Ingyenes kultúra a Nemzeti Múzeumban a reformáció jegyében

Ingyenes kultúra a Nemzeti Múzeumban a reformáció jegyében

November 5-ig, a zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását – írja az MTI.

Az ötlet a Nemzeti Kulturális Alaptól származik: a szimbolikus gesztussal minél több embert szeretnének meghívni a reformáció magyarországi történetét több mint 400 műtárgyon keresztül bemutató kiállításra. A tárlat anyagának egy-egy fénypontja a Károli-Biblia első kiadásának egy példánya, illetve a 16. században Wittenbergben tanult magyar diákok zászlaja is.

A reformáció kezdetének 500. évfordulóját ünneplő emlékév részeként 1500 rendezvényt szerveztek szerte a Kárpát-medencében, műemlékek újultak meg és új emlékhelyeket alakítottak ki.

Mint a megnyitón elhangzott, az eddig hatvanezer látogatót vonzó, áprilisban nyílt kiállítás ereje, hogy rámutat, milyen jelentős a protestantizmus hatása a magyar történelemben, művészetben, művelődésben, kultúrában és oktatásban.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 Az Ige-Idők című kiállítás anyagát csaknem száz intézmény gyűjteményéből válogatták össze a tárlat kurátorai. Szerepel a kiállításon többek között szerepel Huszár Gál reformátor, nyomdász, énekszerző egyetlen példányban fennmaradt énekeskönyve, az Esterházy-gyűjtemény darabjai, 17. századi politikai röplapok, valamint az erdélyi fejedelmek portréi és más festmények is.

Bővebben a kiállításról itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek