» Családbarát

A titkos ügynökök tárlatától a bejárható Boeingig - a világ legizgalmasabb gyerekmúzeumai

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az ön gyereke vajon az üvegmedencében tartósított óriáskalmárra vagy egy tengeralattjáró belsejére kíváncsi inkább? Esetleg jobban izgatják a KGB kémjeinek ötvenes években használt csodafegyverei? Akkor az alábbi helyeket, múzeumoknak álcázva, direkt nekik ajánljuk.

Minden gyerek életében eljön az a kor, amikor a játszótér vagy állatkert már nem elégíti ki a kíváncsiságát. Hamar kiderül, melyikük mihez vonzódik: legyen az Legó, James Bond, vonatok, dinoszauruszok vagy rakéták. Most olyan múzeumokat ajánlunk a világ körül, amelyek a maguk nemében a leget képviselik.

Egy kémiai gyorstalpaló a kémek tárlatán

Egy rejtett ékkő Washingtonban a Nemzetközi Kémmúzeum. Ha nagyobbacska gyerekeink vannak, akik láttak már kémfilmeket, imádni fogják a tárlatot, amely a világon egyedülálló módon mesél egy, sokak számára teljesen ismeretlen szakmáról. Itt látható a legtöbb tárgy a világból, mely a kémekhez kapcsolódik a válogatott kütyüktől kezdve a titkos csodafegyverekig. Ezenkívül természetesen a kémkedés történelmén is végigvezetik a látogatót, sőt, egyik speciális tárlatuk középpontjában maga a 007-es ügynök áll, huszonhárom filmjén keresztül. Utóbbi kiállításon a jelenlegi trendeken túl a kémkedés jövőjét is megismerhetjük.

A belépést követően a látogatók álnevet kapnak, amiről gyorsan is megtudják, hogy miért annyira fontos ez, és hogyan viseljék. A Kémek iskolája egyfajta kémipari gyorstalpaló, ahol a látogatók kétszáz kütyüvel ismerkedhetnek meg, és interaktív állomásoknál tesztelhetik, milyen jó a megfigyelő- és elemzőképességük, illetve az álcájuk. Itt egy teljesen átalakított Aston Martin DB5-öt is megcsodálhatnak, melynek többek között gombnyomással lehet cserélni a rendszámtábláját.

További érdekesség az a GPS-alapú játék, amely videós kulcsok és kódok segítségével vezet végig a városon. De felszállhatunk egy kétórás utat bejáró buszra is, amely Washingtonban a kémkedés történetének fontos állomásait látogatja végig. A múzeum nyitvatartása olyan bonyolult, hogy itt képtelenség lenne bemutatni, inkább nézzék meg a honlapon. A belépés egyébként hat éves kor alatt ingyenes, hét és tizenegy éves kor között 14,95 dollár, tizenkét éves kor fölött pedig 21,95 dollárt kell fizetni.

Csonvázak utáni kutatás Londonban

A Londoni Természettudományi Múzeumban csak egy a lényeg, hogy győzze forgatni a fejét minden gyerek, akit lenyűgöz a természet és a biológia. Ennek a lenyűgöző múzeumnak hosszú a saját történelme is: a gyűjteményt 1756-ban hozták létre, és azóta igazi kurióziumokkal bővült. Itt láthatják a kölykök a világon előkerült legelső T. Rex csontvázat, a 3D virtuális valóság teremben David Attenborough mesél a korallzátonyok életéről.

A Darwin Központban több tízmilló példányos gyűjtemény látható, részben alkoholban, részben szárazon tartósított állatokkal, és persze a Központ sztárja, az Archie-nak becézett, közel kilencméteres óriáskalmár is látható, amelyet egy üvegmedencében tartósítottak. A múzeum másik emblematikus látnivalója a százöt méter hosszú Diplodocus carnegii másolat, másnéven Dippy. Júliustól pedig egy új helyen lesz látható a tíz tonna tömegű és huszonöt méter hosszú kékbálna csontváz a mellette álló modellel együtt. Ennek látványtervéről készült az alábbi videó.

A hét és tizenegy év közötti látogatók Dino Snores (Dínóhorkolás) néven éjjel is tábort verhetnek, workshopokon vehetnek részt, és zseblámpával deríthetik fel a múzeumot. A pizsamákat itt éjfélkor lövik fel, majd egy korai ébresztő és reggeli után élőállat-bemutatón vehetnek részt a bátor táborozó gyerkőcök.

A kütyük birodalma

Bár a Kid's Kingdom müncheni látványossága csak 3 és 8 év közötti gyerekeknek szól, mindenképpen megéri a látogatást. A természettudományokra és technológiára összpontosító tárlat ezernél is több tevékenységet kínál kategóriánként, úgyhogy biztos, hogy csemeténk megtalálja azt, ami őt érdekli. Minden úgy van kitalálva, hogy a gyerek játék közben tanuljon.

Tapasztalataink szerint a vízivilág részleg például egyértelmű kedvenc lesz, de a Gyerekek királysága még mindig csak egy része a Deutsches Museumnak, ahol már a felnőttek is találnak maguknak érdekességet. A gyerekek birodalma és a Deutsches Museum minden nap 9 és 16 óra között tart nyitva, és a belépőt is egyben kell fizetni: 11 eurót felnőtteknek, 4 eurót gyerekeknek.

Minipályaudvar Hamburgban

A világ legnagyobb modellvasútjának is otthont adó Miniatur Wunderland vagyis Miniatűr csodavilágHamburgban található. A gyerekek álla már a 930 kiállított vonat láttán is leeshet, és akkor még nem említettük a kiállítás skandináv részlegét vagy a Knuffingeni repülőtér pontos makettjét. Érdemes megnézni a videót arról, hogy mire számíthatunk itt. Több mint egymillió lájkoló nem tévedhet!

A múzeumba egyszerre csak meghatározott számú vendég léphet be, ezért a jegyeket előre kell lefoglalni, vagy legalábbis nyomon követni a honlapjukon, éppen mennyi a várakozási idő. Ha várni kényszerülünk, egy légkondicionált váróteremben tehetjük meg, ahol játszósarok és snack bár is van. A felnőttjegy itt 13 euró, a gyerekjegy 16 év alatt 6,5 euró, az egy méternél alacsonyabb gyerekek pedig ingyen mehetnek be.

Egy múzeum, ahol egy tengeralattjáró is bejárható

Ha gyerekünket elvarázsolta a megújult és új helyre költözött Aeropark, érdemes meglepni őt egy német kiruccanással egy olyan kiállítóhelyre, melynek összterülete százötvenezer (!) négyzetméter, és egyben Európa legnagyobb űrtechnológiai kiállítása. A speyeri Technik Museum épületében kívülről és belülről is megnézhetnek egy Lufthansa Boeing 747-est, egy szovjet/orosz Buran űrhajót és egy U9-es tengeralattjárót is. Az összképet megszámolhatatlan mennyiségű autó, vonat és hajó teszi teljessé, ráadásul haszongépjárművek, traktorok és tűzoltóautók is akadnak az kiállításon.

A múzeum a kisgyerekekre is gondolt: kültéri kiállítórészein játszóterek találhatók, de a legnagyobb favorit természetesen itt is a Boeing bejáratára szerelt csúszda. A nagyobbak pedig biztosan szívesen töprengenek majd a múzeumi kvízjátékon, mely már itthonról, ingyenesen is letölthető. Aztán ha mindannyian elfáradtak a nagy mászkálásban, a múzeumban egy 22-szer 27 méteres Imax Dome moziba is beülhetnek, mely több show-t is vetít - köztük a legérdekesebbnek talán a Séta a Holdon című előadás ígérkezik. A német nyelvű műsorok óránként kezdődnek.

A múzeumnak része a Museum Wilhelmsbau is, melyben a lányok és anyukák is jól fogják érezni magukat: többek között zenedobozokat, régi hangszereket és egyenruhákat, nagy gonddal felújított bútorokat és régi babákat fognak látni. De még egy rock'n'roll tematikájú szoba is van.

Az év 365 napján 9 és 18 óra között tart nyitva. A belépés négy éves kor alatt ingyenes, 5 és 14 éves kor között 17 eurót, felnőtteknek 21 eurót kell fizetni, amellyel a Museum Wilhelmsbau-ba is bemehetnek. Rendelhetnek kétnapos csomagot is, melyben egy választott kategóriájú szállás van a két közeli település (Speyer és Sinnheim) egyikén. A múzeum körülbelül félúton fekszik Stuttgart és Frankfurt között.

Prágában az anyukákat is legóztatják

Közel az óvároshoz található Prága Lego múzeuma, mely Európában a legnagyobb. Pedig alapvetően nem nagy múzeum, összesen háromszáznegyven négyzetméter alapterülettel, de irgalmatlan mennyiségű legót pakoltak bele, és úgy tűnik, sikerült olyan helyet varázsolniuk, ahol még az anyukák is jól érzik magukat.

A legtöbb látogató kedvence a Csillagok háborúja szekció és a Károly-híd öt méter hosszú, legóból megépített makettje, valamint az interaktív lego-vonat szekció. A három emeletes épületben nincs lift, és a belépődíj is elég borsos, de ha van legalább egy rajongó a családban (és melyik családban nincs?), akkor megéri eltölteni itt néhány órát. A hét minden napján nyitva tart 10 és 20 óra között. Belépőjegy felnőtteknek 210, gyerekeknek 140 cseh korona.

Egy fagyimúzeum, ahol kóstolásért oklevél jár 

A bolognai Carpigiani Gelato múzeumban leginkább az olasz gelato lenyűgöző történelméről lehet tanulni. Bejárása akár csapatépítésnek is beillik, hiszen a többféle vezetett túra egyike a családi gelato-élmény, ahol ősi fagyirecepteket próbálhatnak kutyulni a gyerekek, de apa és anya is elsajátíthatják a fagyi készítésének alapfogásait. A múzeum egyébként azt mutatja, mitől olyan más az olasz gelato, mint egy átlagos fagylalt a világ más pontján.

Természetesen a túra végén a kóstoló sem maradhat el, és a résztvevők fagyioklevelet is kapnak. A múzeum csak vezetett túrák keretében látogatható. A workshopokat a gyerekek életkora alapján személyre szabják (3 és 11 éves kor között). A másfél órás családi program ára tíz euró. Foglaláskor az élelmiszer-érzékenységet mindenképpen jelezzék előre! A múzeum keddtől szombatig 9 és 18 óra között tart nyitva. 

A csokimúzeumból csokinyalókát vihetnek haza

A párizsi csokimúzeum fő kiállítása három részre van osztva: először is azokat az ősi civilizációkat mutatja be, melyek négyezer évvel ezelőtt már fogyasztottak kakaót, aztán bemutatja a csoki már modernebb formáit, melyekre még mi is emlékezhetünk. A végén jön a csoki jelene és jövője – természetesen kóstolóval. A kiállítás szerves részei a csokiszobrok.

A hat év feletti gyerekeknek egy kincskereső játékot is kitaláltak: a múzeum különböző pontjain kell nyolc matricát összegyűjteniük. A gyűjtéshez Playmobil figurák mutatják az utat. A végén természetesen édes jutalom jár a kis felfedezőknek.

De vannak hat év feletti gyerekeknek szóló egyéni workshopok és családi megmozdulások is, utóbbinál korhatár-megkötés nélkül. A családtagok a csokiból közösen alkotnak különböző dolgokat, például csokis nyalókákat, amiket aztán haza is vihetnek. Az egyéni workshop fejenként 35 eurótól indul, a családi fejenként 27,5 eurótól, és előre be kell jelentkezni. A csokoládémúzeum is mindennap 10 és 18 óra között várja látogatóit.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
3 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
3 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
8 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.