Ingyenes kiállításon ismerhetjük meg az ötvenes évek játékait

Ingyenes kiállításon ismerhetjük meg az ötvenes évek játékait

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára izgalmas kultúrtörténeti kiállítás nyílik Budapesten, az Andrássy út 52-ben – olvasható a a Hello Baby Bar közleményében.

Az 50-es évek játékkultúrájáról és életmódjáról látható kiállítás október 10. és november 12. között a Hello Baby Bar emeleti termeiben. Elsősorban iskolai csoportoknak, iskolán kívüli tanórák vagy a történelemórákat kiegészítő foglalkozás formájában javasolják a tárlat megtekintését, de természetesen szeretettel várnak minden egyéb csoportos és egyéni érdeklődőt is. A kiállításra a belépés ingyenes, a tárlatvezetés kb. 30 perc, a maximális csoportlétszám 35 fő.

Podlupszky Mihály amatőr fotográfus munkája az 1950-es évekből. Fotó: Runway CommunicationsForrás: Travelo

 "Az 1950-es évek tárgyi kultúrájának emlékezetes részei a korabeli gyerekjátékok. A szovjet mintára átalakított magyarországi ipar érdekes és különleges részét képezte az államilag felügyelt játéktervezés és játékgyártás. Ennek néhány jellemző, illetve kevéssé ismert termékén keresztül nyerhetünk bepillantást a korszak hétköznapjaiba. A kiállítás a gyerekek világán kívül bemutatja azt a lakókörnyezetet, amely jellemző volt a második világháború rombolásán épp túlesett fővárosban. Megismerhetjük, hogy éltek „a pestiek" egy több család által lakott egykori nagypolgári lakás szobáiban, milyen volt ez a társbérletnek nevezett életmód, milyen eszközök és használati tárgyak vették őket körül.

Korabeli bútorokkal, használati tárgyakkal és ruhákkal berendezett társbérleti lakószoba, fából készült kishajók és bakelit kisautók, színes litográfiával díszített lemezjátékok, kaucsuk-és papírmasé babák – és a minden korabeli gyermek által áhított, drága karácsonyi ajándék: a nagyméretű „Pannónia" villanyvasút... Ezek lesznek láthatók az 1956-os és az azt megelőző évek budapesti miliőjéből, az egykori Sztálin út – ma Andrássy út 52. szám alatti kiállításon" – áll a szórakozóhely kedvcsinálójában.

Hasznos infók
Játékok és életmód a népi demokráciában – kamarakiállítás
Helyszín: Hello Baby Bar – 1062 Budapest, Andrássy út 52.
Belépés: ingyenes
Időpont: 2016. október 10. – november 12., kedd – szombat: 10.00 – 16.30
Jelentkezés tárlatvezetésre: otvenesevek@gmail.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek