A szentjánosbogár imádja a meleget, most menjen rajzást nézni!

A szentjánosbogár imádja a meleget, most menjen rajzást nézni!

Vége az iskolának, tovább fent lehet maradni este. Micsoda szerencse, hogy ez pont egybeesik a szentjánosbogarak rajzásával, aminek szépségével és különlegességével kevés kültéri program vetekedhet. Utánajártunk, hová érdemes menni a látványért. 

Fotó: Alcsúti Arborétum / Facebook

A hóvirágmezőjéről is elhíresült Alcsúti Arborétumban már a múlt héten, június 17-től szerveztek nézést, de a hétvégén nem volt ehhez kedvező az időjárás. Most azonban már érdemes menni, mert június 30-ig másfél órás vezetett túrákkal várnak, melyek este fél kilenckor indulnak. Ezek az események hétvégén erősen telítettek, úgyhogy aki tud, inkább hét közben menjen Alcsútdobozra. További információk az esemény közösségi oldalán.

A Mécsbogár Fesztivál honlapján is lehet regisztrálni, méghozzá több helyszínre: a Soroksári és Vácrátóti Botanikus Kertekbe, illetve Felsőtárkányba és Eplénybe szerveznek esti bogárnézést. Utóbbi helyszínen választhatunk, hogy libegővel vagy anélkül szeretnénk-e az élményt. A szakvezetők segítségével az érdeklődők megismerhetik az adott térség természeti és kulturális értékeit is. A séták időtartama szintén másfél óra, és fél kilenckor indulnak. A bogarak rendszerint negyed tíz körül kapcsolnak be, majd tíz órakor ér véget a rajzás.

Királyrétre is érdemes ellátogatni, ahol a szervezett túra előtt egy, a szentjánosbogarakról szóló kiállítás is várja az érdeklődőket. A túra fél nyolckor indul, a kiállítás miatt tehát érdemes kicsit korábban érkezni. A szakvezető a bogarak túlélési trükkjeiről is mesél majd. Előzetes bejelentkezés szükséges. Inkább nagyobb gyerekeknek ajánlott a két-három órás program.

Fotó: Királyréti Erdei Iskola / Facebook

A Gerecse őserdejében, Agostyánon, az Ökofalu parkolójából indulnak túrák, hogy az érdeklődőknek megmutassák a szentjánosbogarak násztáncát. Két-három kilométer hosszú, három órás túrára kell készülni az Árendás-patak partján. A szentjánosbogár rajzást az éjszaka rejtelmes állathangjai kísérik. További információkat itt talál.

Egy dolgot ne feledjenek: ne fotózzák a kis lényeket vakuval! Kalandra fel!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek