Disneyland titkai: milyen magas Tarzan, és miért kell Jázminnak rendszeresen mérlegre állni?

Milyen azzal megkeresni a napi betevőt, hogy az ember Micimackónak vagy a Jégvarázs Elzájának tetteti magát? Korábbi és jelenlegi Disneyland és DisneyWorld alkalmazottak mesélnek, milyen az élet a jelmez alatt, amik akár húsz kilót is nyomhatnak. Annyit elárulunk előre, hogy nem annyira mesebeli.

Párizsba, Kaliforniába, vagy esetleg a floridai Orlandóba utazik a család a nyáron, és beígérték a gyerekeknek, hogy meglátogatják Disneylandet? Az út előtt feltétlenül olvassa el a Mentalfloss cikke alapján készült összeállításunkat. Izgi titkokat tudhat meg a parkban dolgozókról – és máris kevésbé fogja utálni a bárgyún integető Mickey egeret.

Nem Aladdin, csak a legjobb barátja

A Disney vidámparkjaiban kétféle munkakört lehet betölteni, ha jelmezes figuraként szeretnénk dolgozni. Egyrészt vannak a hatalmas, plüssel bevont, teljes testet és arcot takaró jelmezek, amikben csak gesztusokkal kommunikálhat az ember. És vannak a hasonmásoknak nevezett karakterek, akik tündéreket, hercegnőket és hasonló, emberszabású Disney hősöket személyesítenek meg.

A párizsi Disneyland dolgozói
Galéria: Milyen Disneylandben dolgozni?
Fotó: Disneyland Paris / Facebbok

Illetve ez nem is pontos megfogalmazás, ugyanis a dolgozók hivatalosan nem mondhatják magukról, hogy mondjuk ők Aladdin vagy Jázmin, hanem csak hogy jó barátaik ezeknek a mesehősöknek. A kétféle szerep egyébként nem csak kényelmi szempontból, de a fizetések tekintetében is jelentősen eltér, de erről később.

A méret a lényeg

Mivel műszakról műszakra több embernek kell ugyanabba a jelmezbe bújnia, fontos, hogy egyforma magasak legyenek az azonos szerepre beosztottak. Nem fordulhat elő, hogy délelőtt még csak százhatvan centis volt Miki egér, délután pedig két méter. A csoportos állásinterjú első tizenöt percében ki is szórják azokat, akik nem elég magasak, vagy éppen nem elég alacsonyak.

Ha viszont sikerül bejutni, több azonos méretű jelmezbe is belebújhat a delikvens. Mickey és Minnie egér, Donald kacsa, Lilo és Stich, valamint Pocahontas mosómedvéje ugyanolyan magasak. Akire pedig a Micimackó jelmez passzol, játszhatja Chipet és Dale-t és Hófehérke törpéit is.

Szemszín, hajszín nem számít, az izmok annál inkább

De nem csak a jelmezeseknél számít a testmagasság. A mesék emberi szereplőinek is meg kell felelni bizonyos kritériumoknak. 180 és 190 centi közötti magasság alatt például ne is álmodjon róla senki, hogy Tarzant, a Szépség és a szörnyeteg Gastonját, vagy a Jégvarázs Kristoffját eljátszhatja.

A hercegnők ezzel szemben elég alacsonyak, minimum 160, maximum 170 centis testmagassággal alakíthat valaki Elzát vagy Annát a Jégvarázsból, Aranyhajat vagy Jázmint. Az egészen apró növésűek például Alízt játszhatják az Alíz Csodaországban című meséből, Pán Péter Csingilingjéhez pedig csak 149-157 centis nőket vesznek fel. Érdekesség, hogy a gonosz nők viszont mind magasak, Maleficent (Demóna) 175-182 centis lehet, Hamupipőke és Hófehérke gonosz mostohái 172-177 centisek.

Hófehérke a sanghaji Disneylandban
Galéria: Milyen Disneylandben dolgozni?
Fotó: Tpg / Northfoto

Ezzel szemben a haj és szemszín nem fontos, a szereplők parókában és színezett kontaktlencsében dolgoznak. A csinos arc és a vékony testalkat annál lényegesebb – a Disney álláshirdetési oldalán szereptől függetlenül, csak és kizárólag karcsú jelentkezőket keresnek. Néhány szerepnél pedig a látványos izomzat is fontos, Jázmint például csak feszes hasú nők játszhatnak, az ideális Kristoff atletikus testű, Tarzannak pedig csak kifejezetten kigyúrt férfiak jelentkezhetnek.

Nem egyszerű megszerezni a melót

Ha egyszerű szőrmók állásra jelentkezünk, az interjú akár hat órán át is tarthat – ha a testalkatunk megfelelő, jöhetnek az improvizációs feladatok. Volt, akinek a szamarat kellett eljátszani a Micimackóból, míg más azt a feladatot kapta, hogy viselkedjen úgy, mint egy terhes pompomlány. Aki ezen a rostán is bent marad, jelmezt adnak rá, és úgy folytatódik az improvizáció. Aki itt is megfelel, azt állásajánlat várja.

A hercegek, hercegnők és hasonló karakterek kiválasztása még hosszabb, akár két napig is eltarthat. A jelentkezőket ötvenes csoportokban engedik be egy terembe, tízesével sorba állítják őket, a Disney menedzserei pedig alaposan, egyesével végignézik mindegyikőjüket. A feladat annyi, hogy állni kell, és ha kérik, elmosolyodni. Ezt követően mindenkit hazaküldenek, aki nem felel meg az elképzeléseknek. Az arányok megdöbbentők: egy meghallgatáson akár hétszázan is lehetnek, a fenti szemle után általában olyan 150-en maradnak.

Ezt követően még több rostán kell megfelelni: tánclépéseket betanulni, improvizálni. Ha ezen is túl van a jelentkező, kifestik és beöltöztetik az adott karakternek. Ekkor betanítják milyen hangon és kiejtéssel kell beszélnie, majd fotókat készítenek róla. A meló még ekkor sem biztos, a jelentkezőket később értesítik, szükség van-e rájuk.

Mindenki szőrmókként kezdi

Hiába vesznek fel valakit a kis hableány szerepére, az első hetekben akkor is jelmezes karaktert kell játszania, mondjuk Micimackót. Ha letelik a próbaidőszak, akkor kezdődhet meg a tréning, aminek a végén Disney hercegnő válik az emberből.

❤️ #Disneylandparis #Minnie #Love (Credit:@livvybirdadventures)

Disneyland® Paris ✨ (@disneylandparis) által megosztott bejegyzés,

Az öltözködésért és a filmnézésért is fizetnek

Például ez alatt a tréning alatt tanulják meg az alkalmazottak, hogy hogyan kell kifesteniük magukat, vagy hogyan tegyék fel a parókát és a jelmezt. A sminktermékeket természetesen a Disney bocsájtja a szereplők rendelkezésére, az azonos szerepet játszók mindig ugyanazt a fajtát kapják, hogy mindig egyformán nézzenek ki. A munkaidőbe (és így a munkabérbe) napi egy óra sminkelés és öltözködés is beleszámít.

De nemcsak a készülődésért fizet a Disney a dolgozóinak, hanem a filmnézésért is. A kiképzés részeként ugyanis a szereplőknek végig kell néznie az összes filmet, amiben az adott karakter szerepel, hogy pontosan el tudják majd játszani a parkban.

Új aláírást is kapnak a szereplők

Nemcsak a hanglejtést, tipikus mozdulatokat és a sminkpraktikákat kell megtanulni, de az adott karakter aláírását is. Minden mesehőshöz tartozik ugyanis egy jellegzetes aláírás, aminek – gondolva a visszatérő vendégekre – évről évre ugyanolyannak kell lennie.

Beszélni, énekelni tilos!

Mickey, Minnie és a hasonló jelmezes szereplők nem beszélhetnek, csak látványosan gesztikulálhatnak. A hercegnők és társaik ugyan beszélhetnek a vendégekkel, dalra viszont semmilyen körülmények között nem fakadhatnak. A Disney parkok showműsoraiban ugyanis külön előadóművészek énekelnek, akik más alkalmazotti kategóriába tartoznak.

Ők bezzeg énekelhetnek
Galéria: Milyen Disneylandben dolgozni?
Fotó: Disneyland Paris / Facebook

Muszáj kreatívnak lenni

Ha énekelni nem is szabad, kreatívnak lenni viszont muszáj. A túlzottan kíváncsi gyerekektől a figurát a szerepéből kibillenteni próbáló genyó felnőttekig számtalan szituációval meg kell birkózni. Különösen nehéz a történelmi karaktereket játszók dolga: Pocahontassal például sok gyerek nem tud mit kezdeni, hiszen az iskolában azt tanulták, hogy az igazi Pocahontas már meghalt. Egy brit kisgyerek például így köszöntötte az egyik Disney park Pocahontasát: "tavaly az osztályommal a sírodnál jártunk".

A jelmezek komoly sérüléseket okoznak viselőiknek...

A teljes testet takaró szőrös jelmezek több mint húsz kilót nyomnak, 2005-ben 282 sérülést okoztak viselőiknek. A sérülések felét a jelmezek súlya okozza, de nem kímélik a figurákat a látogatók sem. Sokan – a felnőttek is, nem csak a gyerekek – megfeledkeznek róla, hogy a jelmezek alatt hús-vér emberek dolgoznak, és viccesnek találják, ha megütik, megszorítják, vagy felemelik őket. Képzeljük el, milyen kellemes érzés lehet, ha egy húsz kilós, hatalmas fejű egérjelmezben elkezdik rángatni az embert.

...és még rohadt meleg is van bennük

A munka legrosszabb része a dolgozók egybehangzó véleménye szerint, hogy a jelmezekben iszonyú meleg van. Ezért aztán szigorúan szabályozzák, mennyi időt dolgozhatnak az alkalmazottak. Mickey egér és társai beltéren olyan 30-45 percet mutatkoznak, aztán ugyanennyit pihenhetnek. Kültéren a hőmérséklettől függ a munkaidő, 35 fok fölött például csak húsz percig lehetnek kinn, aztán minimum ennyit kell beltéren pihenéssel tölteniük. A hercegnők és társaik kicsit többet dolgoznak, 45-60 percet töltenek egyszerre a vendégekkel. Egyébként nemcsak a nagy melegben, de az esőben sem lehet akkora móka a munka:

Különleges túrákon mi is bepillanthatunk a kulisszák mögé – de nem biztos, hogy akarjuk

"Látták már milyen egy bevásárlóközpont hátulról? Na, ez pont olyan" - mondja egy volt Disney-dolgozó a kulisszák mögötti világról. Ha ez nem vette el a kedvüket, és szeretnék megnézni az öltözőket, folyosókat, étkezőket és pihenőket, az orlandói Walt Disney Worldben ötórás backstage túrára is be lehet fizetni. A "Keys to the Kingdom" című program 16 éven felülieknek szól, mert nagy a valószínűsége, hogy alulöltözött Disney karaktereket láthat az ember. Szóval csak akkor fizessenek be rá, ha szeretnének fejetlen Minnie egeret látni. A program ára 79 dollár fejenként.

Félévente csekkolják, nem hízott-e el Jázmin

Nem csak megszerezni nehéz egy Disney hercegnő szerepét, de megtartani is az. Évente minimum egyszer, de leginkább félévente, ellenőrzik, hogy a szereplők testsúlya, bőre nem változott-e meg drasztikusan.

Jóval többet keres, akinek az arca is látszik

A 2014-es adatok szerint a szőrmók karakterek óránként átlagosan 10 és 15 dollár (2800-4200 forint) között kerestek, az emberi mesehősöket játszók 3,25 dollárral (kb. ezer forint) többet. Utóbbiaknak az alapfizetés mellett prémium is jár, amiért elviselik, hogy a látogatók hülyébbnél hülyébb kérdéseire kell válaszolniuk. A karakterek fizetése 2015-ben 35-50 százalékkal emelkedett, 2016 júliusára pedig újabb emelést helyeztek kilátásba.

❄️+ =❤️❤️ #Disneylandparis #Frozen #Anna (Credit:@dlplisa)

Disneyland® Paris ✨ (@disneylandparis) által megosztott bejegyzés,

A gyerekek mosolyáért mégis megéri

Amiben minden Disney-alkalmazott egyetért: a legjobb az egészben az, hogy mosolyt csalnak a gyerekek arcára. Különösen megható, amikor beteg gyerekekkel találkoznak. "Egyszer egy tolószékes kisfiúval találkoztam, aki azt mondta nekem: Mickey, anyu és apu azt kérdezte, mi az amit még szeretnék megtenni, mielőtt Jézussal találkozom, és azt mondtam, hogy téged látni! Amikor a nehéz jelmezben szanaszét izzadva azt kérdezem magamtól, minek csinálom ezt az egészet, mindig eszembe jutnak az ilyen gyerekek" – meséli az egyik alkalmazott.

Praktikus
Ha a fentiek után kedvet kapott a látogatáshoz, Budapestről a párizsi Disneyland a legegyszerűbben megközelíthető. A parkról itt írtunk bővebben, a hivatalos honlapjukat pedig itt találja.
Budapestről Párizsba a Ryanair és az EasyJet üzemeltet fapados járatot, de persze hagyományos Air France-ot is választhatjuk. A Ryanair a Beauvais repteret használja, az EasyJet és az Air France a Charles de Gaulle-t.
A párizsi repterekről a Disney transzferbuszokat üzemeltet, ami közvetlenül a parkhoz viszik a látogatókat, erről a (fizetős) szolgáltatásról itt tud tovább olvasni. Párizs központjából is mennek közvetlen Disney-buszok, ezekre négy helyen (a Gare du Nord-nál, az Operánál, a Madeleine-nél és a Chateletnél) lehet felszállni. De a párizsi tömegközlekedéssel sem bonyolult eljutni a parkba, az A-jelű RER-rel 35 percet kell utazni. Ennek részleteit itt találják.
A legolcsóbb egynapos jegy (amivel a Disneyland Parkba és a Walt Disney Studios Parkba is bemehetünk) felnőtteknek (12 éves kor felett) 47 euróba, gyerekeknek (3-11 éves korig) 40 euróba kerül. Jegyelővétel itt.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek