» Cucc

Kicsi fényképezőgép nagy zoommal

| | Nem érkezett még hozzászólás
A Cannon PowerShot SX210 IS fényképezőgépe minden stílusos utazó álma. Klasszul néz ki, remek képeket készít, és még a nagy távolságok sem kottyannak meg neki. Ráadásul választhatunk belőle pink és aranyszínű verziót is.

A Cannon PowerShot SX210 IS ideális fényképezőgép utazni készülő hobbifotósoknak. Nyaralás előtt jött a felismerés: nincs rendes gépem, pedig Barcelona megérdemli, hogy szép képek szülessenek róla. Ha már beruházok, gondoltam, talán nem a legegyszerűbb szappanosdobozt veszem meg, de egy profi gép megvételét sem a pénztárcám, sem az a tény nem támogatta, hogy utazáshoz kerestem fényképezőt. Sok tesztet böngésztem végig, majd ez a kütyü tűnt a legjobb választásnak. Bár több helyen zengtek ódákat képességeiről, az ára miatt nem annyira ajánlották – megjelenésekor valóban eszméletlen drága volt, de ma már teljesen korrekt. Elugrottam hát érte az egyik elektronikai áruházba, élőben mégjobban megtetszett, megvettem, a szerelem pedig azóta is tart.

Pinket vagy aranyszínűt?

Lekerekített dizájnja miatt jó kézbe fogni, ráadásul szerintem csodaszép (persze ez ízlés dolga), és óriási hátsó kijelzővel rendelkezik. Aki pedig a gépe színére is érzékeny, választhat a kellemes lila, az elegáns arany és a klasszikus fekete között. A gép teste meglepően vékony, főleg, ha hozzávesszük, hogy egy 14-szeres optikai zoomot rejt az aprócska doboz. Így a templomtornyot ugyanolyan klasszul le tudjuk kapni, mint egy apró kagylót a tengerparton – az optika 5 centis közelségig makrózásra is jó. De azért ettől csodát ne várjunk, a fenti érték csak manuális fókusszal jöhet össze, automatával aligha. Jó hír viszont, hogy mivel a gépben egy képstabilizátor is helyet kapott (ezt jelenti az IS – image stabilizer), nagy eséllyel még éles is lesz a fent említett torony és kagyló. A gép külsejével kapcsolatos egyetlen problémával közvetlenül bekapcsolás után szembesültem: a vaku akár akartam, akár nem, felpattant bal oldalon. De egy-két alkalom után hozzá lehet szokni, hogy ha nincs rá szükség, egyszerűen a vakura tesszük az ujjunkat bekapcsoláskor, és akkor nem nyílik fel.

A fényképezés hozzá nem értőknek is pofonegyszerű: a "kényelmes" móddal semmihez nem kell hozzányúlni, mégis remek képek készíthetők. De persze nem kell ennyivel megelégednünk, manuálisan is állítható minden érték a könnyen megtanulható kezelőfelületen. A legszebb képeket természetesen napfényes, szép időben készíti (Barcelonában erre nem volt panasz...) esti felvételeken, vagy borongós időben már kevésbé jó a helyzet. Élesnek akkor is élesek a képek, de fakóvá, élettelenné válnak rossz fényviszonyok között. A hozzáértők persze egy bizonyos szintig az értékek manuális korrekciójával kivédhetik ezt, de aki nem akar bíbelődni, és simán automatára állítja a gépét, azt érhetik meglepetések.

Pislogás elleni védelem

A kis Canon érdekes szoftveres megoldásokban is bővelkedik: az önkioldót nem csak időre, de arra is beállíthatjuk, hogy akkor készüljön a kép, ha egy új arc jelenik meg (ez csoportképeknél lehet hasznos), de tud kacsintásra vagy mosolygásra is exponálni. Sőt, a pislogást is érzékeli: a fotóalany pislogása után két másodpercet vár a gép a fénykép elkészítésével, így kerülve el, hogy csukott szemmel legyünk lefotózva a Sagrada Familia előtt.

Emellett ha valaki arra vágyik, dioráma, szépia, fekete-fehér, halszemoptika effekteket is beállíthat, sőt, olyan képeket is lehet készíteni, mintha Sin Citybe kirándult volna az ember – az egész képet fekete-fehérré lehet változtatni, és csak egyetlen, általunk kiválasztott szín marad meg eredetiben (reméljük, csak a képi világ lesz hasonló, maga az utazás jobban sikerül majd). Baráti jótanács: a halszemet emberek fényképezésére csak akkor használjuk, ha a Quasimodo-hasonmásversenyre készítünk pályamunkát, különben hanyagoljuk. Az SX210 IS videózni is tud, HD minőségben a mai kor elvárásai szerint.

A részletes technikai specifikáció itt olvasható.

Összességében csak ajánlani tudjuk ezt az okos kis fényképezőt, szép is, sokat is tud és még az ára is elviselhető: 45 ezer forint körül kínálják a nagyobb elektronikai áruházakban.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
15 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
16 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.