Meghalt a Gault&Millau étteremkalauz alapítója

Meghalt a Gault&Millau étteremkalauz alapítója

 

Nyolcvannyolc évesen szombaton Párizsban elhunyt Christian Millau újságíró és gasztrokritikus, a híres étteremkalauz, a Gault&Millau társalapítója, a francia reformkonyha, a nouvelle cuisine atyja - írja az MTI.

A sok évig napilapoknál dolgozó Millau 1969-ben, kollégájával, Henri Gault-val alapította meg a nevüket viselő étteremkalauzt, amely ma a Michelin után a második legjelentősebb Franciaországban, és a világ 12 országában van jelen. Az 1970-es évek elején Christian Millau egyik atyja volt a francia főzési szokásokat felforgató nouvelle cuisine mozgalomnak, amely a korábbinál jobban támaszkodott a friss hozzávalókra és az egyszerűbb elkészítési módra.

"Millau az általa felfedezett séfekre, köztük Michel Guérard-ra és Joel Robuchonra támaszkodva, Paul Bocuse-zel szoros együttműködésben forradalmasította a gasztronómia világát 1973-ban, amikor megfogalmazta a nouvelle cuisine világszerte visszhangot kiváltó kiáltványát" - emlékeztetett az étteremkalauz főszerkesztője, Come De Chérisey.

A Gault&Millau a francia iskolarendszer nyomán 1-től 20-ig terjedő ponttal osztályozza a vendéglátóhelyeket. Henri Gault 2000-ben hunyt el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek