Japánban már kapható a nem olvadó fagyi

Japánban már kapható a nem olvadó fagyi

 Íme azok álma, akik csak tökéletes ételfotókat hajlandóak megosztani az Instagramon: ezt a fagyit nyugodtan fényképezhetik, nem fog elkezdeni folyni a kísérletezés alatt. Japánban ugyanis feltalálták a nem olvadó fagyit, és már árulják is – írja a Condé Nast Traveler.

Ez az, ami a kanazawai fagyival 40 fokban sem történhet meg Fotó: sussexcareers / Flickr.comForrás: Travelo

 A jövő megérkezett: a Japánban kifejlesztett, teljesen organikus édesség órákig nem olvad el a szabad levegőn. A kanazawai Bioterápiás Kutatóközpontban véletlenül fedezték fel az év folyamán, hogy az eper egyik polifenolja megakadályozza az olvadást. A dolog úgy történt, hogy a kutatók megbíztak egy cukrászt, hogy az eperből kivont folyékony polifenolból alkosson egy új édességet, mely népszerű lesz. Ezek eladásával a 2011-es cunami és földrengés által elpusztított földeken epret termelő gazdálkodóknak szerettek volna segíteni. Így derült ki, hogy ha a polifenolt tejtermékhez adják, az azonnal megszilárdul, ezen a nyomon indultak el a tudósok, hogy rájöjjenek, mi történt pontosan.

 Próba-szerencse módszerrel sikerült ezek után Tomihisza Ota professzornak nem olvadó fagylaltot előállítania. Mint kiderült, a polifenol nem tesz mást, mint megakadályozza, hogy a víz és a zsírmolekulák kettéváljanak az élelmiszerekben. Meleg hajszárítóval teszteltek aztán: a normál, cukrászdai fagylalt szélei azonnal olvadni kezdtek a hő hatására, míg a találmányé még öt perc után is szilárdak maradtak. Ráadásul a hírek szerint az íze is finom volt.

Egy helyi hírújság július elején vásárolt a Kanazawa Ice-nál egy nem olvadó, maci formájú fagyit, és dokumentálta, hogy mi történt az édességgel szobahőmérsékleten három órán át. Ezt láthatja a fenti videón.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek