Fél év múlva nyílik a Holnemvolt Vár a fővárosi állatkertben

Fél év múlva nyílik a Holnemvolt Vár a fővárosi állatkertben

Csütörtökön adták át az új kiszolgáló zónát a Fővárosi Állat- és Növénykert új, a megszüntetett Vidámparktól örökölt 7,3 hektárnyi területén, fél év múlva megnyílhat a Holnemvolt Vár, az elkövetkező években pedig a Pannon Park, valamint az Állatkert és a Széchenyi Fürdő látogatóinak épülő 700 férőhelyes Hermina Garázs is elkészül - olvasható az állatkert közleményében.

Látványterv az elefántok kifutójáról a Pannon ParkbanZoobudapest.com

 A korábban Mesevárként emlegetett Holnemvolt Vár a napokban kapta meg végleges nevét. A kisgyerekes családok igényeihez igazított, tematikáját tekintve a magyar mesék állatvilága köré szerveződő, simogató állatkert karakterű, illetve játszóházzal kiegészített bemutatóhelyet részben az egykori Vidámpark területén (annak az állatkert klasszikus területéhez legközelebb eső zónájában), részben pedig olyan területen alakítják ki, amely mindig is az állatkerthez tartozott, de üzemellátási célokra használták. A bemutató komplexum központi létesítménye, a tulajdonképpeni „vár" nem új építmény lesz, hanem az egykori gazdasági udvar Végh Gyula tervezte, 1912-ben emelt szolgálati épülete kap új funkciót.

A Pannon Park az egykori Vidámpark területének nagyobbik részét, nagyjából 5 hektárnyi területet fog elfoglalni. Ebben a tematikus bemutató komplexumban a Pannon ősvadon világát igyekeznek majd feleleveníteni. 10-12 millió évvel ezelőtt még ősi orrszarvúfélék, elefántfélék és más olyan állatok népesítették be a tájat, amelyek ma élő rokonai mind távoli, főként trópusi vagy szubtrópusi éghajlatú területeken fordulnak elő. A parkban a kihalt ősállatok ma élő rokonainak és leszármazottainak segítségével idézik majd fel a Pannon ősvadon természeti képét.

A biodómba tervezett Pannon-tenger akváriumrészletének látványterveZoobudapest.com

 A Pannon Park tágas szabadkifutóihoz az Állatkert klasszikus területén kialakult gyakorlattal ellentétben nem több kisebb állatház, hanem egyetlen nagyobb, fedett, fűthető létesítmény, lényegében egy fedett park fog tartozni. A szóban forgó 1,7 hektáros létesítményt hívják biodómnak, amely azért is fontos fejlesztés, mert ebben a fedett parkban kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is több órára elegendő látnivalóval ismerkedhet a nagyközönség.

A Hermina Garázs a volt vidámparki területnek a Kacsóh Pongrác út felé eső végében, abban a zónában épül fel, amelyet már a Vidámpark működésének utolsó éveiben is parkolónak használtak. A több szintes létesítmény részben a felszínen, részben a felszín alatt helyezkedik majd el oly módon, hogy a Pannon Park zöldfelületei felfussanak az építmény tetejére is. A Hermina Garázs 700 gépjármű részére kínál parkolóhelyet, elsősorban az Állatkertbe, illetve a Széchenyi Fürdőbe tartók számára.

A látványterv szerint ilyen lesz a biodóm oldalára felfutó zöldterületZoobudapest.com

 Az új kiszolgáló zóna a volt vidámparki terület leghátsó, a Hungária körúti felüljáró és a vasút felé eső sarkában, illetve az ahhoz kapcsolódó, az egykori Vidámpark mögötti övezetben terül el. Az irodák már februárban átköltöztek a régi szolgálati épületből (amely a Holnemvolt Vár központi épülete lesz) az ISZKI Országos Toxikológiai Intézet volt épületébe, az újonnan felépített üzemellátási épületbe pedig június első felében kerültek át az ide szánt funkciók, mindenekelőtt a műhelyek, az öltözők, illetve a központi takarmánykonyha is. Az ezek által korábban elfoglalt tereket a Holnemvolt Vár részeként szintén meg fogják nyitni a nagyközönség előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek