» Bor

A füstölt pontyos bagel lett az év strandétele

| | Nem érkezett még hozzászólás

A füstölt pontyból készült "Pulled Ponty" (azaz húzott ponty) fantázianevű bagel szendvics nyerte idén az "Év Strandétele" díjat, amit a régió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör ítél oda minden szezonban.

A mester munka közben.
A mester munka közben.Fotó: Paletta Keszthely / Facebook

Bezerics Dániel specialitása a keszthelyi és balatonboglári Palettában, illetve az idén indult Pavilon nevű fonyódi strandbüfében kapható. Hogy miről is van szó? Bagelbe, pontosabban vajas körkiflibe ponty hasaaljat töltenek, majd ordával, bébispenóttal és fokhagymakompóttal ízesítik. Bezerics Dániel rengeteg figyelmet szentel a balatoni régió értékeinek, minőségi alapanyagainak megismertetésével. Nem véletlen, hogy tavaly is az ő étele nyert - erre nagyon büszke, de mint mondta, jövőre már nem kíván indulni a versenyen, inkább a zsűrizésben venne részt.

A verseny előválogatását idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső döntést pedig három gasztro-újságíróból (Magyar Konyha, Index, We Love Balaton) álló szakmai zsűri hozta meg.

Kiosztották egy az Év Felfedezettje különdíjat is, amit egy fenyvesi strandbisztró, A Konyhám kapott. Ők egy tortizza névre keresztelt tortilla-pizzával neveztek. Egy pár hete nyílt és abszolút szerethető helyről van szó, amely rövid idő alatt a Balaton egyik legjobb strandbüféjévé válhat. A pizza és a burger műfajában egyszerre tudnak újat mutatni, de vegetáriánus ételkínálatuk mellett sem lehet elmenni szó nélkül - derül ki a Balatoni Körtájékoztatásából.

Szóvivőjük, Kardos Gábor szerint sorra nyílnak a strandbisztrók a Balatonnál, ráadásul a korábbiak is folyamatosan újítanak, fejlődnek, ezért az idei verseny nagyon szoros volt. Gyakorlatilag minden döntős megérdemelte volna az országos elismerést. Közéjük tartozik a keszthelyi strandon tavaly nyílt Vitorlás büfé túrógombócos eperlevese, és a korábban díjazott badacsonyi Kishableány Mekk Málna nevű, ciroklisztes bagettben tálalt, grillezett kecskesajtos szendvicse is.

Az év felfedezettje
Az év felfedezettjeFotó: A Konyhám / Facebook

A Neked főztem nevű strandbüfé sajtos-kovászolt babos malacpofa szendviccsel indult. A fövenyesi Kalóz pedig - akik két éve, a legelső verseny nyertesei voltak - idén egy lencsesalátával és hagymalekvárral tálalt, különleges fűszerezésű kenesei Pörc kolbásszal szálltak versenybe.

A vendéglátósok szakmai tudásának elismerése mellett a Balatoni Kör nem titkolt célja a tájidegen elemek helyett a helyi alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami nemcsak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de gazdaságilag is sokkal kedvezőbb a régiónak. Pontosan ezt szolgálja a kör két éve meghirdetett Beach Food programja, amelyről a Travelo is beszámolt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
3 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
8 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.