveníreké is. Hogyan kerüljük el ezeket? Lelőhelyük főként a Dam és környéke, ahol hihetetlen mennyiségű felesleges és drága vackot próbálnak a turistákra sózni. Ha lehet, ne itt intézzük el az emléktárgyak bevásárlását, hacsak nem akarunk a jamaikai zászló színeivel díszített használati tárgyakkal, hamutartókkal, sapkákkal, pipákkal gazdagodni. A másik vonal a piros lámpás negyed gyönyöreit felidéző szuveníreké, de ezek sokkal inkább közönségesek, mint szexik vagy viccesek, így hanyagoljuk őket.

Ha mindenképpen olyan ajándékot akarunk választani, amiről egyből Hollandiára lehet asszociálni, mi egyöntetűen a tulipánra szavazunk. A turistákat lehúzós Dam környéki szuvenírboltokat újfent hagyjuk ki, a legjobb árú tulipánhagymákat a Singel csatornán, a lakóhajókon található virágpiacon találhatjuk, a Koningsplein és a Muntplein között. Itt 10 fekete tulipánhagyma 3.50 euróba kerül, míg ugyanezt a szuvenír boltokban 7 eurórért is láttuk. Ha pedig nem ragaszkodunk az ilyen jellegű szuvenírekhez, nézzünk körül a bolhapiacokon, biztos, hogy találunk valami egyedit. Jó az Albert Cuypstraaton lévő és a waterloopleini is: vihetünk például haza századelős képeslapokat, alpakka kanalakat vagy régi porcelánfigurákat, esetleg régi bizsut.

Kattintson bátran a képre, remek galériát rejt!Forrás: Travelo

Tehát...

MIT?

· tulipánhagymát a virágpiacról

· egyedi apróságokat a bolhapiacokról

· finom, helyi sajtokat – léteznek kifejezetten sajtokat árusító ínyenc boltok, de az egyszerű élelmiszer boltokban (például Albert Heijn hálózat) is remek helyi specialitásokat vásárolhatunk

MIT NE?

· drogokat (a Hollandiában legális szerek nálunk cseppet sem azok)

· viccesnek szánt piroslámpás negyedes kacatokat

· jamaikai zászlós, Bob Marleys, fűszívós bóvlikat

· fapapucsot – soha nem fogjuk felvenni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek