» Családbarát

Daruvonulás az indián nyárban: irány a Hortobágy!

| | Nem érkezett még hozzászólás

A hortobágyi ősz kétségkívül leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A Hortobágyi Nemzeti Park jelképének választott közönséges vagy szürke daru akár százezer egyede is megfordul ilyenkor a térségben. A madarak megközelítése nehézkes, megfigyelésükre azonban szervezett formában számos lehetőség nyílik az októberi hétvégéken.

A programok csúcspontja a Darufesztivál október 20. és 22. között, amikor egy teljes hétvége a darvak jegyében telik és számos érdekes program várja az érdeklődőket, így például a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában a „Darvak világa” kiállítás, ismeretterjesztő előadások, a kisebbek számára „darujáték”, zene- és táncbemutató, táncház, kézműves foglalkozások, hagyományos ételkóstolók, és csillagászati bemutató. A gyakorló természetrajongók számára a hajnali kihúzáshoz, a nappali táplálkozó területekre és az esti behúzásra szakvezetéses túrák indulnak.

A rendezvény alatt autentikus bográcsban főtt pásztorételeket kóstolhatnak majd az érdeklődők, sőt az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, mely egy kis nemzetközi kitekintést is ad a rendezvénynek, mivel a darvak országokat és kontinenseket kötnek össze azáltal, hogy hol költenek, hol vonulnak, illetve hol telelnek.

A Darukonyha Receptversenyre bárki beküldheti receptjeit, amennyiben megfelel a kiírás feltételeinek. A receptben fel kell használni legalább két alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel: kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, köles, rizs vagy hajdina. Az ételeket egy nemzet stílusában kell megálmodni, ami a darvak vonulási útvonalába esik. Az idei receptverseny során a skandináv vagy a francia gasztronómiai kultúrának kell megfelelni. A beérkezett recepteket egy öttagú zsűri rangsorolja.

Október 20-án többek között lesz darunéző túra alkonyatkor, és lehet csónakázni a Hortobágy-folyón. Szombaton tartják a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet, a receptverseny főzőshow-val egybekötött eredményhirdetését. Lehetőség lesz népi játszótéren és játszóházban szórakozni, és kézműveskedni is. A zenés műsorok mellett gólyalábasok vonulnak - a vasárnapi napon is hasonló programokkal lehet számolni. Vezetett darutúrán és csónakázáson mindhárom napon részt vehetnek a látogatók.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.