Mutatjuk az ország legklasszabb játszótereit

Forgó- és lengőhinták, rókavár alagútrendszerrel, óriáscsúszdák, homokmalom, páros hinták, és egy céllövölde, amely Mátyás korába röpíti vissza a látogatót - erősen szubjektív válogatásunk a legklasszabb hazai játszóterekről kiskorúak ajánlásával megtámogatva.

 

Akinek van gyereke, tudja, milyen nagy kincs egy igazán jó játszótér. Olyan, ahol több korosztály is megtalálja a számítását, és a gyerekek órákig, ismétlem: órákig elvannak. Olyan, amely többet kínál csúszdánál, hintánál és homokozónál – ahol egyszerűen élmény lenni, gyereknek és felnőttnek egyaránt. Tesztelőink három és fél illetve öt évesek, akikkel ha épp nem kirándulni megyünk, akkor játszókat keresgélünk.

Mesehősök újratöltve: budapesti válogatásunk

1. Vuk játszótér

Ha a gyerekek életkorából indulunk ki, válogatásunkban talán a legifjabbaknak szóló megoldás az I. kerületi Vuk játszótér. Olyannyira, hogy a tesztelők többségének valószínűleg még fogalma sincs róla, ki is az a Vuk. Legalábbis négy éves kor alatt nem hiszem, hogy bármelyik végignézte már azt az örökbecsűt, aminek a szülei minden történésére élénken emlékeznek. De ez abszolút nem zavarja őket: a játékpark maximálisan kielégítő. A Dargay Attila emlékére készült játszón olyan sztenderd eszközöket találunk, mint pl. mászóka, homokozó, rugós játékok és hinták (páros hinta is van), de amiktől igazán Vuk-os lesz, azok már inkább a meséből jól ismert figurák szobrai és képei. Előbbiekre a tesztelők boldogan másznak fel, többségüknek pedig a rókavár a kedvence: egy nagy domb, aljában alagutakkal.

A hátsó részen egy kicsiknek szóló kalandpark is található, ahol egy fapallós lengőhídon kelhetnek át, majd egy csúszkán döngethetnek. Ezt már három-négyévesek is simán teljesítik. Aztán akad itt még kültéri sakk (egy molinón néhány lépést be is mutatnak), malomjáték, fapados szaletli (ha esetleg itt szeretnénk rendezni a gyerek szülinapi buliját) és ivókút. A kalandpark fáinak törzsét pedig padok ölelik körbe.

Galéria: Izgi játszóterek 2017Fotó: hollosye / Travelo



A főként gumilappal borított játszón bőven akad árnyék, de a homokozó fölé került árnyékoló szintén hasznos plusz tartozék. Ugyanakkor a szülők is találnak magunknak néhány kültéri tornaszert.

Megközelítés: 27-es busszal a Móriczról a Búsuló Juhász megállóig, onnan lefelé séta a Szirtes út és Bérc utca sarkához.

2. Pom-pom játszótér

Maradjunk a mesefiguráknál, és még csak messzire sem kell menni a következőért. A szintén I. kerületi Naphegyen valószínűleg a játszóbirodalmat megtervezők gyerekkora lehetett az irányadó. Itt ugyanis Pom-Pom világába csöppenhetnek a látogatók. Ez a hely már a játszóterektől megszokott objektumokon kívül néhány óriási házikóval is csalogatja a gyerekeket, amelyek csuda jól néznek ki, de leginkább ki-/beszaladgálásra és bújócskázásra jók.

Akad itt egy jópofa hajó és vonat, az egyik padon pedig maga Picur ül, fején Pom-Pommal, így aztán itt garantáltan fotózkodni fog mindenki legalább egyszer. Itt is van páros hinta, ahol a gyerekek egymással szemben ülve repülhetnek az égig. A játszóteret pedig körben a meséből ismert, szállóigékkel kiegészített rajzok veszik körbe. A padok többsége árnyékban van, de a hajó/vonat/hinták részlege még arra vár, hogy egy néhány éve ültetett fa végre komolyabb árnyékot vessen rá. A játszópark borítása gumilap és kavics.

Galéria: Izgi játszóterek 2017Fotó: hollosye / Travelo



Ivókút van; nyitva tartás: 8 és 21 óra között. Szülők a kerítésen kívül, a kültéri tornaeszközökön találhatják meg a számításukat, ha nem akarnak a padokon tespedni, míg gyermekük aktívan fárad.

Megközelítés: a Naphegy téren, hivatalosan a Dezső utca 11-ben található. A Krisztina körútról hét perc séta fel a hegyre, vagy pattanjunk fel a 178-as buszra, melynek végállomása a Naphegy tér.

3. Rumini játszótér

Galéria: Izgi játszóterek 2017Fotó: hollosye / Travelo



A nagyobb (hat-hét évtől) gyerekek már biztosan olvasták Berg Judit Rumini című gyerekkönyv-sorozatát, mely 2007-ben az Év gyerekkönyve kitüntetést kapta. Főhőse Rumini, egy egér matróz, aki a Pelevárba igyekszik eljutni Szélkirálynő nevű vitorlásán. A történet állatok és mágikus lények között játszódik.

A Rumini témájú, fantasztikus, árnyas játszótéren elsősorban tehát a hajózásé a főszerep. A legkisebbek a sztenderd homokozón, hintákon (itt is van páros hinta) és rugós játékokon túl szeretni fogják azt a klassz labirintusszerűséget is, melyben néhány minijáték (például forgatós lapocskák) is helyet kapott. A játszótér fókuszpontjában pedig egy nagy hajó szolgál mászókaként.

Persze van még homokmalom és kültéri memóriajáték, illetve csoportos játékra is invitálják a gyerkőcöket: egy nagy fa iránytűt kell egyiküknek megforgatni, és közben arra felfeküdni, a többi nyolc játékos pedig körbeállja a szélrózsa minden irányában. Ennek leírása egy szép fatáblán van megfogalmazva. A játszótér egyébként lépcsőzetes, ami szintén sokat dob a hangulatán, borítása gumilap és mulcs, kint a téren pedig ivókutat is találunk.

Galéria: Izgi játszóterek 2017Fotó: hollosye / Travelo



Megközelítés: I. kerület Mária tér, a Széna tértől gyalog könnyű sétával elérhető a Batthyány tér felé menet.

4. Nagysándor József utcai játszótér: mesehős nincs, simán szuper

Rutinos szülők valószínűleg kívülről fújják, hogy Dél-Pesten a legmenőbb játszó a Wekerle-telepen található nagy játszótér. Nincs is vele semmi baj, de most hadd mutassunk ettől nem messze egy másikat, ami közel sem ilyen felkapott, de itt is milliónyi játék várja a célközönséget.

Galéria: Izgi játszóterek 2017Fotó: hollosye / Travelo



A 19. kerületben a Nagysándor József utcánál, tízemeletesek ölelésében található játszó egy hatalmas, központi domb köré épült. Először is egy dolgot emelnénk ki: vécé! Igen, a fentiektől – és a játszóterek kilencven százalékától eltérően – itt van (ingyenes) mosdó; a nőit mozgáskorlátozottak is használhatják. Ami szintén gyerekbarát megoldás, hogy a legkisebbek játszóparkja a nagy területen belül kerítéssel szeparálva található meg. Kell is ez, mert hatalmas itt a tér; több gyereket egyidőben menedzselni komoly kockázatokat rejtene.

A nagy domb gumiszőnyeggel borított oldalán két óriás csúszdán suhanhatnak lefelé a gyerkőcök - legalábbis, ha előtte felmásztak az óriás pókhálón, mely a kettő közötti részt fedi. A csúszdák végén csökken a lejtés, úgyhogy ötévesem is biztonságosan teljesíthette a távot. Ugyanitt a nagyobbacskáknak kötélmászós installációk és más ügyességi, egyensúlyozós játékok is vannak.

Galéria: Izgi játszóterek 2017Fotó: hollosye / Travelo



A kicsiknek szóló rész hajós-indiános tematikájú, de akad itt vonat is. Sokkal kisebb alapterületű, mint a fent bemutatott szórakoztatóegységek, emiatt a gyerek nem tud annyira eltűnni a szemünk elől. Homokozója teljesen árnyas. A legmenőbb a forgójáték, melyre egyszerre több töpörtyű is felfeküdhet, és egy teljes szédülésig forgatja őket. Akad itt egy kilátótorony is, ahová pókháló-kötélzeten keresztül mászhatnak fel és vissza. A kisjátszó két oldalán labdajátékokra alkalmas pályák találhatók, többek között apa-fia focipálya.

A játszótér a játékok alatt teljes egészében gumiszőnyeggel borított. Az egyetlen negatívum, hogy a központi részen egyáltalán nincs ülőhely a szülőknek – nyilván ez részben azért is van, mert ilyen kicsiket még úgyis mindenhova kísérnek a szülők. A kerítésen túl azonban, a nagyoknak szóló részben már bőven sorakoznak padok. A játszó egésze egyébként szintén teljesen elkerített az utcától, csak riglis kapukon juthatunk be.

Megközelítés: 19. kerület, Nagysándor József utca – Üllői út kereszteződésben. BKV-val az 50-es villamos Árpád utcai megállójától egy perc séta.

Történelmi vonal – avagy menő játszók a fővároson kívül

Az I. kerületben már ajánlottunk elég menő játszóteret, úgyhogy dobjuk inkább a Budai Várat, ahol a valóban nagyszerű, ám túlzsúfolt Mátyás király történelmi játszópark lenne a legjobb tippünk, és irány Székesfehérvár, mely önmagában is úszik a történelemben.

Galéria: Izgi játszóterekFotó: hollosye / Travelo



1. Székesfehérvár, Koronás játszópark

A Koronás játszópark tervezői nagyon odatették magukat. Ahogy haladunk előre a kaputól, egyre több játék kerül elő. Itt aztán vasárnap délután sincs tömeg, annyira sok felfedezni való akad. A történelmet csak egy vár és afféle színes, fa zászlórudak képviselik, de nincs is ezzel semmi baj: rengeteg famászókán tesztelhetik tudásukat kisebbek és nagyobbak. Egy domb tetejéről indulnak a csúszdák, és még egy kisebb, a gumiszőnyegbe beépített trambulin is akad. Szerintünk a legklasszabb a 3D libikóka - bár tudnánk, mi a pontos megnevezése -, a lényeg, hogy a két gyerek nagyon magasra fel tud lendülni vele. Sőt, a hinta háromszázhatvan fokban is mozog, tehát ezzel egyidejűleg körben is haladnak vele.

A játszórész közepén egy mulcsos labirintusban futkoshatnak a gyerekek; ha jól dekódoltam, akkor a sövényt málnabokrok vagy nagyon hasonlók adják – mivel ottjártunkkor még nem volt érési szezon, ezért ezt igen nehéz megmondani. Ha tényleg málna, akkor nálunk ez a játszó az abszolút ötcsillagos! És természetesen visszatérünk a nyár közepén.

Galéria: Izgi játszóterek 2017Fotó: hollosye / Travelo



Ami a kiegészítő szolgáltatásokat illeti: van egy fedett rész, ahol italautomaták és mosdók is helyet kaptak, plusz szaletlik és sok-sok gyep, ahol piknikezni lehet. A nagyobbakat várja a Kinect játéksarok, ahol virtuális koronázás és harc folyik Fehérvár visszafoglalásáért, illetve a Titkok parkja – amely egy ingyenes, QR-kód alapú okostelefonos kalandjáték.

Címe: Koronás Park, Székesfehérvár. A belépés a számtalan extra ellenére is díjtalan. Január és március között 8-18 óráig, az év többi részében 20 óráig tart nyitva.

2. Visegrád, Mátyás király történelmi játszópark

Ha a Dunakanyarban járunk kistestűinkkel, Visegrádon kötelező program a Királyi Palotához kapcsolódó történelmi játszópark. Tényleg leminősítés lenne játszótérnek nevezni, mert alig akadnak hagyományos játszótéri objektumok. Itt mindenhol egyedi, csak természetes anyagokból készült műalkotások várják a gyerkőcöket, miközben hangulatával Mátyás király korába kalauzolja látogatóit.

Visegrád: az egyik homokozó, az út túloldalán a Duna hömpölyög
Galéria: Izgi játszóterek 2017
(Fotó: hollosye / Travelo)



Egyrészt van itt egy mászóka-hajó, ami a Duna közelsége miatt nem is meglepő, ezen lehet fel-le mászni. Másrészt a játszópark labirintusa igazi különlegesség – ahol tényleg gondolkodni kell, ha körbe akar érni az ember. A két egymásba fonódó labirintus egyikének a közepén Beatrix trónja, egy magas szék található, amire fel lehet mászni és a királynő „ölében" fényképezkedni. De láthatunk még több fából készült, megmászható állatot, lovakat és magát az Aranyszarvast is. Igazán eredeti ötlet a céllövölde, ahol ketten mérkőzhetnek egymással párhuzamosan, eredeti fegyverek utánzataival (íj és dárda). Homokozók és forgó-/lengőhinták is akadnak; csúszda az egyetlen, ami nincs.

Visegrád, háttérben a fellegvár
Galéria: Izgi játszóterek 2017
(Fotó: hollosye / Travelo)



Összeállításunkban ez a kakukktojás, hisz a többiektől eltérően nem ingyenes, de nem is vállalhatatlan összegekről van szó: gyerekeknek két év felett ötszáz forint, szülőknek kétszáz forint a belépő. Cserében kulturált, fedett pihenő és mosdó várja a látogatókat. Kell is a fedett övezet, mert árnyék csak kevés van.

Címe: Visegrád, Fő utca, a Királyi Palotával szemben, az utca túloldalán. Hétfőn zárva! Keddtől vasárnapig 10-18 óráig tart nyitva.

Persze ezeken kívül biztosan találunk számos más, klasszul megtervezett és jól felszerelt játszóteret is hazánkban, szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez csak egy erősen szubjektív válogatás volt. Ha önök még jobbakat tudnak, ne habozzanak, írják meg kommentben!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek