» Családbarát

A gőzös Gemencre látogat – kisvasúti nap lesz az ártérben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Kézihajtányozás, kisvasutas hétvége, és természetjárás az ártéri erdőben? Ha mindez lázba hozza, akkor ezen a hétvégén irány a Duna legnagyobb ártéri erdeje. Szeptember 17-én kisvasúti nap lesz Gemencen.

Szeptember 17-én, szombaton tartják a gemenci kisvasút legnagyobb éves rendezvényét, a kisvasúti napot. Az események zöme Pörbölyön lesz, a hálózat déli végpontján. A félezer lelket számláló falut Baja és Bátaszék között félúton találjuk, az 55-ös úton. A rendezvények javarészt az Ökocentrumban és az erdei vasút állomásán lesznek, ezek a település Baja felőli végén, közvetlenül a főút mellett fekszenek. 

Hol van Gemenc?

Ha Gemenc települését keresi a térképen, nem fogja megtalálni. Esetleg Kemencével keverhetnénk össze – ez egy 240 kilométeres tévedés lenne, de az is igaz, hogy utóbbin is működik kisvasút. Gemenc, vagyis a Gemenci erdő egy ártéri terület a Duna jobb partján húzódik, Tolna és Bács-Kiskun megye határán, amely Szekszárd vonalától húzódik délre, egészen Bajáig.

Mi rejt az erdő?

Az erdő 1977 óta természetvédelmi terület, különlegessége pedig abban rejlik, hogy területéből 180 négyzetkilométert rendszeresen elönt a Duna. Ez körülbelül olyan, mintha egész Buda, vagy Liechtenstein teljes területe víz alá kerülne. A különleges területen különleges az élővilág is, az ember számára gyakorlatilag járhatatlan táj kiváló rejtekhely a nagyvadaknak, például az őzeknek és a vaddisznóknak. De a madárvilág is kivételesen gazdag: találhatunk itt fekete gólyát, rétisast és kerecsensólymot is. Sőt, a növények közt is akadnak olyan ritkaságok, mint a fekete galagonya és a hamvas szeder.

Kivételes környezethez egyedi vasútüzem dukál. Persze, minden kisvasút különleges a maga nemében – írtunk már a legrövidebb, a leghosszabb és a legeldugottabb kisvasútról is –, de a gemenci több tekintetben is eltér a nagy többségtől. A 32 kilométeres, viszonylag hosszúnak mondható hálózaton a szerelvények egész évben közlekednek (télen fűtött kocsikkal), ennek köszönhető részben az is, hogy a kisvasút turizmus nélkül is egész évben népszerű. 

Csömödér mellett ez az egyedüli vasútüzem hazánkban, ahol rendszeres teherszállítás zajlik. Itt is azért rakták le az első sínpárokat – a mai hálózaton csak jóval a második világháború után, 1955-ben zajlott a sínletétel –, hogy az egyébként nehézkesen megközelíthető ártéri erdő feltárható, és az onnan kitermelhető faanyag elszállítható legyen.

Ez egyedülálló módon a mai napig igaz, mivel itt nem győzedelmeskedett a négykerekű szállítás a vasút felett, az erdei utakat ugyanis könnyebben elmossa, megrongálja a rendszeresen érkező ár, mint a vasutat.

Gőzös, hajtványozás, lovasfogat, miegymás

A kisvasúti napon 9 órától kezdődnek a programok, 10 órától pedig már teljes gőzerővel dübörög majd a vasútüzem. A metafora találó, hiszen az Erdélyből érkező Rezét gőzmozdony ekkor indul először Gemenc-Dunapart állomásra. A második és egyben utolsó járat 14 órakor indul, de aggodalomra semmi ok – vasárnap is megy még két kört.

Délelőtt és délután is lesz lehetőség kézihajtványozásra, ami igazán különleges élményt jelenthet kicsiknek és nagyoknak is. De lesz lovasfogatos erdei túra is, amely 500 forintba kerül. A Pécsi Gyors modellező klub vasútmodell-kiállítást tart az előadóteremben, a múzeumban pedig a Gemenc kincsei kiállítás lesz látható.

A gyerekkel érkezők leselkedhetnek a madármegfigyelő toronyban, kipróbálhatják a játszóteret, és végigmehetnek a Molnárka tanösvényen. Ha ezek után futja szuszból, irány a vásári forgatag, ahol lesz kézműveskedés, hűtőmágnes-készítés, népi játékok és babasarok is. A helyhez illő különlegesség a vadászatszimulátor, amit a múzeum épületében próbálhatunk ki. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés (lézer)puskával célozni, lesben állni, majd megpillantani a legértékesebb trófeával járó gímszarvas egy szépen kifejlett példányát.

A Pörbölytől két kilométerre fekvő Nagyrezéten – a kisvasút első állomásán – nyitva lesz a Méhészeti gyűjtemény, ahol 17 óráig mézkóstolóval és mézvásárral várják az ínyenceket. Lassiban – Pörbölytől 6 kilométerre – pedig halászati kiállítás lesz. Az ebédre is gondoltak a szervezők, 950 forintért babgulyást ehetünk. A kisvasút szerelvényei egész nap hétvégi menetrend szerint, normál díjszabással közlekednek.

Pihenjen aktívan a környéken

Ha kedvünk szottyan rá, akár az egész hétvégét a környékre szánhatjuk, és akkor vasárnap egy kis természetjárás is belefér. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő erdőség bejárható az alföldi Kéktúra útvonalán is, ami Szekszárdról indul és Baján át egészen Sátoraljaújhelyig fut. A helyi növény- és élővilággal pedig a Malomtelelő és az Ökológiai tanösvényeken ismerkedhetünk meg behatóbban.

De ha valaki nem húzna bakancsot a lábára, akkor Baján sétahajóra is szállhat. De kenut is bérelhetünk, vagy biciklire is pattanhatunk. Ha pedig inkább kulturális programokra vágynak, akkor látogassanak el a közeli Bajára vagy Szekszárdra.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.