» Bor

A MOM-piac kedvéért ma már nem csak a tudatos piacozók kelnek korán

| | Nem érkezett még hozzászólás
Van egy hely a fővárosban, ahol a laskagombákat tenyér nagyságúra növesztik; ahol az óriás salátafejeket direkt fotózásra nevelik, és ahol minden évben versenyeztetik a legjobb biotermékeket. Mert ennek a budai piacnak a bejáratát csak bio-tanúsítvánnyal léphetik át az árusok.

És ez a hely a budai Csörsz utcában, a MOM Kulturális Központ udvarán található, ahol közel húsz üzlet és 100 hazai biotermelő portékái sorakoznak a standokon minden szombat reggel fél héttől délután egy óráig. Gyakorlatilag nincs az az ételallergia vagy táplálék-intolerancia, amely kapcsán itt ne találna valaki kímélő élelmiszereket a gluténmentes pékárutól kezdve a különböző növényalapú tejekig. A mag- és gabonatejből készült tejtermékek mellett ugyanúgy találunk bivaly- és kecsketej alapú joghurtot, sajtot, sőt, még szappant is. És bár a kis tálkákban kiporciózott csírák, a biohúsáruk, az ökogazdálkodásban termesztett zöldségek és gyümölcsök mellett egészen hosszú a listája a bioportékáknak, nem csak az organikus superfood vagy a fanatikus bioélelmiszer-vásárlók járnak ide.

Van, aki csak a kenyérért ugrik be, mert azt mondja, máshol nem kapni ilyen finom ropogósat. De amikor mi legutóbb ott jártunk, találkoztunk egy hetven körüli idős úrral, aki például segítséget kért tőlünk, hogy a hat megpakolt zacskóját valahogy préseljük már bele a gurulós kocsiba, mert menne is tovább a taxival Mátyásföldre. Azt mondta, minden második héten így tesz, és azért jár ilyen messze, mert itt mindent egy helyen talál meg, a permetezetlen zöldségekért és a házi húsáruért neki megéri ennyit utazni.

Itt árulja többek között nosztalgiát ébresztő kétkilós kovászos kenyerét a Piszkei Öko csapata, akik nemcsak a bio kakaós csigát sütik helyben, de paleo, gluténmentes bucit és élesztő nélküli biokenyeret is gyúrnak. És a legendásan finom veknijeiről híres Pipacs Pékségnek is van itt egy standja - egészen pontosan a Jagelló utcai oldalon, a lépcsőfeljáró mellett -, akiknek egyébként teljes kiőrlésű kenyerét az augusztus huszadikai Kenyérlelke fesztiválon kategóriáján belül az ország legjobbjának választották meg.

Aztán ide települ ki szombatonként a tisztán csak szőlőből készült ivóleveivel és bioboraival a Szentantalfáról érkező Dobosi Pincészet, amelynek palackjaival több, balatoni borfesztiválon, és például a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban is lehet találkozni. De Pali bácsi is ide viszi ki finomságait a zamatos kolbászaitól kezdve a biosonkákig, amelyeket szentkirályi tanyáján nevelt mangalicáiból készít. Pali bácsi egyébként már nem csak itt, de a Klauzál téri piacon is nyitott egy kis üzletet, ahol napi menüvel és frissen sült, szaftos kolbásszal és hurkával várja látogatóit.

De a piacon külön sátra van a natúr kozmetikumoknak, és külön pultja a gondos kezekkel készített konyhai felszereléseknek. És bár a standok között bóklászva nem ritka, hogy 80 forintos tojás-, vagy nyolcszáz forintos burgonya-árakkal találkozunk, és a spenót kistestvéreként emlegetett mángold kilóját is ezer forint körüli áron mérik - a piac üzemeltetői szerint egy dologban biztosak lehetünk: szatyrainkba itt bármely pultról csak ellenőrzött, vegyszermentesen feldolgozott és termelt bioélelmiszert pakolhatunk.

Az egyébként még mindig csak MOM-piacként emlegetett, hivatalos nevén Biokultúra Ökopiac 2011-ben nyílt újra. (A teljes történet szerint az Ökopiac először 1991-ben nyitotta meg kapuit a budai Török utcában, aztán eltöltött egy kis időt a Marczibányi téri Művelődési Központ udvarán, a MOM Kulturális Központ udvarán 2005-ben viszont már zárható faházakkal, nádból épített pavilonokkal rendezkedett be, amit aztán 2010-ben felújítás miatt bezártak.)

Azóta a vásárteret akadálymentesítették, az alatta húzódó parkolót lifttel szerelték fel - így ma már kerekesszékkel és babakocsival is könnyen megközelíthető. A piac mellett van egy játszótér, ahol a kiskorúak is kipihenhetik a pultról pultra sétálást. A közelében pedig egy szabadtéri színpadot is felépítettek, amit rendezvényeken használnak, de tavasszal például a bionyuszi, télen a biomikulás is ezeket a pallókat koptatja. 

Ha azonban már most szombatra keresnének programot, akkor pláne piacozzanak egyet közösen a családdal! Most tartják a nyárzáró Biobúcsút vásári komédiát rendező gólyalábas felvonulókkal, méhészbemutatóval, és az Év Bioterméke verseny Közönség díjra nevezett termékeinek kóstolójával. Az itteni bográcsokban persze biobabgulyás rotyog, és a mézet sem csak ízlelgetni lehet majd, hanem a Greenpeace-esek segítségével egy komplett kis méhhotel építését is meg lehet tanulni. De lesz majd muzsika és Erkély-jelenetként meghirdetett fűszernövény-bemutató, a kisebbeket pedig ÖKO KalandKert foglalkoztató játékokkal várják.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Norka78 új galériát hozott létre
Grandtour of Scotland
2 napja
Norka78 élménybeszámolót írt
Skócia vonattal 4 nap alatt
2 napja
kynanggame új galériát hozott létre
Kỹ Năng Game
3 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
4 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.