» Családbarát

Bevállalja? Éjszakai erdei séta denevérekkel

| | Nem érkezett még hozzászólás
Séta az erdőben denevérekkel, denevérhálózás és előadások: izgalmas programokkal várja az egész családot a Denevérek Éjszakája a fertődi kastély parkjában és Felsőtárkányban is, augusztus 26-án.

2016-ban az év emlősei a denevérek, így a hagyományos felsőtárkányi rendezvény idén kapcsolódik a Vadonleső Központ által kezdeményezett Év emlőse országos rendezvénysorozathoz, írja az MTI.

A program célja az, hogy az emberekkel - különös tekintettel a gyerekekre - megismertesse ezt a "méltatlanul mellőzött, félreismert", ám rendkívül hasznos és érdekes emlőscsoportot.

Egy rőt vérszopó denevér
Egy rőt vérszopó denevérFotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI/MTVA

A felsőtárkányi Denevérek Éjszakáján augusztus 26-án 17 órától várják az érdeklődőket a Nyugati Kapu Látogatóközpontba. A program a Vadonleső Központ csapatának interaktív bemutatójával kezdődik, majd a gyerekek számára a denevérekkel kapcsolatos kézműves foglalkozás indul, közben pedig Gombkötő Péter denevérkutató tart rendhagyó előadást.

Sötétedés után testközelből is megtekinthetők lesznek a környéken élő denevérek hálózás és hangdetektoros nyomkövetés segítségével. A befogott példányokat elengedés előtt a gyerekek kézbe is vehetik - ígérik a szervezők.

Fertődön, az Esterházy-kastély parkjában ultrahangos hallgatózás és denevérhálózás is lesz. A Fertő-Hanság Nemzeti Park és az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont közös programja szombat este 7 órakor indul egy előadással, amely a denevérek életmódjára, viselkedésére nyújt rálátást. Utána sétán lehet részt venni az Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részében, a Lés-erdőben.

Kugler Péter területfelügyelő az MTI-nek elmondta, hogy a nemzeti park területén tavaly szervezték meg először a Denevérek éjszakáját, azonban az idei helyszín az emlősök megfigyelése szempontjából sokkal több lehetőséget tartogat az érdeklődők számára. Eszterházán, a kastélykertben ugyanis több denevérfaj felbukkant már, például a szoprán törpedenevér, a durvavitorlájú törpedenevér, a közönséges és a hegyesorrú denevér, a vízi denevér, a szürke hosszúfülű denevér vagy éppen a kis patkósdenevér.

Az éjszakai sétán meg lehet figyelni majd a denevérek hangját, az általuk kibocsátott ultrahangok átalakítására képes detektorok használatával. Mészáros József denevérkutató pedig abban segít, hogy a hálóba került emlősökkel testközelből is megismerkedhessen a közönség.

A Denevérek éjszakájára a gyerekeket is várják, számukra kiegészítő programokat szintén szerveznek rajzolással, arcfestéssel. A részvétel a rendezvényen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Magyarországon a denevéreknek 28 faja található meg, és 1901 óta minden fajt törvény véd. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.