Használja ki az őszi meleg napokat: irány a tenger!

Isztria maraton Szlovéniában, kvartett a parton Opatijában, egzotikus tengeri állatok Lido di Jesoloban. Ismerősen csengő nevek, egy kicsit másképp.

A nyár elröppent, de még nem késő autóba ülni és elindulni a tengerpartra, sőt: itt az ideje. Az őszi időszakban a legnépszerűbb tengerparti városok kiürülnek; más arcukat mutatják ilyenkor a turistakedvenc fürdőhelyek. Nem kell tartani már a leégéstől, és attól sem, hogy a gyereket elveszítjük valahol a tömegben. Ha mindig is érdekelte, mit esznek ezeken a helyeken, csak visszatartotta, hogy sokan vannak, itt az alkalom, hogy megnézze őket! De ha eldugott kis horvát falura vágyna, ahol a madár se jár, arra is van ötletünk.

Bátorítanánk azokat, akik egészen kicsi gyerekkel indulnának neki: amíg nem köti a családot az ovi vagy az iskola, a szeptember a legjobb időpont tengerparton nyaralni: négy partot választottunk ki, de ha nem gyerekkel menne, akkor is olvasson tovább, vannak önnek is tippjeink!

Szlovénia, Piran

Szlovéniáról általában nem az ugrik be elsőre, hogy remek a tengerpartja, hanem a hegyek, a tavak és a vízesések. Pedig csodálatos adriai része is van az országnak, mely lényegében négy településből áll, autópályán érkezve a következő sorrendben: Koper, Izola, Piran és Portoroz. A szlovén tengerpart mai területe a második világháborúig Olaszországhoz tartozott, ez is határozza meg mind a négy város hangulatát: érzésre teljesen olyan, mintha Olaszországban járnánk.

Koper a legnagyobb a négy település közül, kimondottan kikötőváros hangulata van, ha hajókat nézegetne, ne hagyja ki a kirándulást ide. Izola és Piran olaszos hangulatú nyaralóvárosok, Portoroz jelenleg a legfelkapottabb üdülőhely a négy közül. A víz nagyon tiszta, Piran tengerpartja hosszú, végig szabadstrand, helyenként kavicsos és lassan mélyülő, helyenként beton szegélyezi, és létrán lehet bemászni a vízbe.

Este nagyon hangulatos a pirani Tartini tér
Galéria: utószezon tengerpart 2016
Fotó: Stephen Colebourne / Flickr.com

Tengeri sün lényegesen kevesebb van, mint az Adria horvátországi részén, viszont a kövek élesek, tengeri cipőt mindenképpen vigyünk magunkkal (ha esetleg otthon marad, kb. 10 euróért vehetünk a parton is). Amire még figyelni kell: medúzák bizony vannak, de láthatók, kikerülhetők, ha babával jönnek, erre figyeljenek.

Programok gyerek nélkül: Ősszel ezen a környéken más program is terem, mint fürdőzni a tengerben. Felkutathatjuk a tengerpartok és Piran eldugott zugait vezetett túrán, vagy például ha szeptember 24-én épp a városban járunk, a Tartini téren izgi régiségpiacot találunk. Másnap pedig nagy biciklis esemény lesz Koperben, két várossal, húsz kilométerrel odébb: az Isztria Maraton. De a környék a biciklistáknak máshogy is kedvez: ingyenesen letölthető biciklis útvonal alkalmazásokat talál itt.

Megközelítése: Jól és gyorsan megközelíthető, végig autópályán haladhatunk, ha nincs nagy forgalom, Budapestről öt és fél óra alatt megtehető táv. Szlovéniában autópálya matricát kell venni, a legrövidebb időtartama hét nap, az ára 5590 forint, egy átlagos személyautóra. (Kisbuszokra és terepjárókra külön matrica van, ennek ára 7590 forint.)

Fontos: Piran egy kis, olaszos stílusú város, pezsgő esti-éjszakai élettel, viszont ennek az az ára, hogy az autókat kitiltották a városból. Így az autót a város szélén lévő garázsban kell hagyni. A garázsba beállni 17 euró/nap, vagy 60 euró/hét.

Horvátország, Opatija

Opatija, az egykori Abbázia nem véletlenül volt a Monarchia arisztokráciájának kedvelt nyaralóhelye, ennek a ténynek egyébként bizonyítéka a város építészeti stílusa. A víz itt nyilvánvalóan annyira nem tiszta, mint mondjuk az Isztria déli csücskében, de fürdésre alkalmas, és közel van. Opatija déli végén találjuk a legnagyobbat a strandok közül, a városi strandot. Ennek a strandnak a nagy része betonozott, bérelhetünk nyugágyat és napernyőt, vagy elhelyezkedhetünk egyszerűen a törölközőnkön, a placcon. Gyerekeseknek azért ez lesz a legjobb strand a városban találhatóak közül, mert van itt egy kis öbölszerű rész, ahol melegebb egy kicsit a víz.

Akár egynapos túrára is alkalmas úti cél: ha hajnalban bevágódunk az autóba, délelőtt 10-kor már csobbanhatunk, majd este vissza az autóba és éjfélre-egyre haza is érünk.

Opatija: a hangulat monarchia-beli
Galéria: utószezon tengerpart 2016
Fotó: Ronnie Macdonald / Flickr.com

Programok gyerek nélkül: Ha Szlovénia a sportosaké, Opatija a klasszikus zene kedvelőié: szeptember 19-én kezdődik a bécsi hét, amely alatt a város a közös bécsi-horvát hagyományokat ápolja, és melyet egy hatalmas puccos bál zár le. Ezen a héten lovas konflisok fognak közlekedni a városban, ami egyébként – ismerve a szűk, leejtős, kanyargós opatijai utcákat – nem tudjuk, mennyire jó ötlet. A bécsi hét után veszi kezdetét a Kvarner komolyzenei fesztivál, amiben a legtutibb az, hogy gyakorlatilag a tengerpartra ülnek ki hangszereikkel a zenészek és ott koncerteznek. 

klasszikusok és tenger: Opatija
Galéria: utószezon tengerpart 2016
Fotó: visitopatija.com

Megközelítése: Végig autópályán, nagyon gyorsan lehet haladni. Letenyéig az M7-esen, onnan az A6/E65 jelzésű autópályán. Figyelni Rijekánál kell, ahol is elhagyjuk az A6/E65 jelzésű autópályát, az 8-Orehovica kijáratnál, rátérünk az A7/E61-es pályára, ahonnan 12 kilométer után térünk le, és haladunk Pula/Pazin/Opatija irányába az E751-es úton.

Parkolás: A városban extrém nehéz parkolni, így érdemesebb talán kapásból egy parkolóházat irányba venni, például ezt. Itt naponta kb. 8000 forintért tudunk parkolni. Ha több napra mennénk: a legtöbb szálloda olyan 10 euró/nap körüli összeget kér a parkolóhelyért.

Utasbiztosítás online
Ha autóval indul útnak egy tengerparti nyaralásra, akkor a CLB Független Biztosítási Alkusz azt javasolja, hogy gépjármű assistance szolgáltatást tartalmazó, és tengerparti sportokra is kiterjedő utasbiztosítást kössön. Hasonlítsa össze az ajánlatokat, és válasszon megfelelő védelmet nyújtó utasbiztosítást, hogy nyugodtan teljen a nyaralása! Utasbiztosítás kalkulátor (X)

 

Lido di Jesolo, Olaszország

Velencétől észak-keletre, kb. 30 kilométernyire található Lido di Jesolo. A városkában sok érdekesség nem látható, viszont közel van, és homokos, lassan mélyülő a tengerpartja, kicsikkel itt a legkényelmesebb pancsolni. Többnyire fizetősek a strandok, plusz saját napernyő használata tilos, érdemes helyiektől érdeklődni, hogy merre találunk szabadstrandot. Budapestről kb. hat és fél, hét óra alatt érhető el. Ha nem csak egy villámlátogatásra készülünk, tervezzünk be egy kirándulást Velencébe, ami kb. fél óra autózás innen.

Kicsi gyerekeknek hatalmas élmény itt a Tropicarium park, ami szeptember 30-ig látogatható. Felnőtteknek 20 euró a beugró, 3 éves kor alatt viszont ingyenes. 4-12 éveseknek 15 euró.

Napozás a majdnem üres tengerparton: a legjobb dolog az őszben
Galéria: utószezon tengerpart 2016
Fotó: Till Westermayer / Flickr.com

Programok gyerek nélkül: A szeptember közepe vége itt is a sportolás jegyében telik itt, lesz például sportexpo, vagy ahogy ők fogalmaznak: sportfesztivál, tengerparti triatlon szeptember 24-25-én, és biciklis csapatverseny, amire nevezni itt lehet.

Megközelítése: A leggyorsabb Szlovénián keresztül. Az M7-esen Letenyéig, onnan Az E 70-es úton, Velence irányába.

Parkolás: Érdemes megnézni, hogy hol állunk meg. A belvárosban akár 10 euró/nap is lehet az ára, ha egy kicsit kijjebb megyünk, ott már csak 8 euró a parkolás egy napra.

Rogoznica, Horvátország

Rogoznicára akkor érdemes nekiindulni, ha legalább két-három éjszakát ott tudunk tölteni, mert egy kicsit távolabb esik Magyarországtól. A városka két részét – a szárazföldet és a szigetet – egy hosszú töltés köti össze. Rogoznica partjának minden centimétere szabadstrand, már ami nem yachtkikötő.

Naplemente a horvát tengerparton, Rogoznica
Galéria: utószezon tengerpart 2016
Fotó: mirkofiam / Travelo

A sziget minden oldala más élményeket tartogat. A nyugati oldal enyhén hullámzó, többnyire betonozott strand, lassan mélyülő vízzel. A keleti oldal egy lágy öböl, ahol a legkisebbekkel is lehet bátran fürdeni. A déli csücsök egy valaha volt tengeralattjáró kikötője a Jugoszláv hadseregnek, ehhez mérten nagyon mély a víz. Bejutni a vízbe úgy lehet, ha beugrunk, kijutni pedig úgy, ha kimászunk a sziklafalon, ez a rész csak úszóknak ajánlott. Viszont aki szeret hatalmasakat ugrani a vízbe, esetleg épp a fejesugrást gyakorolja, annak ez a partszakasz a kedvence lesz.

A rogoznicai partok közelében több lakatlan sziget is van, ahova motorcsónakkal lehet kimenni. Ha adódik rá lehetőségünk, mindenképpen éljünk vele, mert ezek a szigetek a paradicsomi létet testesítik meg: rikítóan türkiz víz, fehér kövek, színes halak a sziget partjai mentén, ugyanakkor jó, ha van egy helyi vezetőnk, mert az Adrián eltévedni, vagy felborulni motorcsónakkal nem vicces.

Tipp: A tengerparti sétány közepe táján van egy sütiző, ahol ugyan nincs nagy kínálat, viszont minden házi készítésű, egy albán házaspár viszi a boltot. Horvátország legfinomabb baklavája garantáltan itt van.

Programok gyerek nélkül: Ez a kis falu a világ végén van, és ugyan van egy szórakozóhely és néhány bár, de amúgy nyugodt, csendes település. Ide akkor jöjjön, ha arra vágyik, hogy ne háborgassák, miközben épp a lelki békéjét keresi.

Megközelítése: Letenyéig az M7-esen, utána tovább az E71-es autópályán, végig Sibenik irányába. Rogoznica Budapesttől kb 700 km, Sibenik és Split között félúton van. Ha nincs forgalom, hét óra alatt lehet odaérni.

Parkolás: Sajnos a falu minden pontján fizetni kell a parkolásért, így ha ide szeretnénk jönni, érdemes olyan szállást választani, ahol van parkolási lehetőség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek