Járja be Tokaj-Hegyalja és környéke gasztronómiai térképét!

Tokaj-Hegyalja nagy múltú borvidéke nem véletlenül híres a mézédes aszú, a száraz furmint és a hárslevelű borairól. Településein jó pár éttermet találunk, ahol a különböző borokhoz illő fogásokkal várják a vendégeket. Bőséges villásreggeli, újragondolt házias ebédmenü vagy fine dining borvacsora - a környéken mindezt több helyen is kipróbálhatja. Megnéztük, hogy milyen pontokat kell mindenképp felkeresni Tokaj gasztronómia térképén.

Amikor a helyieket kérdeztük arról, hol érdemes Tállyán megszállni és egy jót enni, kivétel nélkül az Oroszlános Vendéglőt és Borhotelt ajánlották. Kanyargós utakon, meredek utcákon keresztül érkeztünk egy zenélő szökőkúthoz, szomszédságában pedig meg is találtuk a házat, amelyen kovácsoltvas szőlőfürtök jelzik: jó helyre érkeztünk.

Otthonos, barátságos környezetben falatozhat festett raklapokból készült padokon
Galéria: Oroszlános Vendéglő és Borhotel
(Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo)

 Az egykori Szirmay-kúria az 1600-as években épült, azóta őrzi eleganciáját az antik bútorok részleteiben, a hely hangulatában és étterme étlapján. A vendéglőben házias ízek köszönnek vissza „Oroszlános köntösben", tállyai borkülönlegességekkel kísérve fogásainkat. A 60 fős étteremben reggelente svédasztallal várják a vendégeket, külön kérésre azonban bármit elkészítenek, ami belefér a reggeli fogalmába. A séf javaslatára mi a környékbeli termelők háromféle sajtválogatása és kolbászos tálja mellett döntöttünk, de kaptunk mellé palacsintatojást is (palacsinta alakú rántottát). Ezt együtt általában a négyfogásos vacsoramenü előételeként kínálják.

Több fogásos borvacsorát és kiadós egytálételeket is találnak itt
Galéria: Oroszlános Vendéglő és Borhotel
(Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo)

 Persze, ha inkább valami igazán kiadósat és tartalmasat ennének egy áttúrázott nap végén, akkor az újházi tyúkhúsleves és a grillezett kecskesajt nagy valószínűséggel önöknek sem fog csalódást okozni.

Fogadjunk, hogy ismerős ez a két szó: Anyukám mondta!

Díjak, dicsérő újságcikkek, és leírt vagy elmesélt személyes tapasztalatok a tanúi annak, hogy az encsi éttermet tényleg megéri kipróbálni. Nem is gondoltuk volna, hogy egy elhanyagolt áruház parkolójából kiérve néhány kisüzlet között egy „gasztronómiai újvilág" nyílik meg előttünk. Az Anyukám mondta egy olyan étterem, amely nem csak berendezésében trendi, de kínálatában is, amelyen az otthoni ízek mellett például pad-thai tésztát és pizzát is találtunk. Az alapítók, Szabolcs és Szilárd Encsen nőttek fel, és miután bejárták a világot, hogy kellően profi tudásra tegyenek szert a konyhában, visszatértek szülővárosukba, hogy a családi ház mellett létrehozzák saját birodalmukat, újragondolt házias receptekkel az élen.

Galéria: Anyukám mondtaFotó: Bodnár Zsófi / Travelo

 Mivel mi is szerettük volna átélni az igazi „Anyukám mondta-életérzést", mindenből csak egy kicsit kóstoltunk. Az itt készülő vargányakrémlevest például vétek lenne kihagyni. A legtöbb fogás éppen olyan finom, ahogy azt a szülői házban megszokhattuk. Az ételekből nemcsak az alapanyagok minősége, de a szeretet és a testvérpár lelkesedése is érezhető, amellyel a fogásokat készítik. A családi vállalkozásban a fivérek a konyhafőnökök, párjaik pedig a süteményekért felelnek - nekik köszönhetően kerül mindig friss cukrászsütemény vagy házi szilvás gombóc az asztalra.

Ha egy kis boros wellnessre vágynak

Ha nemcsak gasztronómiai kalandozásban szeretnének elmerülni, hanem mondjuk testi és lelki kikapcsolódásra is vágynak, akkor keressék fel Tarcalon az Andrássy Rezidenciát, amelynek fejedelmi lakosztályai ötcsillagos pihenést garantálnak. Wellnessrészlegén - ha már egyszer Tokaj-Hegyalján voltunk - hagytuk, hogy egy szőlőszemes és boros masszázs segítsen nekünk ellazulni. Utána kipróbáltuk bisztró ebédjüket, amely egy könnyed lazac steakből és spenótos rizottóból állt, és nem bántuk meg. Az elegáns rezidencia pincesora egyébként nemrég nyílt meg a vendégek számára, ahol a borkóstolás mellett, már céges rendezvényeket is tartanak.

Aki egy kis luxusra vágyik, itt jó helyen jár
Galéria: Andrássy Rezidencia
(Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo)

 Jól esne egy pohár fekete?

Ha a térségben járnak, a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúrát se hagyják ki A város első újhullámos kávézójának különlegessége, hogy a világ minden tájáról vásárolnak zöld kávét annak érdekében, hogy a legjobb minőségű kávébabot tehessék pörkölőikbe. A frissen pörkölt kávéjuk illata már majdnem felér egy csésze fekete élvezetével, de van egy lattéjuk, amit azóta sem tudunk feledni. A Napfény íze tejeskávé minden összetevőjében egészséges és kiválóan fokozza a koncentrációkészséget. Mi például pillanatok alatt olyan frissnek éreztük magunkat tőle, mintha egész délelőtt jógáztunk volna. A természetes élénkítő titka a kurkuma, a gyömbér és a kókuszolaj esszenciája - amelyek amellett, hogy számos jótékony hatásuk van a szervezetre, tökéletesen passzolnak a kávé ízéhez.

Napfény íze tejeskávé
Galéria: Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra
(Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo)

Szőlőszemek a levesben, virágok a fagyin

Az igazán ínyencek Mekkája a Gusteau Kulináris Élményműhely. Itt egy fine dining 3 és 4 fogásos borvacsorán igazi gasztronómiai élményt kap az ember. Mi a Szent Tamás Pincészet Mád elnevezésű borait kóstoltuk, amelyek például alkalomhoz illően kísérték a gusztusos falatokat. A vargányakrémlevesük különlegessége, hogy fehérszőlőszemekkel tálalják. A desszert campari zseléje és napraforgófagylaltja pedig egyenesen remek. Az étlap jellegzetessége, hogy fantázianevek helyett a fogások összetevőit tüntetik fel.

Vargányakrémleves szőlőszemekkel
Galéria: Gusteau Kulináris Élményműhely az Aszúházban
(Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo)

 Kóstoljon pálinkát és furmintot!

Bár manapság a falusi pálinkafőzés is egyre inkább elterjedt, ha igazán jó pálinkát innának a környéken, keressék a Bestillo pálinkaház párlatait. A pálinkafőzde Boldogkőváralja festői környezetében működik. A gönci barackból ők levár helyett pálinkát főznek, de van málna, kökény és aszútörköly pálinkájuk is, amelyet mind helyben, zárt fémtartályokban készítenek, és palackoznak.

Pálinkakóstolóval és ingyenes főzdebemutatóval várják a látogatókat
Galéria: Bestillo pálinkaház
(Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo)

De ha már a térségben járnak, ne hagyják ki útitervükből a környékbeli borászatok felkeresését, kóstolják meg az aszú borokat és az egyre népszerűbb furmintot. A mádi, tokaji, tarcali és tolcsvai pincészetekről már többször is írtunk, legutóbb például pince- és dűlőtúráink során szerzett élményeink kapcsán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek