Már csak egy hét, és kezdődik az őszi szünet: a legjobb programok egy helyen

Kisvasutak, szabadulószobák, pizsamaparti, országos rajzfilmünnep és persze a Halloween - nyakunkon az őszi szünet, de felesleges rémüldözni: kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlunk most szórakozást.

 

Végre együtt a család egy hétig, de nem tudják, mihez kezdjenek? Ha a gyerekek egyébként csak a számítógépet bújják, és nem állnak elő kész ötletekkel, hogy merre és hová, muszáj lesz puskáznia a szülőknek. Ebben igyekszünk segíteni szubjektív válogatásunkkal.

Külföldön érezheti magát a Korda Filmparkban
Galéria: Őszi szüneti ajánlónk 2017
(Fotó: Korda Filmpark / Facebook)

 

Fejtörős-detektíves élményeket keresőknek

Nagyobbakkal felesleges törnie a fejét az első őszi szüneti hétvégére, hiszen ez lesz a szabadulószobák hétvégéje is az Időzár Szabadulószobában. A hatvanperces kalandokat ekkor féláron próbálhatják ki az érdeklődők, akik 2-6 fős csoportokban vághatnak neki a kihívásnak.

Hasonlóan izgalmas lehet az egész családnak vagy egy baráti társaságnak az Urban Go programja, amely egyszerre városnézés és kaland. A belvárosi gyalogtúrának álcázott kincskeresés három órás: a táv körülbelül öt kilométeres, és 9-10 éves kortól ajánlják.

A 7-13 évesektől akár már egy egész éjszakára is megszabadulhatunk, ha elvisszük őket a Tesla és az időutazás elnevezésű pizsamapartira a Korda filmstúdióba. Lesz itt többek között ismerkedési játék, exkluzív éjszakai filmes túra a középkori díszletben, Da Vinci Learning élményóra, Mozi és tudomány kiállítás, illetve interaktív foglalkozás memória-agy-időutazás témában. A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, erről bővebben a közösségi oldalon olvashat.

Kockafejeknek

Egy egész hétvégére átveszik az uralmat a kockák az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban, ahol számtalan terepasztalt csodálhatnak meg az érdeklődők, de persze lehet játszani a játszószobákban is. A belépők meghatározott napra szólnak, és csak aznap használhatók fel.

Garda Fesztivál - a látott hal ünnepe

Tihany egyik nevezetessége a garda, az úgynevezett „látott hal", mely szerepel Tihany új címerében is, halászatához évszázados hagyományok kötődnek a félszigeten. Ezeket a hagyományokat elevenítik fel immár tizenhatodik alkalommal a Garda Fesztivál keretében a Visszhang dombon. Hagyományőrző, családi és gasztronómiai programokkal várják a vendégeket. (X)

 Heves jeges

A kisebbeket (4 éves kortól) is érdekelheti a Jégtorony titka című interaktív kiállítás a Vajdahunyad várban. Nem ez az első alkalom, hogy itt hasonló játékban vehetnek részt a kicsik. A Mezőgazdasági Múzeumban egy elképzelt, hideg és jeges tájon zajlik a kaland; sarkvidéki hangulatban kell ügyességünket próbára tenni. A több mint ezer négyzetméteres kiállításon maga a játék egy kisebb és nagyobb teremben kapott helyet. A feladványokat a bejáratnál kapott füzet segítségével kell megoldanunk.

Bunkerbulira vágyóknak

A nagyobbakat már érdekelhetik a háborúk, az apokalipszis víziói, ha másért nem, hát a történelemórák miatt. Igazi kuriózumra vihetjük a világról többnyire amúgy is borúsan gondolkodó kamaszokat a Séta a múltba – Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhelyen. Ebben a hónapban éppen október 28-ra esik a délelőtt tízkor induló, egyórás séta az atombiztos földalatti vezetési ponton, amelyet anno kerületi irányítóközpontnak terveztek egy esetleges támadás esetére. A sokáig titkos létesítmény helyiségei eredeti berendezéseikkel együtt maradtak meg. A mintegy 200 négyzetméteren 2. világháborús bunkert és felszerelésekkel kipróbálható játszószobákat találnak, a túra mellett pedig plusz négyórányi exkluzív internetes videótartalom várja a fiatalokat. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges hozzá!

 

Galéria: Őszi szüneti ajánlónk 2017Fotó: Facebook

Rajzfilmklasszikus-rajongóknak

Az őszi szünet utolsó hétvégéjén bombabiztos siker, ha a gyerekeket az Országos Rajzfilmünnep egyik helyszínére visszük. Szinte alig van olyan mozija az országnak, ahol ne lennének vetítések a hétvégén a témában, úgyhogy csak néhány példát említünk, a teljesség igénye nélkül: a budapesti Bem Moziban Dargay Attila-remekekkel készülnek (Vuk, Lúdas Matyi, Az erdő kapitánya és Szaffi), Csongrádban az ünnepen lesz torta is, a főszerepben pedig Bogyó és Babóca, illetve Szaffi tündökölnek majd. Aki szeretné bemutatni gyerekeinek az olyan nagy klasszikusokat, mint a Nagy Ho-ho-ho horgász és a Pom-pom, az a budaörsi majorba menjen. Esztergomban kifejezetten óvodásokra hangolnak, de a részletes programokat inkább a rendezvény közösségi oldalán nézzék meg!

Maratoni Móra-estet keresőknek

Az október 28-án Szegedre tervezett Múzeumok Őszi Éjszakája remek alkalom arra, hogy az iskolások fejébe – természetesen szórakozásnak álcázva – némi kultúrát is csepegtessünk. A Móra Ferenc Múzeum arra emlékezik, hogy a jeles író éppen száz éve lett a később róla elnevezett múzeum igazgatója. Ennek jegyében maratoni Móra-felolvasásra, tárlatvezetésre lehet számítani, és egy igazi extra is vár a látogatókra: az est folyamán restaurált formában először mutatják be az arany lábvértet, melyet tavasszal találtak Szegedtől nem messze.

Galéria: Őszi szüneti ajánlónk 2017Fotó: Facebook

 

A kisvasutak szerelmeseinek

Október az utolsó hónap, amikor a kisvasutak sok helyen még naponta közlekednek – novemberben már csak hétvégén tehetjük ezt meg, és persze ki tudja, az időjárás kedvez-e majd egyáltalán ennek. Ezért érdemes kihasználni az őszi szünetet, mert a tavalyi év sikerén felbuzdulva Királyréten az idén is meghirdetik az őszi szüneti menetrendet. A Királyréti vasútról és tanösvényről, illetve a kapcsolódó Látogatóközpontról és hajtányozásról bővebben itt írtunk.

Halloweenozóknak

Az idei őszi szünet idejére esik egy újabb ünnep, amit külföldről vettünk át. Lehet vitatkozni róla, akárcsak a Valentin-napról, hogy ez jó-e vagy sem. Annyi biztos, hogy a gyerekek szempontjából csuda izgalmas programok lesznek ebben a témában október 31-én. Az elsősorban angolszász országokban tartott ünnep kelta hagyományokból építkezik, de ez mindegy is: lássuk be, egyszerűen vannak olyan dolgok, amik lekötik a gyerekek fantáziáját. Íme néhány kedvenc program ezek közül.

A Ráday utcai MiniPoliszban október 31-én este várják a gyerkőcöket, ahol első alkalomm nyílnak ki estére is a kapuk (19 és 22 óra között). Ekkor családi tökfaragó versennyel, arcfestéssel, „Csokit vagy csalunk" kvízjátékkal és sok más játékkal szórakoztatják majd a családokat. Az elrettentő kinézetet természetesen díjazzák is. Az akcióban résztvevő, Ráday utcai szolgáltatók listáját itt találja.

De nemcsak Budapesten rémisztgethetik a gyerekek egymást jelmezben: a velencei korzón már ötödszörre rendeznek Halloween Tökös Mulatságot. Október 29-én délután egytől várják az érdeklődőket – a tökfaragás és sok más játék mellett nem marad el idén sem a Szellemlabirintus. A Tökkirály és Tökkirálynő megválasztása után a korzón felvonulás következik – mi mással, mint az elkészült töklámpásokkal. Ha érdekli, ide kattintson.

 

Családi fürdőélmények Nyíregyházán az őszi szünetben is!

Forró termálfürdő a szabadban, koktéllal a kézben, üdítő wellness masszázs hazánk legmodernebb fürdőgyógyászatán, a gyermekvilágban különböző vízmélységű medencék, kincses sziget, kalózhajó és inka romtemplom, sodrófolyosó, hullámmedence és óriáscsúszdák! Mindez a páratlan környezetben található Aquarius Élményfürdőben, Nyíregyházán! (X)

 

A legnagyobb eseménynek mind közül talán a Hősök terére tervezett Budapest Töklámpás Fesztivál ígérkezik. A program időpontja október 28. este 19 órától 21 óráig. A szervezők azt kérik, hogy az egyébként ingyenes rendezvényre a töklámpásokon kívül mindenki hozzon magával néhány konzervet is, melyet a Gyermekétkeztetési Alapítványnak juttatnak el. Mivel nagy tömegre lehet számítani, az érdeklődők mindenképp olvassák el a közösségi oldalon található kiírást.

Ha Tokaj felé veszik az útirányt, Tolcsván a Helia-D Herba-kastély október 28-án elvarázsolt kastéllyá alakul. A boszorkányos hétvégén lányoknak csillámtetkóval, fiúknak bátorságpróbával, apáknak dűlőtúrával, anyáknak boszis géllakkozással készülnek. Lehet majd tököt is faragni, és nem maradnak el a tökös sütik és a habos kakaó sem.

Csobbanni szeretőknek

Ha inkább a nyarat szeretnék felidézni, akkor hazánk valamelyik nagyszerű fürdőjében a helyünk. A mórahalmi fürdőben, ahol egyébként sem lehet rossz időben unatkozni, október 30. és november 3. között hétfőtől péntekig a 14 év alattiak számára ingyenes a belépés, a 14-18 év közötti fiatalok pedig 500 forintért csobbanhatnak.

Zalakaros vízi vidámparkja
Galéria: Őszi szüneti ajánlónk 2017
(Fotó: Zalakaros fürdő)

 

A Zalakarosi Fürdőben a szünet minden napján játékokkal és élményekkel várják a családokat, többek között zenés reggeli tornával, társas- és kártyajátékokkal, zenefelismerő játékkal és tánctanulással. Október 31-én pedig természetesen „tök vidám" napot tartanak ugyanitt.

Lazítás a Mátrában

Aktív kikapcsolódás négycsillagos wellness-élmények közepette az őszi szünetben az egész Család számára, a Balneo Hotel Zsori**** Thermal&Wellness-ben! Szállodánk élménymedencéje, úszómedencéje, gyógyvizes medencéi és szaunavilága garantálja a pihenést, mindezt karnyújtásnyira a Mátra vonulatától. Foglaljon már most! (X)

 

És végül az ország nyugati végében is mondunk egy programot: az Alpokalján járva október 28-án a St. Gotthard Spa & Wellness rendez haláli bulit vérpezsdítő szaunaprogramokkal, játékos vetélkedőkkel és bohóccal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek