» Családbarát

Hucul lovak és kincskereső játékösvény várják Jósvafőn

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az idei Jósvafői Lovasnapok immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban augusztus 18. és 20. között. Az évente megrendezésre kerülő huculösvény a helyi kislófajta egyik legnagyobb megmérettetése.

Hucul ló, vagy másnéven a Kárpátok pónija
Hucul ló, vagy másnéven a Kárpátok pónijaFotó: Koritar Henriett / Flickr.com

A Kárpátokban kialakult fajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet. Kicsisége ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A középhosszú gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.

A közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvény verseny azért jött létre, hogy a Krakkói Egyetem által kitalált akadályverseny lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését.

Az ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal – keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (pl. szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

A rendezvényre Jósvafőn, a Fedeles lovaspályán kerül sor. Részletek az Aggteleki Nemzeti Park honlapján olvashatók.

A Hucul Lovasnapokkal egyidőben kerül megrendezésre a VI. Nemzetközi Patkolókovács Verseny is. Utóbbi célja a tradicionális patkolókovács szakma művelőinek megmérettetése, tudásuk átadása és megőrzése az utókor számára. A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését.

Játékos természetismeret a tanösvényen
Játékos természetismeret a tanösvényenFotó: anp.hu

És ha már ott jár, ne hagyja ki a Kincskereső játékösvény nyárbúcsúztatóját, mely 2016-ban Magyarország legjobb ökoturisztikai létesítménye lett. A kalandos ismeretszerzés itt egy hatállomásos tanösvényen zajlik. Az ösvény hossza mindössze egy kilométer, bejárása körülbelül egy órát vesz igénybe, úgyhogy kisgyermekkel is bátran nekivághatnak a látogatók. Ezen a hétvégén 50%-os kedvezménnyel fogadja a látogatókat. További részletek a nemzeti parkjaink honlapján.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.