» Családbarát

Ezért üljön fel a hullámvasútra a gyerekkel – akár hússzor egymás után

| | Nem érkezett még hozzászólás

Vidám napot töltöttek a Disney Worldben a Michigani Állami Egyetem kutatói. A tudomány nevében hatvan kört mentek a park hullámvasútjain – ha vesekő kínozza, érdemes utánuk csinálnia. Két tudós, név szerint David Wartinger és Marc Mitchell, ugyanis azt vizsgálta, milyen hatással van a vesekövekre a hullámvasutazás, és nagyon biztató eredményeket kaptak – írja a The Verge.

A kísérlet úgy zajlott, hogy a két tudós egy vizelettel töltött, 3D-s nyomtatással készített művesét helyezett egy hátizsákba, és ezzel ültek fel a hullámvasútra. A műszervet tartalmazó hátizsákot mindig maguk közt tartották, így az nagyjából olyan magasan helyezkedett el, mint ahol amúgy is van az ember veséje.

Hatvan menettel később igazoltnak látták, hogy a hullámvasutazás rengeteget segít abban, hogy a páciens megszabaduljon a vesekövétől. Nem meglepő módon ez leginkább a kisebb, négy milliméteresnél kisebb kövekre igaz. A felfedezés azért óriási jelentőségű, mert a vesekövektől baromi fájdalmasan lehet csak megszabadulni. Van, aki úgy tartja, fájdalmasabb mint a gyerekszülés.

A tudósok és a művese a legtöbbet a Disney World Big Thunder Mountain Railroad nevű hullámvasútján utazott, húsz menetet mentek vele. Fontos, hogy ez nem egy brutális hullámvasút, csupán éles bal- és jobbkanyarokat csinál, óriási emelkedések és zuhanások nincsenek benne, gyakran ülnek fel rá gyerekek is. De egy ilyen lightosabb hullámvasút is rengeteget segít: eredményeik szerint a hullámvasút kocsijának végében ülve az esetek 64 százalékában, míg elöl ülve 17 százalékában szabadult meg a művese a kövektől.

Magyarul: üljön fel a gyerekkel bátran egy közepesen rázós hullámvasútra, válasszák a szerelvény végét, és ne bánja, ha a kölök újra, meg újra meg akarja ismételni a mókát.

És hogy hova menjen vesekövet rázni? A Fertő tó osztrák oldalán a Familyparkban pont ilyen család- és vesekőbarát hullámvasutak vannak, az általunk is tesztelt olasz Gardalandban pedig egy, a Big Thunder Mountain Railroadra kísértetiesen hasonlító hullámvasút működik – ez a fenti képen látható Mammut.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.