» Családbarát

Ünnepi kisvasútmustra

| | Nem érkezett még hozzászólás
Igaz, augusztus 20. idén nem három- vagy négynapos hétvége, de ennek ellenére is mindenütt változatos programokkal készülnek a nemzeti ünnepre.

Augusztus 20-ra a legtöbb turisztikailag frekventált célpont külön programajánlatokkal készül. Naná, hogy a kisvasutak sem kivételek ez alól.

Vonatozás langallóval

Május végén ünnepelte kisvasúti napját Kaszó, a 95 lelkes somogyi kistelepülés. Somogy zöld szíve, ahogy magukat nevezik, egy vadban gazdag erdőség mélyén fekszik, voltaképpen egy üdülőfalu csupán, szálláslehetőségekkel és kisvasúttal. 2013-ig a kisvasút még Szentáig járt – ez a kaposvári nagyvasút állomása –, ám mára csak a legfőbb nevezetesség, a Baláta-tó tanösvényéig pöfékel.

Itt vezetéssel megtekinthető a tavon lebegő úszó növénysziget, több száz éves hagyásfa, kilátó és informatív, az élővilágot bemutató táblák. Ezúttal, az idei első learatott búza tiszteletére az új kenyér ünnepe a fő motívum, így minden utas egy langallót kap az utazáshoz.

Tűzijáték

Évek óta nagyon népszerű program huszadikán kisvasútról nézni a tűzijátékot. A budapesti gyermekvasúton ugyanis az éves menetrendben is szerepel a csak augusztus huszadikán induló vonat, amely este pöfög végig a hegyekben, a tűzijáték idején.

A vonat Hűvösvölgyből indul, és a kilenc órai tűzijáték idején a Szépjuhászné és Hárshegy közötti panorámaívben áll majd. Rossz hír, hogy az idei évre már megtelt a vonat, de jövőre is lesz ilyen szerelvény, figyeljék hozzá a Gyermekvasút honlapját, és az a javaslatunk, hogy az árusítás első napján szerezzék be a jegyet, hogy biztosan ne maradjanak le róla.

Ha azonban megelégednek a vonaton kívüli túrával is, úgy gyalogosan egy kellemes sétával az 56-61-es villamosok Vadaskerti utcai megállójától is megközelíthetik a panorámaívet a Vadaskerti út, Lipótmezei út, Hárshegyi körút útvonalon át – hazánk második legnagyobb épülete, a Lipótmező (OPNI) üresen álló szárnyai mellett elhaladva.

Szintén hagyományos hűvösvölgyi program „A Gyermekvasút nyomában” teljesítménytúra. Az éjszakai, 20 kilométeres túra a Gyermekvasutas Otthon épületétől rajtol, augusztus 19-én, 19-től 21 óráig lehet nevezni. A szervezők ajánlása alapján iránytű, térkép, esőkabát, innivaló mindenképp praktikus kellék, térképvázlatot és túraleírást minden induló kap.

Aki a hétórás szintidőn belül teljesíti a túrát, az emléklapot és kitűzőt kap, emellett pedig éjszakai különvonattal utazhat vissza Széchenyihegyről Hűvösvölgybe, térítésmentesen. A nappali teljesítménytúrát minden évben március 15-én rendezik.

Dúdolda

1962. augusztus 20-án adták át, ezért ilyenkor születésnapos az ország legrövidebb, mindössze 570 méteres kisvasútja, a pécsi, amely a vidámparkot és az állatkertet köti össze. A születésnapot pedig ünnepelni kell – akkor is, ha már az 54 végigdolgozott év van az ünnepelt mögött. A kisvasút ugyanis folyamatosan működik azóta is, egész évben, ráadásul 15-20 percenként indul a szerelvény. Társadalmi munkában építették, s létesítésekor cél volt a minél kanyargósabb vonalvezetés. Pécs vasútállomásáról a 34-es és 35-ös buszokkal közelíthető meg.

Szombaton délelőtt Dúdoldával várják a gyerekeket, azaz éneklős-gitáros zenei programban vehetnek részt az utasok, ezt követően hajtánybemutatóra várják az érdeklődőket. Vasárnap, 21-én koradélután pedig bábelőadással kedveskednek a legkisebbeknek.

Csillagles

Európa egyik legkisebb fényszennyezettségű területe a Zselic, nem hiába működik a Kaposvárhoz közeli Zselickisfaludon a Zselici Csillagpark. Innen légvonalban pár kilométerre, a tájvédelmi körzet – és a megyehatár – túloldalán jár az almamelléki kisvasút. A napi két vonatpár közlekedési idejében csillagok nem láthatók, ám augusztus 20-án kivételesen egy esti különvonat viszi majd a csillagnézés iránt érdeklődőket Almamellékről Sasrétre, majd éjszaka vissza.

Itt természetesen csillagász szakvezetésével történik majd az éjszakai égbolt tanulmányozása, különös tekintettel az állatövi jegyekre, de számítani lehet az augusztusban gyakori hullócsillagok megfigyelésére is. A program 20-án 17 órakor indul Almamellékről – a vonat indulásával – és várhatóan 23.30-kor ér véget, a visszaérkezéssel. A párszáz forintos részvételi díj a vacsorát nem tartalmazza, de van lehetőség a közeli Sasrét vendégházban vacsorázni és megszállni is.

Transzbörzsöny – az ünnep utáni hétvégére

Évtizedek óta égető hiányt sikerült orvosolni 2016-ban, ugyanis megépült Nagyirtás és Márianosztra között a kisvasút, amely újra összeköti Nagybörzsönyt Szobbal.

A látványos hegyi szakaszon 40 év után járnak ismét a szerelvények, ám egyelőre – az üzemeltetés és a szolgáltatók teljes összehangolásáig – még át kell szállni Márianosztrán és Nagyirtáson a pár perccel később induló, csatlakozó járatra. A hírek szerint az újraegyesült vasútüzem az első közös kisvasúti napját a jövő hétvégén, azaz augusztus 27-én tartja majd, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.