Alternatív borkóstolásra vágyik? Akkor a La Cité du Vin-ben a helye Bordeaux-ban

Bort kóstolni annyiféle módon lehet, ahány borkedvelő és szakértő él a Földön. De a borról tanulni nem lehet jobb helyen, mint a vörösborok hazájában, a franciaországi Bordeaux-ban. Itt nyitott meg ugyanis a La Cité du Vin, egy olyan interaktív múzeum, ami minden érzékszervünkre hat.

 A bor elválaszthatatlan része a francia kultúrának, de persze sok más ország és régió is örökségként tekint a borkészítésre és fogyasztásra. A bor az évezredek alatt kapcsolatot teremtett az emberek között, tájakat formált át, és mítoszokat, rituálékat teremtett, kultúrát alkotott. Az emberek már Kr.e. 5500-ban is szerették a bort – inni és készíteni is. A bor egyszerű és univerzális, összeköti az évszázadokat és nem állják útját határok. Mindig megújul és rengeteg funkciója van, akár bőrgyógyászati vagy érrendszeri problémák kezeléséről legyen szó.

A La Cité du Vin épülete fényárban
Galéria: Bordeaux La Cité du Vin
Fotó: La Cité du Vin

A La Cité du Vin elsődleges feladatának azt tekinti, hogy ezt az évezredek alatt kialakult borkultúrát megossza és továbbadja. Érthetővé tegye a kezdők számára is, és megőrizze a jövő nemzedékének. Ennek a missziónak a kézzelfogható megvalósulása miatt a La Cité du Vin-t a francia kormány is kiemelt fontosságú projektként ismerte el. És hol lehetne egy ilyen fontos, borral foglalkozó projektnek megfelelőbb helyet találni, ha nem a vörösborok hazájában, Bordeaux-ban?

A történelem során Bordeaux mindig is igyekezett borkultúráját tovább adni, elsősorban fejlett kikötőjének hála, ahol megannyi hajó és kereskedő megfordult. Mivel nemzetközi elismerésnek örvend a város és bortermő területe is, nem volt nehéz ezt az elkötelezettséget fenntartani. Bordeaux folyamatosan alakul, fejlődik, és ennek az állapotnak köszönhetően évtizedek óta keresett úti célja az európai utazóknak. 2007-ben UNESCO világörökségi helyszín lett, 2015-ben pedig elnyerte az Európa Legjobb Desztinációja címet – évről évre több befektetőt, turistát és új letelepedőket köszönt, akik a zsúfolt városi életet leváltják egy talpalatnyi szőlőskertre.

A terroir-okat így mutatja be az interaktív kiállítás
Galéria: Bordeaux La Cité du Vin
Fotó: Anaka / La Cité du Vin

Az, hogy Bordeaux-ban valósul meg egy olyan múzeumi és kulturális projekt, mely minden erejét, forrását és szaktudását a bornak szenteli, 2009-ben dőlt el. Az ötlet megszületése után egészen 2016-ig kellett várni, hogy a La Cité du Vin júniusban megnyissa kapuit. A város Bassins à Flot negyedében helyet kapott komplexum több mint 14 000 négyzetméteren terül el, óriási attrakciója a Nouvelle-Aquitaine régiónak és egész Franciaországnak.

Sosem látott formákba öntve

Ahogy az XTU Építésziroda megfogalmazta, ez az épület nem hasonlít semmilyen más formához, amit ismerünk – a La Cité du Vin formája a bor lelkét fejezi ki, amint a Garonne folyó és a város között elfoglalja a helyét. A Cité a városban egy igen kemény építészeti állásfoglalás, egy ikonikus épület, mely merészen használja a domború és csavarodó formákat, amit egy arany keret szabályoz. A képek láttán, az építészek véleménye ellenére, nekünk rögtön egy üvegből készült, kecses dekanter – a bor szűrésére és levegőztetésére használható eszköz – jut az eszünkbe.

Hogyan juthat el Bordeaux-ba?
A Wizz Air több mint 550 útvonalon repül 43 ország 144 célállomására. A légitársaság Bordeaux-ból Budapestre és Varsóba üzemeltet járatokat, a Budapest-Bordeaux útvonalra 10 490 forinttól foglalhatók jegyek.

 Anouk Legendre és Nicolas Desmazières, az XTU építészei ezt persze jóval tovább gondolták. Olyan tereket alakítottak ki, nemcsak az épületen kívül, hanem belül is, melyek hasonulnak a borral kapcsolatos formákhoz: göcsörtös szőlőtőkék, tekergőző kacsok, a bor hullámai a pohárban.

Ahol a programok és a borok is megállás nélkül folynak

A La Cité du Vin állandó kiállítása 3000 négyzetméteren és hét emeleten terül el. A hatalmas nyílt terekkel operáló tárlat a bor érzékletes világába szippantja a látogatókat, és 20 különböző tematikájú termen keresztül mutatja be a szőlő és a bor alakulását. Az állandó kiállítás belépőjegye 20 euró, ami tartalmaz egy „utazópartnert" – egy innovatív, nyolc nyelven beszélő guide-ot, ami a számunkra tetsző témákról mesél, fordít és válaszol. A jegy árában benne van még a belépő a Belvedere kilátóba is, ami a Cité 8. emeletén található. A 360 fokos üvegablakos teremből láthatjuk Bordeaux-t, a kecses Garonne folyót és az egész vidéket, miközben vendégek vagyunk fél deci borra, a világ 20 legjobb palackja közül.

De a Cité repertoárja így még korántsem teljes. Nem mondhatná el magáról, hogy a bor városa, ha csak egyetlen - bár méretes - kiállításban merülne ki.

A Belvedere látványos belső tere
Galéria: Bordeaux La Cité du Vin
Fotó: La Cité du Vin

Jelenlegi időszakos kiállításának témája például rögtön egy „vendég borrégió". A 2017. november 5-ig látogatható Grúzia, a bortermelés bölcsője című kiállítás Grúzia ősi borrégióiba, gazdaságaiba repíti el az érdeklődőket.

De a kiállítások mellett megannyi workshopot, tematikus borkóstolót, túrát és gyerekeknek szóló előadásokat, sőt még filmvetítéseket is tartanak a hatalmas épület konferenciatermeiben. Ha érdeklődnek az építészet iránt, ne hagyják ki a naponta 11-kor induló, angol nyelven tartott La Cité du Vin felfedezőtúrákat se, ahol minden apró részlet kiderül a kacskaringós épületről.

Érdekes lehet még, a szintén angol nyelven tartott, virtuális ételeket és valóságos borokat párosító workshop, amit október 21. és november 5., valamint december 23. és január 7. között tartanak minden nap 14 órától. Ha pedig Bordeaux stílusára kíváncsiak, egy egyórás előadás keretében ezt is elleshetik minden nap 16 órától a korábban jelzett napokon.

A La Cité du Vin angol nyelvű honlapján minden fontosabb információt, jegyárakat, nyitva tartást, workshop és előadás időpontot megtalálnak. Bordeaux további látványosságairól az Atout France, francia turisztikai hivatal oldalán olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek