» Bor

Egy tokaji bor evolúciója: a dűlőktől a pincéken át a poharunkig

Tokaj ősszel - borvidéktúra 8. rész

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ha a magyar borkultúráról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül hazánk legnagyobb múltú borvidéke mellett. A Tokaj-hegyaljai borvidék természeti és földrajzi adottságainak köszönhetően a mai napig büszke magas minőségű aszú boraira, bár a legnagyobb pincészetek ma már egy másik borstílusra is berendezkedtek a „tokaji” hírnév fenntartásáért. Hogy melyik ez a bor, és milyen utat jár be a palackozásig, azt képes beszámolónkban mutatjuk meg.

Talán kevesen tudják, de Tokaj városa elsősorban mindig is kereskedelmi központ volt. Ide főként a palackozott borok érkeztek, a termesztés azonban Hegyalja többi településein történt. Mi ezúttal Tállyát és Mádot választottuk a bor evolúciójának megismeréséhez. A tállyai Oroszlános Borvendéglőben például egy hat tételből álló, négyfogásos borvacsorával vártak bennünket. Az asztalunkra felszolgált borok hosszú utat jártak meg mire felcímkézett palackokba kerültek, ezért úgy döntöttünk, hogy a dűlősorokról kezdve indítjuk a felfedezést.

A sűrű szőlőtőkék szinte mindenhol jelen vannak ezen a környéken, mi azonban szerettük volna a vidéket más szemszögből is megismerni. Így a dzsiptúra a mádi dűlősoron tökéletes programnak bizonyult. Reggel 9 óra körül érkeztünk a Percze Élményközpontba, amely Mád egyik legszebb pontján magasodik a település fölé. Amellett, hogy különböző típusú dűlőtúrákat szerveznek, érdemes kipróbálni panorámás éttermüket is, ahonnan a község templomtornyára is ráláthatunk. Szepsy Kinga férjével vezeti a 2016 januárjában nyílt élményközpontot, ami kuriózumnak számít a faluban a modern építészetét és bisztró jellegét tekintve, emellett saját tenyészetükből származó húsokat és helyi alapanyagokat használnak fel.

Kinga már a kezdetektől fogva maga vezeti a terepjárós dűlőtúrákat, amelynek keretein belül személyes tapasztalatai és ismeretei alapján meséli el az alkalmazott szőlőművelési és borkészítési eljárások alapjait. A hepehupás tőkefolyosókon haladva megtudtuk, hogy Mád nem véletlenül híres fehérborairól: a szőlők szinte teljes egésze fehér, ezek közül a legnagyobb százalékban pedig furmint fajtájú, ami jelenleg kifejezetten népszerű száraz borként elkészítve. Bortúránk során sokat hallottunk a Szepsy pincészet borairól, meg is kóstoltuk a birtok Furmintját és a Nyúlászó Cuvée-t, ami lenyűgöző élmény volt az alábbi képen látható miliőben. Bár a táj még ködbe burkolózott, a napsütés és az őszi természet látványa kiváló atmoszférát kölcsönzött a reggeli borkóstolóhoz.

Persze a dűlők nem csak turisztikai szempontból érdekesek. A helyiek szívesen járnak ide sétálni, futni, vagy egyszerűen csak beszélgetni. Amikor a Szent Tamás dűlő kilátójaként kinevezett sziklákhoz értünk, a szőlők mögül a falu bukkant fel előttünk, hátunk mögött pedig a vulkanikus vonulatok színesítették a panorámát. A dűlősorok varázsa annyira megbabonázott minket, hogy úgy éreztük, muszáj ide naplementére is visszatérni. A túrákra ezen az oldalon jelentkezhetnek.

Labirintus a föld alatt

A jó borhoz idő kell. Persze a nemespenész és a magas minőségű hordók is emelik a színvonalát. A borkészítés összes mozzanatára gondosan odafigyelnek a Holdvölgy Pincészetében. Itt egy kívülről modern és letisztult üzlet vár minket, a föld alatt viszont egy hatalmas pincelabirintus és egy feldolgozó üzem nagyobb acéltartályokkal és borászati eszközökkel berendezve. Miután leszüretelték a szőlőt, ezen a helyen dolgozzák fel. A pincehigiénia egyik iskolapéldája lehetne ez a hely, ami a magas minőségű borok egyik alapfeltétele.

A Holdvölgy egy igazi családbarát pincészet. Például a pincerészében található labirintushoz egy történetet kapcsoltak, ahol egy térkép segítségével kereshetjük meg az elrejtett kincseket. A kincsvadászat persze összefügg a borkóstolással, így aztán nemcsak a gyerekek élvezik majd a barangolást, de a szülőknek is lesz motivációjuk.

A pincerendszer termei annyira szinkronban vannak a Holdvölgy stílusával, hogy egyes termekben felfedezhető néhány olyan dekoráció, ami biztosan nem található meg bármely pincében. Az idegenvezetést pedig egy kis helyi nosztalgiázás kíséri. Megnézhetjük például a település fő borászainak „konferenciatermét”, ahol a mai napig borkóstolókat tartanak a borászok friss tételeinek debütálásakor.

A pincelátogatás két fő részére 8 bor kóstolójával 16 000, 6 bor esetén 8000 forintba kerül - ezekhez időpontot itt foglalhatnak

Egy evolúciós folyamat kiteljesedése az Aszúházban

Mádon az elmúlt években komoly fejlesztések zajlottak, amelyeknek köszönhetően a turizmus és a gasztronómia is sebesen száguld a nemzetközi ismertség felé. Ennek következtében az Aszúház mellett a Szent Tamás Borászat, az Első Mádi Borház és a Botrytis Hotel is tartja a lépést, de a Gusteau Kulináris Élményműhely népszerűsége is tovább nő a gazdag, helyi alapanyagokat felvonultató kínálatának köszönhetően.

Az Aszúházban található Gusteau fine dining étteremben kóstolt fogások tökéletesen illenek a vacsorához felszolgált mádi fehérborokhoz, természetesen továbbra is a furminttal a főszerepben. Az épületének alsó szintjén van egy bortrezor, ami egyfajta modern pinceként funkcionál. A kóstoló mellett Tokaj-Hegyalja méltán híres borait ismerhetjük meg közelebbről, de az itthon még kevésbé ismert trezor tárolási eljárás előnyeit is megfigyelhetjük. Egy másik szinten egy interaktív kiállítás várja az Aszúházba érkezőket, ahol a nemes rothadás fontos folyamatától kezdve virtuálisan is visszatérhetünk a dűlőkre, hogy még többet tudjunk meg a térség földrajzi adottságairól és szőlészetéről. A Gusteauban elköltött borvacsoráról hamarosan egy következő cikkben részletesen is írunk.

Az interaktív kiállítás látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges, amelyre ide kattintva van lehetőség.

Krémben az igazság

Ha azt gondolta volna, hogy az evolúciónak itt vége, akkor bizony téved! A bort ugyanis a kozmetikai ipar is használja, így aztán mi sem hagyhattuk ki a tolcsvai Helia-D kastélyt, ahol magunk készíthettük el a saját aszú-alapú hidratáló krémünket. A workshopon szerzett tapasztalatainkról és a kastély gyógynövényes kiskertjéről egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Borkészítés elméletben

Akinek azonban csak pár órája van a térségben, és az interaktív, bár rövidebb elméleti áttekintés híve, az mindenképp látogasson el a tokaji Világörökségi Bormúzeumba. Itt körbe száguldhatja a borvidéket egy helyes kis piros autóval, vagy akár választhatja a kerékpárt is a dűlők virtuális bejárásához. Az interaktív kiállításról itt olvashat bővebben

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
8 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
8 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
10 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.