Jöhet az óriáspalacsinta a fesztiválon, de nem mindegy, mikor

Ahány fesztivál, annyiféle hangulat, de egy biztos: enni mindenhol fogunk. És ha gyakori látogatói vagyunk ezeknek az eseményeknek, akkor nagyon nem mindegy, hogy hol, mit és mennyit. Fesztiválkalauz dietetikus szemmel.

 

 Ma már szinte minden hétre jut egy fesztivál, csak győzzünk választani a zenei, gasztronómiai, sportos, táncos, kézműves, hagyományőrző és még ki tudja, hányféle tematika között. Persze az utazást, a csomagokat és az étkezést tekintve sem mindegy, hogy egy-két napos, vagy egyhetes eseményen veszünk részt. A továbbiakban azonban elsősorban olyan, több napos rendezvényekről lesz szó, ahol az étkezésünk teljesen kizökken majd a szokásos étrendünkből.

Fotó: Sziget FesztiválForrás: Travelo

 Mert mi a legproblémásabb?

 

Többnyire a só, a cukor és a zsír dömpingje, illetve a rostok, vitaminok, ásványi anyagok hiánya. Legalábbis ezzel számolhatunk a fesztiválok többségénél, amikor a hamburger, hot-dog, lángos, pizza, sült kolbász és társaik bármely kombinációját találjuk a büfé-sátrakban. És akkor még nem is beszéltünk az alkoholról, aminek elsősorban a mennyiségével akadhatnak gondok. Húsimádóként és a hagyományos magyar konyha vagy éppen a népszerű street food ételek kedvelőjeként persze semmilyen problémát nem érzékelünk, igazi Kánaánként élhetjük meg a fesztivál kínálatát ezek fogyasztásakor.

De nem mindegy, hogy a szezon végére hogyan vélekedünk majd kilóink gyarapodó számáról, mennyire kényszerülünk savlekötő vagy éppen hashajtó/hasfogó szedésére (attól függően, hogy emésztésünk mely irányban kezd eltérni a normál állapottól). És az is biztos, hogy ha bármiben is eltér a megszokott étrendünk az átlagostól - legyünk akár vegetáriánusok (a megannyi fajta egyikének követőjeként), táplálékallergiával és/vagy–intoleranciával küzdők, 'ne adjisten' valamely önjelölt táplálkozásguru által javasolt csodadiéta követői - egy kicsit meg leszünk lőve, amikor fogunkra valót keresünk, de nem találunk a fesztivál gasztro részlegén.

Fotó: Sziget FesztiválForrás: Travelo

 No, de azért mégsem ennyire drámai és apokaliptikus a helyzet. A választék a kereslet-kínálat elve szerint évről évre bővül, javul - így az egészségtudatosságra törekvő fesztiválozók is egyre inkább megtalálják a nekik tetsző étkezési lehetőségeket. Addig is íme néhány javaslat.

 

Tudatosság és változatosság = fél siker

 

A félreértések elkerülése végett: nem az a cél, hogy ne tudjunk egy jó ízűt harapni a kedvenc fesztiválételünkből, és önsanyargató módon csak salátán tengődjünk napokig. Nem. Az egészségmegőrző (ez talán helyesebb kifejezés is, mint az egészséges, ami már egy relatív jelző) étrend nem erről szól. Hanem a változatosságról és főleg a mértékletességről. Utóbbi mindenkinél mást jelent persze. Inkább az a fontos, hogy ha van döntési szabadságunk egy helyen, hogy mit eszünk és mennyit, akkor éljünk vele!

Próbáljunk minél változatosabban enni a fesztiválon is! Ne álljunk le enni az első utunkba jutó bódénál, inkább térképezzük fel a kínálatot!

Napi egy meleg étel elég. Hacsak nem sportolunk két koncert között, vagy ugrálunk, táncolunk órákon át. Szervezetünk nem igényel többet, pláne nem nyáron.

Igyunk minél több vizet, és főleg azt! Pláne, ha az alkohol is a napi menünk része. Időnként persze belefér egy-egy cukrozott üdítő is, ami gyors energia-utánpótlást jelent és megvédhet a rosszulléttől. De legyünk tisztában azzal, hogy ezek valódi folyékony cukorbombák, amikről egyébként itt írtunk részletesebben.

Ha speciális étrendet követünk, tájékozódjunk előre! Nézzük meg a fesztivál honlapján, közösségi oldalán, vagy akár kérdezzünk rá, hogy milyen lehetőségeink lesznek például valamely allergéntől mentes étkezésre! Ne ott essünk pánikba, hogy sehol egy gluténmentes szendvics vagy hamburger! Vész esetére azért vigyünk magunkkal olyan ételeket, amik beleférnek a diétánkba (nem kereskedelmi mennyiségben, de a legtöbb helyre beengedik az apróbb dolgokat).

Fotó: StateofIsrael / FlickrForrás: Travelo

 Együnk friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt! Akkor is, ha ez a legnagyobb hiánycikk a fesztiválokon, vagy, ha van is ilyen stand, akkor ez a legdrágább. Ennek a hátterét kár vitatni, mindenesetre ez a tény nem kedvez az egészségükre odafigyelő fesztiválozóknak. A nagyobb zenei fesztiválokon (például a Sziget) azonban kitelepített élelmiszerüzletet is találunk, ahol mindezt beszerezhetjük. A külföldiekre szabott árak ellenére is megéri ezekre költeni, és legalább napi egy (ideális esetben persze több, de mégis csak fesztiválon vagyunk és nem otthon) étkezésünkhöz salátát, zöldségben gazdag fogást választani. De ha megtehetjük, vigyünk magunkkal zöldséget és gyümölcsöt a hátizsákban!

A fagylalt, óriás palacsinta, kürtős kalács nem akadály, de legyünk mértéktartók!Nyaralunk, lazítunk, így jöhet az édesség is - de ha nem figyelünk oda, az úszógumik is. Ha nem nassolásként, hanem mondjuk a tízórai vagy az uzsonna részeként esszük ezeket, és nem minden nap, akkor már könnyebb tartani a súlyunkat is.

Fotó: PicasaForrás: Travelo

 

És fesztiválozhatunk zölden is!

 

Ha nem csak az egészségtudatosságra szeretnénk figyelni a fesztiválozás közben, szerencsére egyre több lehetőségünk van a környezettudatos szórakozásra is. A lebomló vagy újrahasznosított alapanyagokból készülő, adott esetben ehető poharak (!), tányérok, evőeszközök, és a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége valamelyest csökkenti a fesztiválokon megforduló tömegek ökológiai lábnyomát. De amíg nem minden fesztivál zajlik ebben a szellemiségben, mi magunk is segíthetjük a környezetvédelmet. Ne törődjünk azzal, ha ezért néhol különcnek néznek majd minket! De talán a fesztiválok elfogadó légköre pont alkalmas arra, hogy egy kicsit ebben is alternatívak legyünk. Elvégre kicsiben is el lehet kezdeni a nagy dolgokat.

És ezeknek tényleg minden része ehető Fotó: LOLIWAREForrás: Travelo

 Hogy, mit tegyünk? Például mondjunk nemet a szívószálra. Vigyünk magunkkal saját evőeszközt, akár tányért is - persze nem porcelánt, csak egy többször használatos műanyagtányért, amivel már számos eldobhatót megspórolunk. Megéri, még akkor is, ha ezek kicsit macerásabbá teszik az étkezést a mosogatás miatt, ami extra vízfelhasználással jár és mosogatószer kell hozzá. De a szappanokhoz hasonlóan már mosogatószerből is választhatunk környezetbarát, biológiailag lebomló fajtát, és a valamit valamiért elv alapján a mosogatás azért mégiscsak megéri a plusz energia-befektetést (elvégre otthon is ezt tennénk). Érdemes figyelni arra is, hogy amikor csak lehet, kulacsból, és saját, többször használatos pohárból igyunk. Aztán gyűjtsük szelektíven a szemetet, miközben törekedjünk a minél kevesebb hulladék termelésére is.

És már tényleg csak egy mondat erejéig visszatérve az étkezésre: a legtöbben persze mégsem a finom falatok miatt fesztiválozunk, de ha jókat és ezeket jól időzítve esszük, a fesztiválozás is nagyobb élmény lesz!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit, dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek