» Családbarát

Pingvinfióka bemutatkozásával kezdődött a Föld napja az Állatkertben

| | Nem érkezett még hozzászólás

Pénteken, a Föld Fesztivál első napján mutatkozott be a nagyközönségnek Tifani, a négyhónapos pingvinfióka. A veszélyeztetett pápaszemes pingvinekkel bő három évtizede foglalkozik a magyar főváros állatkertje, ahol eddig összesen harminc fióka cseperedett fel sikeresen. 

Tifani, a budapesti pingvinkolónia egyik legifjabb tagja még a tavalyi év végén, 2016. december 22-én kelt ki a tojásból. Épp a Föld napján lesz tehát négy hónapos, ami azt is jelenti, hogy bár még mindig fiókának számít, méretét tekintve már nem sokban marad el a felnőtt állatoktól. Bemutatkozása mégis most volt időszerű, hiszen az első hónapokban a közönség még nem láthatja a pingvinfiókákat.

A pingvinek állatkerti szaporításának bevált módszere szerint a tojásból kikelő fiókát először a szülőpár gondozza. Erre egy rejtett kialakítású költőüregben kerül sor, amely a fióka számára a legteljesebb nyugalmat biztosítja, ugyanakkor ezzel az is együtt jár, hogy az apróságból a nagyközönség gyakorlatilag semmit nem láthat. Bő egy hónap elteltével a fiókát a gondozók különválasztják a szülőktől, s ezután egy csaknem három hónapon át tartó utónevelési fázis következik. Ez is a színfalak mögött történik, így a közönség csak akkor láthatja az állatot, amikor a kicsi már a négyhónapos kor felé közelít, és a kolónia teljes jogú tagjává válik. Tifani esetében ennek most jött el az ideje.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben komoly múltja van a pingvinek tartásának. A régebbi időkben sziklaugró és Humboldt-pingvineket láthatott a közönség, de a manapság bemutatott pápaszemes pingvinek tartásával is több mint három évtizede foglalkoznak Budapesten. A kolónia jelenleg harminchárom egyedből áll, így a magyarországi állatkertek közül nálunk látható a legnépesebb pingvin közösség.

Több mint két évtizede rendszeresen szaporítják is a pápaszemes pingvineket. Az első Budapesten kelt, és sikeresen fel is cseperedett pingvinfióka – egy Félix nevű állat – 1994-ben jött a világra. A most bemutatkozott Tifani már a huszonkilencedik a budapesti fiókák sorában, és még csak nem is ő a legfiatalabb! 2017. január 17-én ugyanis a harmincadik fióka is kikelt: ő a Vanda nevet kapta. Vanda azonban nem csatlakozhatott Tifanihoz a pénteki bemutatón, mert ő inkább harcias természetűnek mondható.

A pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) nem a Déli-sarkvidéken, hanem Afrikában, a Dél-Afrikai Köztársaság, illetve Namíbia tengerpartjai mentén élnek. Vadonbeli állományukat hatvan-nyolcvanezer, más adatok szerint valamivel több, mint százezer egyedre becsülik: akármelyik becslés is van közelebb a valósághoz, a faj mindenképpen veszélyeztetettnek számít. A természetes élőhelyek pusztulása mellett komoly veszélyt jelent rájuk a Jóreménység-fokát megkerülő hajóforgalom, ugyanis a nagy forgalom miatt ezeken a vizeken az átlagosnál gyakoribban a hajózási balesetek. Az ilyenkor vízbe ömlő nyersolaj, illetve üzemanyag komolyan veszélyeztetheti a pingvineket. 2000-ben egy ércszállító hajó baleseténél például mintegy negyvenezer pingvin került veszélybe. A beszennyeződött tollú madarakat egy nemzetközi csapat egyenként mosta le. A mentőmunkában akkor a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik munkatársa is részt vett.

Tifani pénteki bemutatkozása egyúttal az öt napon át tartó Föld Fesztivál nyitóeseménye is volt. Április 21-től 25-ig az Állatkert és partnerszervezetei változatos programokkal várják a nagyközönséget.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Orosházi nyár 2017 Május és augusztus között majd minden hétvégén izgalmas programokkal várunk Gyopároson!

rallymax élménybeszámolót írt
Csenge és Attila két keréken 29. nap
19 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 29. nap
19 órája
dorav új galériát hozott létre
Velencei karnevál 2016
2 napja
dorav élménybeszámolót írt
Velencei karnevál 2016
2 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.